Ο ισχυρός άνδρας του Πεκίνου Xi υποσχέθηκε «να εργαστεί σκληρά για να φέρει εις πέρας» τα «καθήκοντά» του – Η Κίνα δεν μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς τον υπόλοιπο κόσμο και ο κόσμος έχει επίσης ανάγκη την Κίνα
Ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping αναδείχθηκε εκ νέου επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος, με το βασικό όργανο εξουσίας να αποτελείται πλέον από στενούς του συμμάχους, τους 7 στρατηγούς του κι έγινε έτσι ο ισχυρότερος ηγέτης της χώρας μετά τον Mao Zedong, ιδρυτή του καθεστώτος.
Ο ισχυρός άνδρας του Πεκίνου υποσχέθηκε «να εργαστεί σκληρά για να φέρει εις πέρας» τα «καθήκοντά» του, αφού εξασφάλισε τρίτη πενταετή θητεία στη θέση του γενικού γραμματέα του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ).
Ο κόσμος έχει ανάγκη την Κίνα
Στο Παλάτι του Λαού στο Πεκίνο, ο Xi Jinping, ο πρόεδρος της Κίνας τα τελευταία 10 χρόνια, ανέβηκε στο βήμα του συνεδρίου, συνοδευόμενος από έξι πρόσωπα που ορίστηκαν στην κορυφή της κινεζικής εξουσίας, όλοι άνθρωποι του στενού του περιβάλλοντος και σύμμαχοι.
Ο Xi «ευχαρίστησε ειλικρινά την ολομέλεια του κόμματος για την εμπιστοσύνη της προς εμάς», τη νέα ηγετική ομάδα.
«Η Κίνα δεν μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς τον υπόλοιπο κόσμο και ο κόσμος έχει επίσης ανάγκη την Κίνα», δήλωσε στη συνέχεια, μιλώντας στον Τύπο, ο Κινέζος ηγέτης, που επίσης ορίστηκε εκ νέου αρχηγός του κινεζικού στρατού.
Τη δεκαετία του στην ηγεσία της χώρας, ο Xi Jinping πέτυχε να κάνει την Κίνα δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, με έναν από τους ισχυρότερους στρατούς παγκοσμίως.
«Πετύχαμε δύο θαύματα: ταχεία οικονομική ανάπτυξη και μακροπρόθεσμη κοινωνική σταθερότητα», δήλωσε ο ίδιος.
Σχεδόν… απόλυτη συγκέντρωση εξουσιών
Παρά την σχεδόν απόλυτη συγκέντρωση των εξουσιών, ο Xi αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπος με μια οικονομία που επιβραδύνεται σημαντικά, κυρίως λόγω της πολιτικής για «μηδενικά κρούσματα Covid», της κλιμάκωσης της διπλωματικής έντασης με τις ΗΠΑ και των διεθνών επικρίσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Το 20ό συνέδριο του ΚΚΚ ολοκληρώθηκε χθες ύστερα από μία εβδομάδα διαβουλεύσεων κεκλεισμένων των θυρών, κατά το οποίο ανανεώθηκε το 65% των μελών της Κεντρικής Επιτροπής, ενός είδους εσωκομματικού «κοινοβουλίου», σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Γαλλικού Πρακτορείου.
Κατά την πρώτη τους συνεδρίαση σήμερα 23/10, τα 205 μέλη της Επιτροπής -εκ των οποίων μόλις 11 γυναίκες- όρισαν τους 24 εκπροσώπους στο Πολιτικό Γραφείο, το όργανο λήψης αποφάσεων στο Κομμουνιστικό Κόμμα. Σε αυτό, για πρώτη φορά μέσα σε 25 χρόνια, δεν υπάρχει καμία γυναίκα.
Η Sun Chunlan, η μοναδική γυναίκα που συμμετείχε στο 25μελές όργανο, συνταξιοδοτήθηκε και δεν ορίστηκε καμία γυναίκα για να την αντικαταστήσει.
H νέα πανίσχυρη Διαρκή Επιτροπή του Κόμματος
Ονόμασε επίσης σήμερα τη νέα Διαρκή Επιτροπή του κόμματος, ένα πανίσχυρο όργανο, που κρατά στην πραγματικότητα στα χέρια του την εξουσία στην Κίνα.
Υπό τον γενικό γραμματέα Xi Jinping, η Επιτροπή αποτελείται πλέον αποκλειστικά από στενούς συμμάχους του Xi.
Ο Li Qiang, επικεφαλής της κομματικής οργάνωσης στη Σαγκάη, καταλαμβάνει έτσι τη δεύτερη θέση με βάση το πρωτόκολλο, παρά το χαώδη τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε το μεγάλο σε διάρκεια lockdown στη μητρόπολη την άνοιξη.
Αυτό σημαίνει, κατά τα ειωθότα, ότι πρόκειται να οριστεί πρωθυπουργός κατά την ετήσια συνεδρίαση τον επόμενο Μάρτιο, αντικαθιστώντας τον 67χρονο Li Keqiang, που θα αποχωρήσει από τα καθήκοντά του.
Η νέα Διαρκής Επιτροπής, που ελέγχεται πλέον από στενούς συμμάχους του Xi, επιβεβαιώνει τον έλεγχο που ασκεί ο Xi Jinping στη χάραξη πολιτικής, σύμφωνα με αναλυτές.
«Είναι όλοι τους άνθρωποι του Xi, αυτό δείχνει ότι θέλει να κυβερνήσει πέρα από μια τρίτη θητεία», δηλαδή μετά το 2027, τόνισε ο Alfred Wu Muluan, ειδικός στα κινεζικά πολιτικά πράγματα στο εθνικό πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης.
Με την ανάδειξή του για μια ακόμα φορά στη θέση του γενικού γραμματέα του κόμματος, ο Xi Jinping εξασφαλίζει μια τρίτη προεδρική θητεία τον επόμενο Μάρτιο.
Για να παραμείνει στην εξουσία, ο ισχυρός άνδρας του Πεκίνου χρειάστηκε να αναθεωρήσει το Σύνταγμα το 2018, ώστε να καταργηθεί το όριο των δύο θητειών.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας αποκάλυψε σήμερα τη νέα του ηγετική ομάδα, αποτελούμενη από επτά αξιωματούχους.
Κανένα από τα νέα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής δεν μοιάζει να είναι σε θέση να επισκιάσει τον πρόεδρο Xi Jinping.
H σύνθεσή της, με τη σειρά που ορίζει το πρωτόκολλο. Κατά κανόνα, ο δεύτερος ή ο τρίτος ονομάζεται επίσης πρωθυπουργός της χώρας.
Xi Jinping
Στην εξουσία από το 2012, ο 69χρονος ηγέτης εξασφάλισε τρίτη θητεία στο αξίωμα του γενικού γραμματέα του ΚΚΚ, υποσχόμενος στους συμπολίτες του την οικοδόμηση «σύγχρονης σοσιαλιστικής χώρας», παρά τις πιθανές «επικίνδυνες καταιγίδες» που μπορεί να βρεθούν στον διάβα της.
Η νέα θητεία του στην κορυφή του κομματικού μηχανισμού του εγγυάται επίσης τρίτη θητεία στην προεδρία, από τον Μάρτιο του 2023.
Li Qiang
Ο 63χρονος επικεφαλής της οργάνωσης του κόμματος στη Σαγκάη θεωρείται πιστός σύμμαχος του Xi Jinping.
Η εικόνα του αμαυρώθηκε την άνοιξη, λόγω της χαοτικής διαχείρισης του lockdown στη μητρόπολη για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του νέου κορονοϊού.
Αλλά αναμενόταν παρά το γεγονός αυτό «να πάρει προαγωγή», προεξοφλούσαν αναλυτές του ινστιτούτου SinoInsider, χαρακτηρίζοντας «ειρωνική» την κατάσταση.
Με την περίπτωσή του «δεν θα σταματήσει ποτέ η συζήτηση περί ευνοιοκρατίας» στο ΚΚΚ, σχολίαζε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο σινολόγος Μπιλ Μπίσοπ.
Zhao Leji
Ο 65χρονος, μέλος του στενού κύκλου του Xi Jinping, ήταν επικεφαλής της επίφοβης επιτροπής πειθαρχικού ελέγχου του κόμματος, στην οποία ανατέθηκε να χειριστεί την ευρείας κλίμακας επιχείρηση κατά της «διαφθοράς». Προηγουμένως ήταν επικεφαλής της πανίσχυρης «οργανωτικής διεύθυνσης» του ΚΚΚ, που αποφασίζει για τις τοποθετήσεις στελεχών.
Wang Huning
Ένα από τα δύο στελέχη της Διαρκούς Επιτροπής, μαζί με τον Ding Xuexiang, που δεν άσκησε ποτέ εξουσία σε επίπεδο πόλης ή επαρχίας.
Ο 67χρονος γαλλόφιλος θεωρείται ότι ανήκει στους κυριότερους ιδεολόγους του ΚΚΚ.
Σε αυτόν αποδίδεται η πατρότητα της φράσης περί «κινεζικού ονείρου».
Πρόκειται για σύνθημα που χρησιμοποιεί συχνά ο πρόεδρος Xi.
Με καταγωγή από τη Σαγκάη, ο κ. Wang φέρεται εξάλλου να έχει σχέσεις με το δίκτυο των ανθρώπων του πρώην προέδρου Τζιανγκ Ζεμίν (1993-2003).
Cai Qi
Επικεφαλής της οργάνωσης του κόμματος στο Πεκίνο, συνεργάστηκε για χρόνια με τον νυν Γενικό Γραμματέα.
Βρισκόταν ήδη στη σφαίρα επιρροής του όταν ο κ. Xi ασκούσε την εξουσία στις παραθαλάσσιες επαρχίες Φουτζιάν και Τζετζιάνγκ, από το 1999 ως το 2007.
Ο 66χρονος ανέλαβε το 2014 ευθύνες για ζητήματα ασφαλείας στην πρωτεύουσα.
Επέβλεψε τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στην αρχή της χρονιάς.
Ding Xuexiang
Στα 60 του, ο διακριτικός ιδιαίτερος γραμματέας του Xi Jinping μπορεί να καυχιέται πως συγκαταλέγεται στους πιο στενούς συνεργάτες και συμβούλους του κινέζου προέδρου.
Aνήκε ήδη στην ομάδα του όταν ο κ. Xi ήταν επικεφαλής της κομματικής οργάνωσης της Σαγκάης, το 2007.
Aπό το 2017, είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΚ, του εσωκομματικού «κοινοβουλίου» του, με κάπου διακόσια μέλη.
Το πρόσωπό του εμφανίζεται συχνά σε δεύτερο πλάνο στα κρατικά μέσα ενημέρωσης, καθώς δεν βρίσκεται σχεδόν ποτέ μακριά από τον πρόεδρο.
Li Xi
Στα 66 του χρόνια, διατηρεί σχέσεις με τον επικεφαλής του κόμματος και του κράτους ήδη από τα χρόνια του 1980.
Την εποχή, ήταν γραμματέας στενού συμμάχου του πατέρα του Xi Jinping, συντρόφου στα όπλα του Mao.
Είναι επικεφαλής της κομματικής οργάνωσης στη βιομηχανική επαρχία Γκουανγκντόνγκ (νότια), η οποία γειτονεύει με το Χονγκ Κονγκ.
Πως βλέπουν την άνοδο του Xi 4 αναλυτές: Η ασφάλεια αντικαθιστά την οικονομία στην κορυφή της λίστας – Η μεγάλη ιστορία ανάπτυξης της Κίνας θα συνεχιστεί.
Ο Κινέζος Πρόεδρος Xi άνοιξε το 20ο Εθνικό Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας (CPC) γιορτάζοντας την καταστροφή της αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ, επαναλαμβάνοντας τον στόχο της «επανένωσης» με την Ταϊβάν, επαινώντας την πολιτική μηδενικού COVID και τονίζοντας τη σημασία της οικονομικής «αυτοδυναμία».
Αυτό που δεν έκανε ήταν να επιτρέψει την προγραμματισμένη δημοσιοποίηση βασικών οικονομικών μεγεθών ή να υπογραμμίσει τη συνεχιζόμενη δέσμευση για μεταρρυθμίσεις προσανατολισμένες στην αγορά.
Yuen Yuen Ang
Η εναρκτήρια ομιλία του Xi στο 20ο Συνέδριο του Κόμματος δείχνει έναν βαθύ ανασχηματισμό των προτεραιοτήτων του CPC, με την ασφάλεια να αντικαθιστά την οικονομική ανάπτυξη στην κορυφή της λίστας.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, αυτή είναι η πρώτη φορά από τότε που το CPC ανέλαβε την εξουσία το 1949 που ο κορυφαίος ηγέτης ανέφερε την «ασφάλεια» περισσότερο από την «οικονομία».
Ο Xi επέμεινε ότι η ασφάλεια είναι η προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη: «Η εθνική ασφάλεια είναι το θεμέλιο της εθνικής αναζωογόνησης και η κοινωνική σταθερότητα είναι η προϋπόθεση για την εθνική δύναμη».
Σε περίπτωση συμβιβασμού μεταξύ ασφάλειας και ανάπτυξης, ο πρώτος κερδίζει.
Το συγκεκριμένο παράδειγμα είναι η απόφαση του Xi «απολύτως» να μην αμφιταλαντευτεί στην πολιτική του για το μηδενικό COVID, παρά τον καταστροφικό αντίκτυπό του στην οικονομία.
Ο Xi θα συνεχίσει να σφίγγει την πολιτική του λαβή.
Το ερώτημα είναι αν υπάρχουν πραγματιστές ηγέτες που είναι πρόθυμοι και ικανοί να μετριάσουν τις ακραίες πολιτικές του.
Όπως σημείωσα σε μια πρόσφατη εργασία, την τελευταία δεκαετία, η διακυβέρνηση υπό την προσωποκρατική διακυβέρνηση του Xi ακολούθησε ένα ταλαντευόμενο μοτίβο.
Η γραφειοκρατία εφάρμοσε δυναμικά τις υπερβολικά φιλόδοξες, ιδεολογικές εντολές του Xi μέχρι που οι ακούσιες συνέπειες προκάλεσαν μια ξέφρενη υποχώρηση.
Θα συνεχιστούν τέτοιες πολιτικές ταλαντώσεις τα επόμενα χρόνια;
Εξαρτάται από το ποιος θα διοριστεί ως πρωθυπουργός και στη μόνιμη επιτροπή του Πολιτικού Γραφείου.
Εάν διοριστούν πραγματιστές τεχνοκράτες, η απάντηση είναι ναι: ο Xi θα εισαγάγει ιδεολογικά καθοδηγούμενες πολιτικές που περιορίζουν την ανάπτυξη και οι τεχνοκράτες θα κινηθούν για να ελέγξουν τη ζημιά.
Εάν η νέα ηγεσία περιλαμβάνει πιστούς του Xi, η ιδεολογική χάραξη πολιτικής θα υποχωρήσει, με εκτεταμένες επιπτώσεις. Άλλωστε, το CPC έχει μεγαλύτερη κρατική ικανότητα και έλεγχο σε μικροεπίπεδο σήμερα από ό,τι επί Mao Zedong.
Kishore Mahbubani
Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης έκαναν στον Xi μια μεγάλη χάρη: του έχουν προσφέρει χαμηλές προσδοκίες.
Πολλοί δυτικοί παρατηρητές, συμπεριλαμβανομένων και σκεπτόμενων, πιστεύουν ότι η μεγάλη ιστορία ανάπτυξης της Κίνας έχει τελειώσει, επειδή η Κίνα κυβερνάται πλέον από έναν ανίκανο και απομονωμένο ηγέτη.
Ο Xi θα καταστρέψει τις προσδοκίες τους, επισημαίνει σε σημειώσεις τους στο Project Syndicate.
Αλλά αυτό δεν αφορά μόνο τον Xi.
Κανένας άνθρωπος – ούτε καν ο Xi– δεν είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη της Κίνας.
Παίζουν μεγαλύτερες δομικές δυνάμεις.
Για αρχή, τα χρόνια μαζικών επενδύσεων της Κίνας σε υλικές υποδομές και ανθρώπινο κεφάλαιο είναι πιθανό να αποδώσουν καρπούς τις επόμενες δεκαετίες.
Ναι, σε μερικές δεκαετίες, η δημογραφική παρακμή της Κίνας θα δημιουργήσει αντίθετους ανέμους.
Όμως, πριν συμβεί αυτό, η χώρα θα επωφεληθεί από μια έκρηξη ταλέντων στην επιστήμη και την τεχνολογία.
Από το 2019, η Κίνα παράγει περισσότερη έρευνα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη συνολικά, και ένα υψηλότερο ποσοστό της έρευνάς της ήταν μεταξύ του κορυφαίου 1% των εγγράφων ανά παραπομπή παγκοσμίως.
Η απόφαση της Αμερικής να διακόψει τις προμήθειες τσιπ στην Κίνα θα είναι σύντομη οπισθοδρόμηση για την Κίνα, αλλά δεν θα την καταστρέψει
Στην πραγματικότητα, οι προσπάθειες των ΗΠΑ να περιορίσουν την άνοδο της Κίνας –όπως η έναρξη ενός εμπορικού και τεχνολογικού πολέμου και η «βελτίωση» της χώρας στην Ταϊβάν– έχουν χρησιμεύσει μόνο στην ενίσχυση μιας ευρείας συναίνεσης για την επίτευξη «εθνικής αναζωογόνησης».
Η Κίνα παραμένει αποφασισμένη όσο ποτέ άλλοτε να αποφύγει έναν ακόμη «αιώνα ταπείνωσης» από τη Δύση.
Όταν ο Σι είπε στην ομιλία του στο συνέδριο του CPC ότι η Κίνα θα πρέπει «να είναι έτοιμη να αντέξει τους δυνατούς ανέμους, τα ασταθή νερά, ακόμη και τις επικίνδυνες καταιγίδες», οι περισσότεροι Κινέζοι θα έγνεψαν καταφατικά.
The Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP) – η μεγαλύτερη στον κόσμο συμφωνία ελεύθερου εμπορίου – θα προσθέσει ακόμη περισσότερο καύσιμο στην οικονομία της Κίνας.
Μην ποντάρετε ενάντια στην Κίνα και τον Xi
Και η στρατηγική διπλής κυκλοφορίας θα αρχίσει σύντομα να αποδίδει, κυρίως λόγω της ταχείας ανάπτυξης της λιανικής αγοράς της Κίνας, η οποία έχει διογκωθεί από 2,3 τρισεκατομμύρια δολάρια (πολύ μικρότερα από τα 3,9 τρισεκατομμύρια δολάρια της Αμερικής) το 2010 σε 6 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2020 (ξεπερνώντας τα 5,6 δολάρια της Αμερικής) τρισεκατομμύριο).
Τώρα υπολογίστε το μέχρι το 2030.
Παραμένουν οι βραχυπρόθεσμες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής μηδενικού COVID, της φούσκας των ακινήτων και των αμερικανικών τεχνολογικών κυρώσεων, και το 2022 θα είναι ένα από τα χειρότερα χρόνια της κινεζικής οικονομίας στην πρόσφατη ιστορία. Αλλά η ρεαλιστική και ορθολογική διακυβέρνηση επιτρέπει στην Κίνα να ξεπεράσει σημαντικές προκλήσεις δημόσιας πολιτικής εδώ και δεκαετίες, και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει.
Η Κίνα θα ανακάμψει από τους τρέχοντες αγώνες της.
Εν ολίγοις, μην ποντάρετε ενάντια στην Κίνα και τον Xi
Orville Schell
Ακριβώς όπως δεν υπήρχε ούτε μια τρίχα ακατάλληλη στο κεφάλι του Xi καθώς παρέδιδε την «έκθεσή» του στο 20ο Εθνικό Συνέδριο του ΚΚΚ, δεν υπήρχε μια έκφραση στην ομιλία του που να μην συμφωνούσε με την ήδη ακούραστα ανακοινωθείσα «Σκέψη του Xi Jinping για μια Νέα εποχή.”
Ο τρόπος με τον οποίο οι σύνεδροι, με τα σκούρα κοστούμια και τις κόκκινες γραβάτες τους, έπαιρναν προσεκτικές σημειώσεις και χειροκροτούσαν σε ρομποτική ομοφωνία, ήταν όλα εύστοχες εκφράσεις του βαθμού στον οποίο ο Xi έχει ρυθμίσει πλέον την κινεζική κοινωνία και την πολιτική.
Επανάσταση, και μετά έχοντας ζήσει τις μεταρρυθμίσεις του Deng Xiaoping στη δεκαετία του 1980, αναρωτήθηκα τι συνέβαινε μέσα στα κεφάλια όλων αυτών των φαινομενικά υπάκουων αντιπροσώπων καθώς άκουγαν την ομιλία του.
Με την ιστορία προφανώς να διπλασιάζεται, μήπως κάποιος από αυτούς ένιωσε κάτι σκοτεινό να απειλεί τη χώρα του, αλλά αισθάνθηκε αδύναμος να ανταποκριθεί;
Η αναπτυξιακή επιτυχία της Κίνας είναι τόσο εντυπωσιακή που εμείς οι ξένοι μπορούμε να συγχωρηθούμε που μπερδευόμαστε από τη βασιλεία του Xi καθώς εισέρχεται σε τρίτη θητεία .
Η πολεμικότητά του προς τον έξω κόσμο έχει ανταγωνιστεί από χώρα σε χώρα και ο ακραίος τεχνο-αυτοκρατικός έλεγχος του στο σπίτι έχει αποξενώσει πολλούς από τις επαγγελματικές τάξεις της Κίνας.
Πώς κάτι από αυτά προάγει το εθνικό συμφέρον της Κίνας;
Στην πραγματικότητα, πολλές από τις ενέργειες του Xi απειλούν τώρα να μετατρέψουν το περίφημο «Όνειρο της Κίνας» του σε όνειρο.
Έχει κάνει ξεκάθαρα τρομερή ζημιά στις σχέσεις της Κίνας με τους άλλοτε στενούς εταίρους – την Αυστραλία, τον Καναδά, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ινδία, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, τη Σουηδία και τις ΗΠΑ, μεταξύ άλλων. Αλλά αυτό συνδυάστηκε μόνο με τη ζημιά που έχει κάνει στην οικονομία της ίδιας της Κίνας μέσω της πολιτικής του για το μηδενικό COVID-19, την κακή διαχείριση της κρίσης ιδιοκτησίας, τις επιθέσεις σε ιδιώτες επιχειρηματίες, τον εκτροχιασμό ξένων IPO και την υποστήριξη της ομιλίας του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.
Tο 20ο Συνέδριο του Κόμματος θα μπορούσε να ήταν μια στέψη για έναν ηγέτη που προήδρευσε σε μια θεαματική «ειρηνική άνοδο» που πραγματικά δικαιολογούσε μια τρίτη θητεία ως Γενικός Γραμματέας του ΚΚΚ. Αντίθετα, ήταν μια συγκαλυμμένη δήλωση ιδεολογικής διαμάχης που θέτει την Κίνα σε κίνδυνο να αποσυνδεθεί τόσο από τις παγκόσμιες αγορές ώστε η άνθησή της να καταρρεύσει.
Και, επειδή ο Xi φοβάται ότι ο συμβιβασμός σηματοδοτεί αδυναμία, δεν έχει προετοιμάσει διπλωματικές ράμπες.
Έχει εμμονή με τη σωτηρία του προσώπου και περιμένει από τον κόσμο να τον σεβαστεί.
Αλλά δεν είναι πρόθυμος να ενεργήσει με σεβασμό και αγανακτεί όταν τον επικρίνουν ότι είναι αυταρχικός.
Και, για να μην ξεχνάμε, ήταν ο Xi που έβαλε ένα διακύβευμα στην καρδιά της κάποτε εφαρμόσιμης πολιτικής εμπλοκής της Αμερικής και προκάλεσε τον ίδιο τον «νεο-περιορισμό
Οι Κινέζοι ηγέτες φοβούνται εδώ και καιρό.
Ωστόσο, δεν υπήρχε τίποτα στην ομιλία του που να υποδηλώνει ότι αναγνωρίζει πόσο άσχημα η συμπεριφορά του «μεγάλου ηγέτη» του εξυπηρετεί τη χώρα του.
Αντίθετα, απέφυγε κάθε υπηρεσία κατηγορώντας τα προβλήματα της Κίνας στις «εχθρικές ξένες δυνάμεις».
Στην ομιλία του, ο Xi προειδοποίησε για «επικίνδυνες καταιγίδες» που θα έρθουν.
Αν δεν είναι προσεκτικός, μπορεί να καταλήξει να είναι αυτός που φέρνει αυτές τις καταιγίδες στην Κίνα, οδηγώντας ακούσια την ιστορία επιτυχίας της χώρας σε ένα τραγικό τέλος.
Yu Jie
Η αδιέξοδη φιλοδοξία του Xi και του ΚΚΚ είναι να καταστήσουν την Κίνα μια «μοντέρνα σοσιαλιστική κοινωνία» –δηλαδή μια χώρα μεσαίου εισοδήματος– έως το 2035.
Αλλά αυτό είναι πιο εύκολο να ειπωθεί παρά να γίνει. Μια νέα φράση που εισήγαγε ο Xi κατά την παρουσίαση της πολιτικής του έκθεσης – «εκσυγχρονισμός με τον τρόπο της Κίνας» – μπορεί να προσφέρει μια εικόνα για το πώς σχεδιάζει να επιδιώξει αυτόν τον στόχο κατά την τρίτη του θητεία.
Η φράση μπορεί να γίνει κατανοητή ως έκφραση της «κινεζικής εξαιρετικότητας» που έχει υποστηρίξει ο Xi και αντικατοπτρίζει τη δέσμευσή του για οικονομική και πολιτική «αυτοδυναμία».
Οι κορυφαίες προτεραιότητες του Xi είναι η ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας και η προώθηση της δίκαιης ανάπτυξης.
Ο ορισμός του Xi για την ασφάλεια εκτείνεται πολύ πέρα από στρατιωτικά ζητήματα και περιλαμβάνει δεξιότητες τροφίμων, ψηφιακής τεχνολογίας, ενέργειας και εργασίας.
Αυτό αντανακλά τις βαθιές ανησυχίες της Κίνας σχετικά με τους περιορισμούς στην πρόσβασή της σε αλυσίδες εφοδιασμού υψηλής τεχνολογίας και ελλείψεις τροφίμων και ενέργειας, καθώς βαθαίνουν οι γεωπολιτικές εντάσεις με τη Δύση.
Πρωτοφανής ανάπτυξη
Όσον αφορά την ανάπτυξη, ο Xi επιδιώκει να ορίσει την επιτυχία όχι με πρωτοφανή στοιχεία ανάπτυξης, αλλά με πρόοδο στην αντιμετώπιση της σπανιότητας που αντιμετωπίζουν ορισμένα τμήματα της κοινωνίας, καλύπτοντας έτσι «τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες των ανθρώπων για μια καλύτερη ζωή».
Για το σκοπό αυτό, το Κόμμα πρέπει να σχεδιάσει μια λεπτομερή στρατηγική για τη διαχείριση των οικονομικών κινδύνων που συνδέονται με τη συρρίκνωση του τομέα ακινήτων της Κίνας, χωρίς να βλάψει τον προσωπικό πλούτο εκατομμυρίων ανθρώπων.
Η επείγουσα επιδίωξη μεγαλύτερης ασφάλειας πρέπει να συνδυαστεί με μέτρα που προωθούν τις θέσεις εργασίας και την ποιοτική ανάπτυξη καθώς οι κινεζικές πόλεις αναδύονται από μακροχρόνια και σοβαρά lockdown πανδημίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, το 20ο Εθνικό Συνέδριο του ΚΚΚ θα πρέπει να επικεντρωθεί και όχι στον εορτασμό της «νίκης» του Xi για τρίτη θητεία, αλλά στη δημιουργία μιας αφήγησης που θα συμβάλλει στην παγίωση της νομιμότητας του Κόμματος και στη διασφάλιση της συνεχούς ευημερίας.
#np2022 #pdm2882