Κωνσταντίνος Φλώρος: Ο ρίψασπις αρχιστράτηγος αποποιείται τις ευθύνες του
Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ δεν εμπνέει καμία εμπιστοσύνη, καθώς έχουν συσσωρευτεί αρνητικά γεγονότα, που δεν έχουν ξανασυμβεί με τέτοια μαζικότητα στο Στράτευμα
Το αποτέλεσμα πανελλαδικής έρευνας πέρυσι τον Μάιο ήταν τόσο σημαντικό, που το αναδημοσίευσε ακόμα και η ΕΛ.ΣΤΑΤ. Η ΚΑΠΑ Research κάλεσε τους Ελληνες πολίτες να απαντήσουν στο ερώτημα «Πόσο εμπιστεύεστε καθέναν από τους παρακάτω θεσμούς της ελληνικής Πολιτείας;».
Στο ναδίρ της εμπιστοσύνης των ερωτηθέντων ήταν ΜΚΟ, ΜΜΕ και κόμματα. Κάπου στη μέση Δικαιοσύνη, Αστυνομία και εκπαιδευτικό σύστημα. Στην κορυφή, πάνω απ’ όλους, βρέθηκε ο Στρατός και ακολούθησε το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Κι αλίμονο αν σε μια χώρα που απειλείται σταθερά από έναν αιώνιο εχθρό κλονιζόταν ποτέ η εμπιστοσύνη του κόσμου στον Στρατό. Στην εποχή των «ιδιωτικών στρατών», ιδέα με την οποία επικίνδυνα φλερτάρουν πια κι άσχετοι με το τι γίνεται γύρω μας πολιτικοί της Ελλάδας, κάθε Ελληνόπουλο εξακολουθεί να αφιερώνει ένα σημαντικό διάστημα της ζωής του για να υπηρετήσει την πατρίδα. Είναι ένα καθήκον που θεωρείται ιερό από πάππου προς πάππου.
Στις φετινές καταστροφικές πυρκαγιές και, κυρίως, στην πλημμύρα της Θεσσαλίας ο απελπισμένος κόσμος αισθάνθηκε ότι θα βοηθηθεί ακριβώς τη στιγμή που γνωστοποιήθηκε πως θα σπεύσει ο Στρατός. Και, πράγματι, η συμβολή του στον απεγκλωβισμό χιλιάδων ανθρώπων ήταν η πλέον σωτήρια. Αναμφισβήτητα, η εθνική άμυνα είναι το παν για την Ελλάδα. Και η συμβολή του Στρατού ακόμα και στην πολιτική προστασία, όταν όλο το υπόλοιπο κρατικό σύστημα αποτυγχάνει στη δράση του, έχει αποδειχτεί πολλάκις καθοριστική.
Ολοι αυτοί οι ύψιστης σημασίας λόγοι είναι που «απαγορεύουν» οποιοδήποτε πλήγμα στην αξιοπιστία των Ενόπλων Δυνάμεων. Ακριβώς επειδή πληγώνεται όχι μόνο η εικόνα για την ασφάλεια της χώρας, αλλά και η εμπιστοσύνη των πολιτών. Κάτι που, δυστυχώς, δεν το αντιλαμβάνεται η ιεραρχία του στρατεύματος, με πρώτο τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο.
Μέσα σε μόλις ενάμιση μήνα έχουν συσσωρευτεί αρνητικά γεγονότα που δεν έχουν ξανασυμβεί με τέτοια μαζικότητα – όχι, τουλάχιστον, τα τελευταία χρόνια και δεκαετίες.
Στις 27 Ιουλίου σημειώθηκαν μαζικές εκρήξεις πυρομαχικών στην 111 Πτέρυγα Μάχης στη Νέα Αγχίαλο. Αιτία για το φιάσκο ήταν ότι το στρατόπεδο έμεινε αθωράκιστο σε ενδεχόμενο πυρκαγιάς.Την περασμένη Κυριακή ήρθαν στο φως οι εικόνες απ’ την πλημμυρισμένη βάση της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο, με ελικόπτερα βυθισμένα στα λασπόνερα.Χθες η «δημοκρατία» αποκάλυψε ακόμα ένα τραγικό περιστατικό, που αποδεικνύει με τον πλέον ωμό τρόπο την εγκατάλειψη που βιώνουν οι αξιωματικοί του Στρατού από την ηγεσία τους αλλά και από το κράτος. Σε άσκηση με πραγματικά πυρά ανοιχτά της Κρήτης η πυραυλάκατος «Τουρνάς» πήρε νερά και βυθίστηκε στη διαδρομή.
Είναι τρία σοβαρά περιστατικά, πολύ κοντινά χρονικά μεταξύ τους, που αποδεικνύουν ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά υπό τον Φλώρο, που φέρει ασφαλώς, λόγω ιεραρχίας, και τη μεγαλύτερη ευθύνη. Δεν είναι δυνατόν να εκρήγνυνται πυρομαχικά δίπλα στα σπίτια λόγω μιας δασικής φωτιάς, να «πνίγονται» ελικόπτερα, να βουλιάζουν πυραυλάκατοι και να μην μπορεί να διοργανωθεί με ασφάλεια μια στρατιωτική άσκηση.
Για τη Ν. Αγχίαλο ξηλώθηκε ο διοικητής του στρατοπέδου, τον οποίο, όλως τυχαίως, μόλις μισή ώρα μετά τις εκρήξεις και χωρίς ακόμα να έχει καταλάβει κανείς τι έχει γίνει, «έδειχναν» μαζικά και οργανωμένα οι δημοσιογράφοι του μητσοτακικού συστήματος. Κι όμως, ένα 24ωρο πριν από τη φωτιά ο αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας είχε κάνει επιθεώρηση στο στρατόπεδο και δεν βρήκε κάτι που να χρειάζεται διόρθωση, γεγονός που πέρασε στο ντούκου το πόρισμα της ΕΔΕ.
Ρίχνει τις ευθύνες αλλού
Ο Φλώρος φροντίζει εντέχνως να ρίχνει τις ευθύνες αλλού. Ο Μητσοτάκης εξακολουθεί να τον κανακεύει. Στις ερωτήσεις που έγιναν χθες στη Βουλή ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, Γ. Κεφαλογιάννης, όσο και ο αρχηγός ΓΕΣ, Χουδελούδης, ακολούθησαν και οι δυο, επίσης όλως τυχαίως, τον δρόμο της σκληρής σιωπής.
Ενοχικά η κυβέρνηση και η ηγεσία του ΓΕΕΘΑ επιχειρούν να αποπροσανατολίσουν. Με νηπιακή επικοινωνιακή διαχείριση, ρίχνουν τα βάρη στα ΜΜΕ, επειδή παρουσιάζουν τις εικόνες από πλημμυρισμένα ελικόπτερα και βουλιαγμένες πυραυλάκατους. Αυτή η κρυψίνοια, όμως, είναι που προκαλεί ακόμα μεγαλύτερες ανησυχίες στον κόσμο.
Το πρόβλημα -κατ’ αυτούς- είναι όχι ότι βουλιάζουν στρατιωτικά ελικόπτερα και πυραυλάκατοι ή σκάνε πυρομαχικά δίπλα σε πόλεις και χωριά, αλλά οι… φωτογραφίες που δήθεν «σπάνε» το απόρρητο. Κι όλα αυτά ενώ πριν από λίγες εβδομάδες έβγαλε δημοσίως on camera απόρρητους χάρτες ο ίδιος ο (μέχρι πρότινος) υφυπουργός Αμυνας!
Ο Φλώρος έχει χίλιους λόγους να παραιτηθεί. Δεν το πράττει. Εχει συνθηκολογήσει με το Μέγαρο Μαξίμου απ’ όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως η θητεία του θα ανανεωθεί για ακόμα έναν χρόνο. Τώρα διοχετεύονται ακόμα και σενάρια ότι προορίζεται για το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας από τον Μητσοτάκη, απόφαση που, αν τελικώς λάβει ο πρωθυπουργός, συνιστά σκάνδαλο.
Πλέον έχουν μαζευτεί πολλά για τον Φλώρο και δεν εμπνέει καμία εμπιστοσύνη και κύρος. Κατάπιε δίχως ίχνος ευθιξίας τις πρωθυπουργικές υποκλοπές. Παθαίνει αφωνία διαρκείας στο ΚΥΣΕΑ για τα όπλα που φεύγουν μαζικά για Ουκρανία αποδυναμώνοντας ελληνικές μονάδες. Δείχνει απαθής κι ευθυνόφοβος για τα πολλά στραβά που συμβαίνουν πια στον Στρατό το τελευταίο διάστημα.
Τελικά, για κάθε στρατηγό δεν μετράνε μόνο τα γαλόνια και τα οφίτσια. Κρίνεται από το πραγματικό του μπόι ως προσωπικότητα και από τη δυσανεξία του στη δειλία.
Βιογραφικό
Αρχηγός ΓΕΕΘΑ
Γεννήθηκε το 1961 στη Χαλκίδα. Το 1979 εισήχθη στη Σχολή Ευελπίδων και το 1986 επελέγη να υπηρετήσει στις Ειδικές Δυνάμεις του Στρατού Ξηράς. Το 1989 εκπαιδεύτηκε στα καθήκοντα του υποβρύχιου καταστροφέα. Το 2000 τοποθετήθηκε στο 13ο Σύνταγμα Αμφίβιων Καταδρομών, ενώ από το 2003 ανέλαβε τη Διεύθυνση Ειδικών Επιχειρήσεων. Εξι χρόνια αργότερα βρέθηκε στο ΓΕΕΘΑ και από το 2020 ανέλαβε αρχηγός.
#np2023 #pdm2882