Ένας από τους δήμους που συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών ήταν το Χαλάνδρι.
Ένας από τους σημαντικότερους δήμους των Βορείων Προαστίων, που παρά την πολιτική κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας σε επίπεδο βουλευτικών εκλογών, τόσο το 2019 όσο και το 2023, παρέμεινε στα χέρια του υποστηριζόμενου από τον ΣΥΡΙΖΑ Σίμου Ρούσσου, ο οποίος είχε κερδίσει τον Δήμο το 2014.
Τι έφταιξε λοιπόν και η Κρίστη Αγαπητού, σημερινή υποψήφια από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας έχασε και πάλι το Χαλάνδρι από τον Σίμο Ρούσσο; Οι λόγοι πολλοί και… επώδυνοι.
Πολύ περισσότερο αν συνυπολογίσει κανείς ότι ο Σίμος Ρούσσος εκτοξεύτηκε σε αυτές τις εκλογές στο 61%, από το 53% του 2019. Ενώ η Κρίστη Αγαπητού απέτυχε να υπερβεί ακόμη και το ψυχολογικό όριο του 40%, περιοριζόμενη στο 39%, τη στιγμή που η παράταξη του Γιώργου Κουράση, την οποία… κληρονόμησε, είχε καταγράψει στις προηγούμενες εκλογές ποσοστό 47%. Σχεδόν 10 μονάδες λιγότερες αυτή τη φορά.
Μετά την αποχώρηση του Γρηγόρη Ζαφειρόπουλου το 2010, που ουσιαστικά έσπρωξε τον Γιώργο Κουράση στη νίκη με 54%, η Νέα Δημοκρατία μετράει στο Χαλάνδρι μόνο ήττες. Το 2014 και το 2019 ο Γιώργος Κουράσης, το 2023 η Κρίστη Αγαπητού, η οποία κληρονόμησε την παράταξη Κουράση.
Η ήττα της Κρίστης Αγαπητού είναι η πιο επώδυνη. Η Νέα Δημοκρατία για πρώτη φορά υποχώρησε από τα ποσοστά της σε σχέση με τις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, και μάλιστα παρά τη μεγάλη συσπείρωση, την πίεση προς τον Χάρη Ρώμα να τη στηρίξει στον δεύτερο γύρο και την παρουσία των δυο αντιπροέδρων της Νέας Δημοκρατίας και Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας αντίστοιχα, Κωστή Χατζηδάκη και Άδωνη Γεωργιάδη, στην τελική ευθεία για τις δεύτερες κάλπες.
Το θεμελιώδες πρόβλημα ήταν η ίδια η υποψηφιότητα της Κρίστης Αγαπητού, η οποία δεν έπεισε ότι διαθέτει το ειδικό βάρος για να ηγηθεί και να εκφράσει ευρύτερες κοινωνικές πλειοψηφίες σε έναν απαιτητικό δήμο. Η καμπάνια που ακολούθησε και το επιτελείο που τη στελέχωσε, επιδείνωσαν την προβληματική εικόνα της. Τα βίντεο που ανέβαζε με τις θέσεις της στα social media “φώναζαν” για τη δυσκολία της να πείσει και να έχει ηγετικό αποτύπωμα, ενώ και οι εμφανίσεις της στα ΜΜΕ, με τελευταία και εξαιρετικά χαρακτηριστική εκείνη στην τηλεόραση του ΣΚΑϊ, λίγες ώρες προτού πέσει η αυλαία της προεκλογικής περιόδου, δεν ενίσχυαν την ουσία και τον προγραμματικό λόγο, αλλά έμεναν στη χαμογελαστή εικόνα, και το “ευχαριστώ” με το χέρι στην καρδιά, που… κούρασε (ακόμη μια ατυχής επιλογή του επιτελείου της).
Μετά τη βαριά αποτυχία της Κρίστης Αγαπητού, η Νέα Δημοκρατία και η Κεντροδεξιά ευρύτερα, βρίσκονται ενώπιον της ανάγκης αναζήτησης, εξεύρεσης, στήριξης και προώθησης μιας άλλης υποψηφιότητας. Που να έχει το ειδικό βάρος να εκφράσει πλειοψηφικά κοινωνικά ρεύματα στο Χαλάνδρι, και στις εκλογές του 2028, να αποτρέψει μια τέταρτη θητεία του… αντιστασιακού Σίμου Ρούσσου.
Η Νέα Δημοκρατία έχασε πριν από μια δεκαετία τον Δήμο Χαλανδρίου, εξαιτίας εσωκομματικών εμφυλίων και… πεισμάτων. Μια δεκαετία μετά, δυσκολεύεται ακόμη να κοιτάξει με γενναιότητα τον πολιτικό καθρέφτη της και να κοιτάξει μπροστά. Μετά την Κρίστη Αγαπητού…
#np2023 #PDM2882