#mazimprosta

Σε… κενό αέρος το μπλόκο στα F-16!

ΗΠΑ: Σε… κενό αέρος το μπλόκο στα F-16!

Η τροπολογία που βάζει όρους στην Τουρκία θα χαθεί, εάν κερδίσουν οι Ρεπουμπλικάνοι στις εκλογές

Την προσεχή Τρίτη 8 Νοεμβρίου θα διεξαχθούν στις ΗΠΑ οι ενδιάμεσες εκλογές στο αμερικανικό Κογκρέσο, στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία. Το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών αποκτά ιδιαίτερη σημασία για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και ιδιαίτερα για στην εξυπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων.

Από την Κύρα Αδάμ

Τα μέχρι τώρα προγνωστικά δείχνουν οριακές εκλογικές διαφορές, με τους Ρεπουμπλικάνους να προηγούνται στη Βουλή των Αντιπροσώπων και να αγγίζουν τη νίκη στη Γερουσία. Στην περίπτωση που οι Ρεπουμπλικάνοι κερδίσουν τις εκλογές και στα δύο σώματα, κάτι που δεν αποκλείεται, η κυβέρνηση Μπάιντεν θα βρεθεί σε δύσκολη θέση, καθώς θα συναντά συνεχώς εμπόδια στο νομοθετικό έργο της από τους Ρεπουμπλικάνους, οι οποίοι αναζητούν ακόμα «την εκδίκηση» μετά την ήττα του Ντόναλντ Τραμπ από τον νυν πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Αντιπαλότητα

Η αντιπαλότητα στο Κογκρέσο αναμένεται να αυξηθεί, καθώς η θητεία της κυβέρνησης Μπάιντεν έχει εισέλθει στο δεύτερο μισό, με τη δημοτικότητα του προέδρου να βρίσκεται σταθερά κάτω από το 50% και τον κ. Τραμπ να ανακοινώνει την υποψηφιότητά του στις επόμενες προεδρικές εκλογές Αυτή η αντιπαλότητα θα έχει άμεση επίπτωση στις ελληνικές προσδοκίες στην αμερικανική στήριξη των εθνικών συμφερόντων απέναντι στην Τουρκία, που είχαν ανέβει πολύ ψηλά με την τροπολογία που είχε καταθέσει ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας.

Ο κ. Μενέντεζ είχε ζητήσει από τον πρόεδρο Μπάιντεν την απαγόρευση αναβάθμισης των F-16 στην Τουρκία αν η Αγκυρα δεν σταματήσει τις υπερπτήσεις των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο, κατά τη συζήτηση ψήφισης του αμυντικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ. Η πρωτοβουλία Μενέντεζ αποτέλεσε την πρώτη σοβαρή προσπάθεια σύνδεσης της προάσπισης των ελληνικών εθνικών συμφερόντων που βάλλονται από την Τουρκία, με την εσωτερική πολιτική των ΗΠΑ, όπως η έγκριση του αμυντικού προϋπολογισμού της χώρας.

Ο Λευκός Οίκος δεν υποστήριξε την τροπολογία Μενέντεζ, αφού επιθυμεί την αναβάθμιση των τουρκικών F-16 και μερική βελτίωση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων. Στην περίπτωση νίκης των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο και ειδικότερα στη Γερουσία, η τροπολογία Μενέντεζ θα χαθεί και μαζί της οι προσδοκίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη ότι οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό της απέναντι στην Τουρκία.

Η τροπολογία Μενέντεζ δεν προήλθε από πρωτοβουλία της Αθήνας, αλλά από το ελληνοαμερικανικό λόμπι, όμως η κυβέρνηση Μητσοτάκη πολύ θα επιθυμούσε να εισπράξει τα κομματικά οφέλη. Η ίδια η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όμως, δεν έχει κουνήσει το δαχτυλάκι της «μέσα στο σπίτι της», δηλαδή την Ευρωπαϊκή Ενωση, προκειμένου να βάλει φρένο σε αγορά τουρκικών οπλικών συστημάτων από Ευρωπαίους εταίρους, τα οποία η Αγκυρα τα στρέφει ευθέως και απειλητικά εναντίον της Ελλάδας.

Υποχρέωση

Οι ανοιχτές πολεμικές απειλές της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας -και προσφάτως με επίδειξη πυραύλων στραμμένων στο ελληνικό έδαφος- αποτελούν υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης να φέρει το θέμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Συμβούλιο. Και τούτο διότι όταν η Τουρκία απειλεί με πολεμικά της όπλα την Ελλάδα ή και την Κύπρο -κράτη-μέλη της Ε.Ε.-, απειλεί και ολόκληρο το ευρωπαϊκό έδαφος.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί ούτε και δικαιούται να ζητήσει από άλλα κράτη-μέλη να σταματήσουν τις συμφωνίες τους με την Τουρκία για την αγορά από την Αγκυρα πολεμικού υλικού τους. Εχει, όμως, υποχρέωση και καθήκον να ζητήσει ρήτρα και κυρώσεις ώστε αυτά τα ευρωπαϊκά οπλικά συστήματα να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ελλάδας αλλά και της Κύπρου.

Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να πείσει -με όλα τα νομικά και διπλωματικά μέσα που διαθέτει- την Κομισιόν και το συμβούλιο ηγετών να επιβάλουν αυτοί στα κράτη-μέλη ρήτρες πώλησης οπλικών συστημάτων τους προς την Τουρκία, ώστε να μη χρησιμοποιηθούν τα όπλα αυτά εναντίον της Ελλάδας. Και αυστηρές τιμωρητικές κυρώσεις σε όποια πλευρά παραβιάσει τη συμφωνία αυτή.

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση, όμως, κινούνται σε άλλο μήκος κύματος. Η απάντηση των Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν η υπερψήφιση με χέρια και πόδια της γενναίας χρηματοδότησης της Τουρκίας από τον κοινοτικό προϋπολογισμό και για το 2023.

Μοιράστε το άρθρο

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Μετάβαση στο περιεχόμενο