#mazimprosta

Αρχιεπίσκοπος Τιβεριάδος Αλέξιος

«Μέχρι να υπάρχει τουλάχιστον ένας χριστιανός στην επικράτεια της Γάζας δεν θα πάω πουθενά, γιατί μπορώ να είμαι μια ελπίδα γι’ αυτούς. Οπότε θα μείνω στην επαρχία που πιστεύει σε μένα. Αν πεθάνω, θα έχω έναν αξιοπρεπή θάνατο ως μερίδιό μου!» δήλωνε πριν από πέντε μέρες, εν μέσω των ισραηλινών βομβαρδισμών. Αποφασισμένος να ανοίξει την αγκαλιά του στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας για μια ακόμα φορά, δίχως να δειλιάσει.

Από προχθές, η μονή του έχει βυθιστεί στο πένθος. Το χτύπημα των Ισραηλινών άφησε πίσω νεκρούς και χαλάσματα. «Είναι 18 οι νεκροί από την επίθεση, όλοι ορθόδοξοι Παλαιστίνιοι» είπε συντετριμμένος χθες ο Αρχιεπίσκοπος Αλέξιος, ηγούμενος της Μονής Αγίου Πορφυρίου. Πηγές από τη διοίκηση της Λωρίδας της Γάζας κάνουν λόγο και για δεκάδες παγιδευμένους κάτω από τα συντρίμμια. Ολοι τους ήταν άμαχοι που αναζητούσαν εκεί καταφύγιο.

Ο Αρχιεπίσκοπος συγκλονίζει με την αγωνιώδη μαρτυρία του: «Χτύπησαν τα γραφεία και την είσοδο του μοναστηριού. Τα βομβάρδισαν με πύραυλο και κατέρρευσε όλο το κτίριο. Μέσα είχε πολλούς χριστιανούς, πολλοί εκ των οποίων έχουν τραυματιστεί, και έχουμε και νεκρούς. Πρέπει να φέρουν μπουλντόζες, ώστε να δούμε πόσοι άνθρωποι καταπλακώθηκαν. Είναι πάνω από 400 άτομα στο μοναστήρι».

Από το 1967, που βρέθηκε στα Ιεροσόλυμα και μετά στη Γάζα, ο γεννημένος στα Λεχαινά Αρχιεπίσκοπος έχει βιώσει όλο το δράμα των ανθρώπων στα αιματοβαμμένα χώματα. Με τη δύναμη της πίστης του αψηφά ακόμα και τον θάνατο. Οσοι τον γνωρίζουν κάνουν λόγο για μια ισχυρή προσωπικότητα. Εναν δυναμικό και αγωνιστή ιεράρχη που τις ώρες των μεγάλων δοκιμασιών είναι πάντα εκεί, όρθιος, για να στηρίξει τους συνανθρώπους του.

Το Ορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων βρέθηκε από την πρώτη στιγμή δίπλα του. Καταδίκασε με οργή την ισραηλινή επίθεση κάνοντας λόγο για «έγκλημα πολέμου». Σκληρή ήταν και η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. Ο Αρχιεπίσκοπος Σεβαστείας, Ατάλαχ Χάνα, μίλησε για «νέα σφαγή» και «επίθεση στη χριστιανική κληρονομιά», κάνοντας έκκληση στον Πάπα Φραγκίσκο και στους επικεφαλής των Εκκλησιών «να μην αρκούνται στις προσευχές».

Αντίθετα, η αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ ήταν αδύναμη, αλλόκοτα ψυχρή και πλήρως αποστασιοποιημένη.

Ο Ελληνας Αρχιεπίσκοπος Τιβεριάδος τιμά με τη στάση και τη δράση του εδώ και δεκαετίες τόσο τον Ελληνισμό όσο και την ιερή αποστολή του. Ολα αυτά τα χρόνια έχει απλώσει χέρι βοήθειας σε χιλιάδες ανθρώπους. Ο ελληνορθόδοξος Ναός του Αγ. Πορφυρίου χτίστηκε τον 12ο αιώνα και θεωρείται η παλαιότερη ενεργή εκκλησία στη Γάζα.

Το 2014, περίπου 2.000 Παλαιστίνιοι κατέφυγαν στον Αγ. Πορφύριο για να γλιτώσουν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς. Κατά τη διάρκεια των επιθέσεων, οικογένειες κοιμούνταν στους διαδρόμους, στα δωμάτια της εκκλησίας και των παρακείμενων κτιρίων. Ο Αρχιεπίσκοπος Αλέξιος παρείχε στους αμάχους γεύματα και ιατρική περίθαλψη. Ακόμα και παιχνίδια έδινε στα παιδιά, μήπως ξεχαστούν από το σκηνικό τρόμου. Η πλειονότητα, άλλωστε, ήταν γυναικόπαιδα και βρέφη.

«Μας ζήτησαν προστασία. Νερό, τροφή, ακόμα και ρούχα. Κάποιοι ήρθαν με ό,τι ρούχο φορούσαν εκείνη την ώρα που αναγκάστηκαν σε φυγή από τα σπίτια τους. Κυριαρχεί ο φόβος. Το μοναστήρι απέχει μόλις ένα χιλιόμετρο από το σημείο των βομβαρδισμών. Ανοίξαμε τον ναό για να βοηθήσουμε τον κόσμο. Αυτό είναι το καθήκον της Εκκλησίας. Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε» έλεγε τότε στο Reuters ο Αρχιεπίσκοπος.

Στη Λωρίδα της Γάζας η ελληνική ορθόδοξη κοινότητα είναι μια από τις μεγαλύτερες σε έναν πληθυσμό 1.800.000 μουσουλμάνων και μόλις 1.400 χριστιανών όλων των δογμάτων. Προχθές, οι ισραηλινές βόμβες δεν σεβάστηκαν ούτε την ελληνορθόδοξη μονή, που έχει μείνει όρθια για σχεδόν 1.000 χρόνια. Οι κατατρεγμένοι τούτη τη φορά δεν ήταν ασφαλείς, όπως πάντα, στον ναό «καταφύγιο» του Αρχιεπισκόπου Αλεξίου.

Οι κανόνες του πολέμου είναι να μη γίνονται επιθέσεις σε εκκλησίες, νοσοκομεία και σχολεία. Ομως, ξεχνιούνται ολοένα πιο εύκολα όσο η δίψα για φρέσκο αίμα γίνεται ακόρεστη.

Εκείνες τις μαύρες μέρες του 2014, που επαναλαμβάνονται τώρα με μεγαλύτερη σφοδρότητα, μια έγκυος Παλαιστίνια που είχε καταφύγει στον Αγ. Πορφύριο έφερε στη ζωή το παιδί της. «Υπάρχει θάνατος, αλλά υπάρχει και ζωή. Ο άνθρωπος οφείλει να είναι αισιόδοξος» έλεγε ο Αρχιεπίσκοπος Αλέξιος.

«Όταν κάποιος κινδυνεύει, ανοίγουμε την πόρτα»

Για τις ισραηλινές επιθέσεις του 2021 δήλωνε: «Μου πρότειναν να φύγω για να γλιτώσω. Μου είπαν ότι είναι εύκολο. Ομως, κανείς μας εδώ στον ναό δεν σκέφτηκε ποτέ να φύγει. Η παρακαταθήκη αυτή είναι μεγάλη, όταν γινόμαστε κληρικοί. Εμείς δεν έχουμε λόγο στις συρράξεις Ισραηλινών – Παλαιστινίων. Εμάς άλλος είναι ο ρόλος μας, όχι πολιτικός. Είναι να βοηθήσουμε τη συνύπαρξη και να προστατεύσουμε κάθε άνθρωπο αδύναμο, ανεξαρτήτου θρησκείας ή εθνικότητας. Δεν ρωτάμε κανέναν τι είναι. Οταν κάποιος κινδυνεύει, ανοίγουμε την πόρτα. Αυτό μας δίδαξε ο Χριστός».

Σε χθεσινό ρεπορτάζ, ανταποκριτής του Al Jazeera μετέδωσε από τη Γάζα ότι χιλιάδες άνθρωποι εκτοπίζονται και σπεύδουν να βρουν καταφύγιο σε εκκλησίες, νοσοκομεία και σχολεία που τελούν υπό την προστασία του ΟΗΕ. Υποθέτουν ότι εκεί θα είναι ασφαλείς, όπως όσοι κατέφυγαν στην ελληνορθόδοξη εκκλησία. Αλλά φαίνεται ότι οι ισραηλινές δυνάμεις, που παραδέχθηκαν χθες την επίθεση στη συγκεκριμένη περιοχή της μονής, δεν σταματούν πουθενά προκειμένου να πάρουν εκδίκηση για την 7η Οκτωβρίου…

Βιογραφικό

Γεννήθηκε στα Λεχαινά το 1954. Ο κατά κόσμον Αλέξιος Μοσχονάς σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και αποφοίτησε από την Πατριαρχική Σχολή. Το 1967 μετέβη στα Ιεροσόλυμα. Χειροτονήθηκε διάκονος το 1972 και αρχιμανδρίτης το 1978. Υπηρέτησε ως γραμματέας του Πατριαρχικού Γραφείου και το 1979 διορίστηκε τελετάρχης των Πατριαρχείων, διευθυντής του Πατριαρχικού Μουσείου, όπως και της Πατριαρχικής Πινακοθήκης. Τον Μάρτιο του 1991 διορίστηκε μέλος της Ιεράς Συνόδου και τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς εξελέγη επίσκοπος Πορφυρουπόλεως. Τον Ιούνιο του 1996 εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Τιβεριάδος και διορίστηκε πρόεδρος της Επιτροπής Εκπαίδευσης. Το 2001 διορίστηκε πατριαρχικός επίτροπος στην Γάζα.

#np2023 #PDM2882

Μοιράστε το άρθρο

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Μετάβαση στο περιεχόμενο