Ο κ. Αλιβιζάτος δεν συμφωνεί με το επώνυμο Ντεγκρές που διάλεξε ο Παύλος και η λοιπή βασιλική οικογένεια, διότι, λέει, δηλώνει τόπο καταγωγής και θα προκαλέσει χάος στις συναλλαγές! Και προτείνει αντί του Ντεγκρές το Δαγρές!
Ο Δαγρές όμως, είναι ο θηριώδης και άγριος οπλαρχηγός του 1821 από την Αργολίδα, που όταν έγινε η Άλωση της Τριπολιτσάς έκοψε το αυτί του προεστού Σωτηράκη Κουγιά, ο οποίος είχε συνεργαστεί με τους Τούρκους, του το έδωσε να το φάει και εν συνεχεία τον αποκεφάλισε. Το επώνυμο αυτό για μέλη βασιλικής οικογένειας δεν είναι και τόσο ταιριαστό, όσο νάναι. Είναι κάπως αγριωπό. Και πρωτόγνωρο να δίνουμε τέτοιο επώνυμο στο γιο του πρώην βασιλιά των Ελλήνων.
Η υπόθεση πάντως μοιάζει κάπως αστεία, διότι ο κάθε άνθρωπος επιλέγει κατά το δοκούν το επώνυμό του, αρκεί να μην είναι υβριστικό. Το να δηλώνει τόπο καταγωγής το επώνυμο δεν είναι πρόβλημα – τα μισά σχεδόν ελληνικά επώνυμα δηλώνουν τόπο καταγωγής: Μυτιληναίος, Σαλονικιός, Αθηναίος, Μακεδόνας και πάει λέγοντας. Μέχρι και κράτη εμφανίζονται σε επώνυμα, όπως η περίφημη κοσμική ταβέρνα του Αγγλογάλλου που υπήρχε στη Νέα Ιωνία του Βόλου. Και ποτέ οι συναλλαγές δεν είχαν πρόβλημα εάν ο καταθέτης μιας τράπεζας λέγονταν Ναυπλιώτης ή Καλαματιανός. Μια χαρά έπαιρναν τις επιταγές τους.
Αλλά μόνον τα επώνυμα είναι; Εδώ έχουμε και ονόματα που δηλώνουν καταγωγή. Μία μακρινή μου θεία ονομάζεται Θεσσαλία, προς τιμήν της απελευθέρωσης της Θεσσαλίας το 1881. Ομοίως φυσικά και η ανεψιά μου. Τι θα κάνουμε τώρα; Θα της αλλάξουμε όνομα και θα τη βαφτίσουμε εις τρόπον ώστε να αρέσει του κ. Αλιβιζάτου;
Ο κ.Αλιβιζάτος κάνει προτάσεις χωρίς κανένα απολύτως νόημα. Προφανώς δεν του αρέσει το Ντεγκρές, διότι παραπέμπει στην περίοδο που η Ελλάδα ήταν βασίλειο. Τι να κάνουμε όμως; Ήταν βασίλειο για πολλά χρόνια η Ελλάδα και μάλιστα τα περισσότερα εξ αυτών των ετών ήταν χρόνια προόδου και ευημερίας για τους Έλληνες. Αν δεν είχαμε βασιλείς είναι αμφίβολο εάν θα είχαμε βασιλικό κήπο, Βουλή, προεδρικό μέγαρο. Τατόϊ, Μον Ρεπό κλπ. Θάχαμε στη θέση τους κάτι πολύ φτωχικό. Κάθε χώρα πρέπει να σέβεται το παρελθόν της.
Ο δε τίτλος των μελών της βασιλικής οικογένειας είναι ισόβιος και δεν εξαρτάται από το πολίτευμα που έχει αυτή τη στιγμή η Ελλάδα. Βασιλική οικογένεια ονομάζεται η οικογένεια των Γλύξμπουργκ- δεν υπάρχει άλλος τρόπος να την ονομάσεις. Μάλιστα ο Παύλος έχει νομίζω τη δυνατότητα να επιλέξει απευθείας το επώνυμο Βασιληάς, από τη φίρμα του γνωστού εμπορικού πολυκαταστήματος. Παύλος Βασιληάς – pas mal.
Η μανία εναντίον των βασιλικών οίκων μοιάζει εντελώς ανεξήγητη και είναι προδήλως προϊόν εμπάθειας. Η βασιλεία έχει όμως ακόμα πολλούς οπαδούς- γύρω στο 20 με 30% το οποίο μάλιστα έχει και ανοδικές τάσεις, εξ αιτίας του πλήρως απαξιωμένου θεσμού της προεδρίας της δημοκρατίας.
Είναι τέτοια η απαξίωση του θεσμού της προεδρίας, που κανένας πια δεν ασχολείται μαζί του. Ακόμα και την Αλέκα Παπαρήγα να κάναμε πρόεδρο ή τον Βελόπουλο, κανενός το αυτί δεν θα ίδρωνε. Οι Έλληνες έπαψαν να ασχολούνται με έναν θεσμό που δεν έχει καμιά εξουσία και κανένα νόημα. Υπάρχει απλώς για να συνοδεύει τον πρωθυπουργό.
Υπ΄αυτήν την έννοια, δεν είναι καθόλου απίθανο, εάν συνεχιστεί η υποβάθμιση του θεσμού με επιλογή προσώπων που δεν ικανοποιούν τα κριτήρια του λαού, αλλά μόνον την ανασφάλεια του πρωθυπουργού, ο οποίος προτιμά να έχει πρόεδρο μη πολιτικό πρόσωπο, δεν αποκλείεται μια μέρα ο Παύλος Ντεγκρές να γίνει αυτός πρόεδρος – δηλαδή κάτι σαν βασιλιάς χωρίς στέμμα.
#np2024 #PDM2882