Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε το νέο φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε ψήφισμα δικηγορικού συλλόγου, «η κυβέρνηση με την εισαγωγή τεκμαρτού φορολογικού εισοδήματος, στο όνομα δήθεν καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, στην πραγματικότητα κλείνει το μάτι στη φοροδιαφυγή μεγάλων εισοδημάτων, υιοθετώντας την πρακτική “καλύτερα λίγα από πολλούς παρά πολλά από λίγους”. Στην κατεύθυνση αυτή χαρακτηρίζει συλλήβδην ως φοροφυγάδες το σύνολο των ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων της χώρας, και πλήττει τη μεσαία τάξη, τον κορμό της ελληνικής κοινωνίας».
Ο αρμόδιος υπουργός δείχνει να μη γνωρίζει την τραγική ελληνική πραγματικότητα μιλώντας για φοροδιαφυγή, ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν υπάρχουν εισοδήματα για να φορολογηθούν. Έτσι, σύμφωνα με στοιχεία της Ολομέλειας των προέδρων δικηγορικών συλλόγων, 12.997 δικηγόροι συνεχίζουν την επαγγελματική δραστηριότητα από την κατοικία τους, γιατί δεν μπορούν να συντηρήσουν δικηγορικό γραφείο, και το 33% των δικηγόρων έχει προχωρήσει σε ρύθμιση οφειλών στον ΕΦΚΑ, μη μπορώντας να τις καταβάλει.
Η κυβέρνηση δεν έλαβε υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε κλάδου, κι έτσι δείχνει να αγνοεί, π.χ., ότι οι δικηγόροι για να παραστούν στα δικαστήρια προκαταβάλλουν μέσω των γραμματίων προείσπραξης αμοιβής και επί του ποσού αυτών σημαντικά ποσοστά για φόρο στο Δημόσιο, σε ΕΦΚΑ κ.λπ. Έτσι, για το έτος 2022, σύμφωνα με στοιχεία της Ολομέλειας των προέδρων δικηγορικών συλλόγων, προκατέβαλαν 30.040.525 ευρώ για φόρο και 42.391.509 ευρώ για ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ. Ο αρμόδιος υπουργός, λοιπόν, καλό είναι να δει μερικά γραμμάτια προείσπραξης αμοιβής που εκδίδουν οι δικηγορικοί σύλλογοι και προσκομίζονται υποχρεωτικά στα δικαστήρια για να μπορούν να παραστούν, και θα διαπιστώσει ότι το μεγαλύτερο μέρος της δικηγορικής αμοιβής πάει σε προκαταβολή φόρου, εισφορά στον ΕΦΚΑ κ.λπ., ενώ η καθαρή αμοιβή του δικηγόρου είναι σχεδόν ελάχιστη.
Ο αρμόδιος υπουργός δείχνει να αγνοεί την ελληνική πραγματικότητα και το γεγονός ότι χιλιάδες νέοι δικηγόροι υποαπασχολούνται, αναζητώντας καλύτερη τύχη, χιλιάδες γυναίκες δικηγόροι είναι μητέρες με μικρά παιδιά γεγονός που, λόγω υποχρεώσεων, περιορίζει σε κάποιον βαθμό την επαγγελματική ενασχόλησή τους και υπάρχουν μειωμένα εισοδήματα, όπως και το γεγονός ότι για χιλιάδες δικηγόρους με πολυετή επαγγελματική δραστηριότητα, λόγω της κρίσης, αυτή περιορίζεται και, ουσιαστικά υποαπασχολούμενοι, περιμένουν τη συνταξιοδότησή τους.
Η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο αυτό, ενώ ουσιαστικά δεν καταπολεμά τη φοροδιαφυγή των υψηλών εισοδημάτων, οδηγεί σε καταστροφή και έξοδο από το επάγγελμα τους χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι δεν θα μπορούν να καταβάλλουν φόρους για εισοδήματα που δεν υπάρχουν.
Το νομοσχέδιο θα έλεγα ότι παραβιάζει το άρθρο 4 του Συντάγματος, που ορίζει ότι «οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις τους», γιατί ζητείται από τους ελεύθερους επαγγελματίες να καταβάλουν φόρους για εισοδήματα που αντικειμενικά δεν υπάρχουν στις περισσότερες περιπτώσεις.
Ασφαλώς θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα για εξάλειψη ή περιορισμό της φοροδιαφυγής, και έχει τη δυνατότητα και τα μέσα η κυβέρνηση να κάνει ελέγχους και να ανεβάσει, π.χ., το ποσό των γραμματίων προείσπραξης για παραστάσεις των δικηγόρων στα δικαστήρια – θα αυξηθεί το δικηγορικό εισόδημα και θα αυξηθεί και το παρακρατούμενο προκαταβλητέο ποσό για φόρο, ασφαλιστικές εισφορές κ.λπ. Είναι λάθος της κυβέρνησης να αντιμετωπίζει στο σύνολό τους ως φοροφυγάδες εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, και μεγαλύτερο λάθος της είναι το ότι προσπαθεί να στρέψει την κοινωνία εναντίον τους με ανακοινώσεις ότι τα ποσά που θα συγκεντρωθούν από φορολόγηση ελεύθερων επαγγελματιών θα καλύψουν συγκεκριμένες ανάγκες που συγκινούν την κοινή γνώμη.
#np2023 #PDM2882