#mazimprosta

Χώρα σε παράλυση, κυβέρνηση σε διάλυση

Εργα Μητσοτάκη ο ανύπαρκτος συντονισμός, ο ημιθανής κρατικός μηχανισμός και τα fake μέτρα πρόληψης για φυσικές καταστροφές

Ηθελε αυτοδυναμία, ζητούσε κι ακόμα παραπάνω για να αλλάξει το Σύνταγμα, αλλά τελικά αποδεικνύεται πολύ λίγος για να είναι μόνος του πάνω στη σκηνή. Ακόμα και οι πιο φλογεροί μιντιακοί υποστηρικτές του αρχίζουν πλέον να του γυρίζουν την πλάτη. «Τα ’χουν χαμένα στο Μαξίμου» λένε. «Αν δεν μπορεί ο ίδιος ο Μητσοτάκης να μαζέψει αυτό το χάλι, ας το κάνει κάποιος άλλος»…

Η εικόνα διάλυσης της «νέας» κυβέρνησης ήρθε απότομα, αλλά όχι απρόσμενα. Για να θριαμβεύσει στις εκλογές ο Μητσοτάκης, τα πρωτοκλασάτα στελέχη του έκαναν υπερπροσπάθεια μηνών. Ταυτόχρονα έκρυβαν όλα τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Οταν ήρθε το 41%, ο μηχανισμός ένιωσε ασφάλεια. Και χαλάρωσε με έναν δυο μήνες διακοπών.

Ηταν το διάστημα που μέσα στο καλοκαίρι ξέσπασε το τσουνάμι αδυναμιών και ανοργανωσιάς. Μέχρι τις εκλογές το χάος κρυβόταν εντέχνως με μια επικοινωνιακή επίθεση κουκουλωμάτων βιομηχανικής κλίμακας, ώστε να μην «κλοτσήσουν» οι ψηφοφόροι. Τώρα, ό,τι ήταν κάτω από το χαλί υπερχειλίζει σε κοινή θέα. Στις 14 Σεπτεμβρίου 2020 η Θεσσαλία χτυπήθηκε και τότε από τον «Ιανό». Μία εβδομάδα μετά ο Μητσοτάκης ανέβηκε με την κουστωδία του στην πλημμυρισμένη Καρδίτσα, που ακόμα έγλειφε τις πληγές της.

Αμέτρητες περιουσίες είχαν θαφτεί κάτω από τόνους λάσπης, όπως και στη Μαγνησία. Ο πρωθυπουργός, αφού δεσμεύτηκε τότε ότι θα όλα ξαναφτιαχτούν και ότι θα γίνουν έργα πρόληψης και αντιπλημμυρικά, δήλωσε: «Ηρθαμε αντιμέτωποι με ένα πρωτοφανές φαινόμενο, τον “Ιανό”, αλλά θέλω, όταν θα ξαναέρθω στην Καρδίτσα, και θα ξαναέρθω στην Καρδίτσα… ο θυμός, η στενοχώρια και η απογοήτευση να έχουν δώσει τη θέση τους στην ανακούφιση. Ανακούφιση ότι η κυβέρνηση έκανε αυτό που της αναλογεί».

Σήμερα ο Μητσοτάκης ανεβαίνει ξανά στη Θεσσαλία, που θρηνεί νεκρούς από τον «Daniel», που έχει θαμμένα χωριά κάτω από τόνους λάσπης και νερού, όπου τόσοι άνθρωποι κρέμονται για ώρες σαν ακροβάτες πάνω στα κεραμίδια μήπως δεήσει και περάσει κανείς για να τους σώσει. Επί δύο μέρες φωνάζουν στα κανάλια «θα πνιγούμε, σώστε μας». Πώς θα κοιτάξει σήμερα στα μάτια ο Μητσοτάκης τους Θεσσαλούς; Τους έφερε ανακούφιση όπως δεσμεύτηκε προ τριετίας ή στα μάτια τους θα δει ακόμα μεγαλύτερο θυμό και απογοήτευση επειδή δεν έπραξε το παραμικρό;

Ο Μητσοτάκης δεν θα μπορούσε να «ρυθμίσει» ή να μετριάσει τους τόνους νερού που έπεσαν από τον ουρανό με τρομερή σφοδρότητα. Ομως, ως πρωθυπουργός στον πέμπτο χρόνο του ήταν η δουλειά του να έχει ήδη θωρακίσει τουλάχιστον τις γνωστές περιοχές που είχαν χτυπηθεί από πλημμύρες και πυρκαγιές επί θητείας του. Την αποτεφρωμένη Εύβοια που πνίγηκε πάλι προχθές επειδή δεν έχουν γίνει αντιπλημμυρικά, το αποτελειωμένο Δάσος της Δαδιάς επειδή είχε καεί και πέρυσι, τη Θεσσαλία που είχε πάλι πλημμυρίσει ξανά το 2020.

Ποιες ακριβώς στρατηγικές πρόληψης και θωράκισης εφάρμοσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη για πλημμύρες και πυρκαγιές; Εχει να επιδείξει κάποιο έργο χειροπιαστό; Την απάντηση δεν θα τη δώσουν οι «άριστοι» του Μαξίμου με τα «δημιουργικά» στατιστικά τους. Την έχει δώσει η ίδια η πραγματικότητα. Οι εικόνες που βλέπουμε τούτες τις μέρες στις οθόνες μας και όσα ζουν οι άνθρωποι στη Θεσσαλία δείχνουν μια κυβέρνηση διαλυμένη και μια χώρα παράλυτη.

Ο Μητσοτάκης δεν θα πάει στον Εβρο τελικά. Η κολοσσιαία πυρκαγιά, άλλωστε, αφέθηκε να σβήσει μόνη της από τη βροχή έπειτα από 2,5 εβδομάδες. Θα εμφανιστεί σήμερα στη Λάρισα για να παίξει εκεί κρυφτό. Δεν θα μιλήσει για τον ανύπαρκτο συντονισμό της κυβέρνησής του με μοιραία αποτελέσματα, για την απάτη του «επιτελικού κράτους, για τον ημιθανή κρατικό μηχανισμό και τα fake μέτρα πρόληψης για φυσικές καταστροφές.

Σήμερα θα μεταδοθεί ξανά σε επανάληψη το «προπονημένο» σόου… αυτοψίας, σε έναν ρόλο που ο πρωθυπουργός έχει παίξει τόσες φορές, ώστε να τον υποδύεται πλέον αυτόματα: με τεθλιμμένο ύφος, κενά λόγια, κούφια αυτοπεποίθηση, κουστωδία υπουργών και μια απ’ τα ίδια. Οπως φέτος σε Τέμπη, Ρόδο και Πάρνηθα, όπως το 2020 στην Καρδίτσα.

Το χανγκόβερ από τον εκλογικό θρίαμβο του Ιουνίου αποδεικνύεται αφόρητα επώδυνο και για τον Μητσοτάκη και, κυρίως, για τους πολίτες. Μέσα σε μόλις δύο μήνες και κάτι η εικόνα της κυβέρνησής του κατέρρευσε για να αναδυθεί η χαοτική πραγματικότητα. Η εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων προδόθηκε.

Απ’ όλους τους «θριαμβευτές» των εκλογικών ποσοστών ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξελίσσεται στον πιο μοιραίο. Ποτέ άλλοτε δεν είχε «επιτευχθεί» τόσο μεγάλη καταστροφή μέσα σε τόσο μικρή θητεία. Ούτε καν επί του πλέον ανίκανου Γιώργου Παπανδρέου. Σε κάθε τομέα αφήνει ένα μονοπάτι από συμφορές. Οι επανειλημμένες αποτυχίες του, μάλιστα έπειτα από μια γεμάτη τετραετία διακυβέρνησης, αποδεικνύουν ότι δεν μπορεί να διευθύνει τη χώρα.

Ο Κυριάκος μπορεί να διαθέτει έτοιμους τους πόρους, τους ψηφοθηρικούς μηχανισμούς και την πολιτική δύναμη από την οικογένειά του, αλλά δυστυχώς οι ηγέτες γεννιούνται, δεν γίνονται. Του ’λαχε το «σωστό» επώνυμο, αλλά χωλαίνει σε προσόντα και προσωπικότητα. Αυτό μπορεί να καλύπτεται από τα «ταχυδακτυλουργικά» της επικοινωνίας, όταν τα πράγματα βαίνουν πάνω κάτω ομαλά και βαρετά ή όταν έρχονται ουρανοκατέβατα λεφτά από την Κομισιόν, αλλά στα δύσκολα ξεγυμνώνεται.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Πρωθυπουργός

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968 και είναι γιος του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών και σπούδασε Κοινωνικές Επιστήμες στο Χάρβαρντ, με μεταπτυχιακό στο Στάνφορντ. Εκανε πρακτική στις αγγλικές εταιρίες Chase Investment και McKinsey, στην οποία ήταν σύμβουλος το 1995-1997, ενώ στη συνέχεια εργάστηκε σε θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών Alpha και Εθνική. Πρώτη φορά εξελέγη βουλευτής της Ν.Δ. το 2004, ενώ το 2013 διετέλεσε υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Από το 2016 είναι πρόεδρος του κόμματος και στις 7 Ιουλίου 2019 έγινε πρώτη φορά πρωθυπουργός της Ελλάδος. Επανεξελέγη στις 25 Ιουνίου.

#np2023 #pdm2882

Μοιράστε το άρθρο

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Μετάβαση στο περιεχόμενο