● Ψωμί, παιδεία, ελευθερία. Το σύνθημα των εξεγερμένων φοιτητών, μαθητών και εργαζόμενων νέων του Πολυτεχνείου υλοποιήθηκε από τους πολιτικούς εκπροσώπους τους μόνο σε ποσοστό 33,3% – κι αυτό όχι για όλους.
● Όσοι εξαργύρωσαν τα αντιστασιακά γραμμάτια, που μόνοι τους είχαν εκδώσει αφηγούμενοι επικές ιστορίες αρετής και τόλμης, όχι μόνο το ψωμί τους εξασφάλισαν αλλά και το παντεσπάνι τους, το μπρικ, τη σαμπάνια, τις μπριζόλες rib eye και το μοσχαράκι Wagyu (το ακριβότερο στον κόσμο), τις ψητές συναγρίδες τους και οτιδήποτε άλλο μπορεί να ζητήσει κάποιος καλοφαγάς. Με την ιστορία του Πολυτεχνείου έκαναν καριέρα οι επιτήδειοι – κι όσο πετύχαινε το κόλπο των πονηρών πολιτευτών άλλα τόσα «άγνωστα» επεισόδια ανδρείας και αυταπάρνησης προσέθεταν στις αφηγήσεις τους.
● Οι αληθινά ανιδιοτελείς αγωνιστές δεν ένιωσαν και δεν νιώθουν την ανάγκη να σκαλίζουν (με τα λόγια) τους δικούς τους αντιστασιακούς ανδριάντες.
● Κι αφού το τμήμα της γενιάς του Πολυτεχνείου, που σταδιοδρόμησε πολιτικά, έκανε την μπάζα του αιώνα μ’ ένα τριήμερο αγώνα κι αγωνίας και εξασφάλισε το ψωμί της, λησμόνησε τις άλλες δύο λέξεις του συνθήματος.
● Την Παιδεία την πολέμησαν λυσσωδώς (έως ολοκληρωτικής εξαφανίσεως), με την κατάργηση της καθαρεύουσας και του πολυτονικού συστήματος γραφής, με το άγριο ψαλίδισμα της διδασκαλίας της αρχαιοελληνικής, τον εθνικό και θρησκευτικό αποχρωματισμό της διδακτέας ύλης και τη διοχέτευση νεοταξικού, παγκοσμιοποιητικού δηλητηρίου στις συνειδήσεις των μαθητών.
● Την ελευθερία την αλυσόδεσαν με δανεικό χρήμα που σκόρπισαν στους πέντε ανέμους και ιδιοποιήθηκαν μέρος αυτού με Μνημόνια και με την εθελοδουλεία στους ξένους.
● Ο λαός τα έχει αντιληφθεί όλα αυτά και γι’ αυτό τον λόγο χρόνο με τον χρόνο η «γιορτή» του Πολυτεχνείου τείνει να παραπέμπει σε μια ιδιότυπη θρησκευτική πανήγυρη, που διοργανώνει το κράτος μαζί με το ΚΚΕ και τις παραφυάδες του.