#mazimprosta

Γκουαϊδό: Τέλος και αναζήτηση

Ο «κομήτης» Γκουαϊδό ξεκίνησε από πρακτικά άγνωστος και προωθήθηκε από τις ΗΠΑ ως ο de facto νόμιμος ηγέτης της Βενεζουέλας. Επί τέσσερα χρόνια ενσάρκωσε ένα στοίχημα των ΗΠΑ να ανατρέψουν την κυβέρνηση της χώρας. Τελικά, όσο αστραπιαία ανέβηκε τόσο γρήγορα έπεσε από την ψευδοροφή της «εξουσίας» του.

Στην πραγματικότητα, η μόνη δύναμη που είχε εντός Βενεζουέλας ο Γκουαϊδό ήταν να οργανώνει -προς το τέλος χωρίς επιτυχία- συγκεντρώσεις.

Μέχρι που «παραπετάχτηκε» και από Ουάσινγκτον, συμμάχους.

Η Αμερική άνοιξε έναν νέο κύκλο στις σχέσεις της με τη Βενεζουέλα και χώρος για τον Γκουαϊδό δεν υπήρχε πια. Από αγαπημένο παιδί της διεθνούς κοινότητας κατέληξε ένας αόρατος περιπλανώμενος. Από τη χώρα του εκδιώχθηκε κακήν κακώς και από τον Απρίλιο κατέφυγε, εξόριστος, στις ΗΠΑ.

Μέχρι που χθες οι Αρχές της Βενεζουέλας ανακοίνωσαν ότι ζητούν τη σύλληψη του Χουάν Γκουαϊδό. Ο γενικός εισαγγελέας Τάρεκ Γουίλιαμ Σάαμπ εξέδωσε το ένταλμα και δήλωσε ότι ο Γκουαϊδό είχε χρησιμοποιήσει τους πόρους της κρατικής εταιρίας πετρελαίου Petroleos de Venezuela για δικό του όφελος, υποστηρίζοντας ότι οι ενέργειές του ζημίωσαν τη χώρα με 19 δισεκατομμύρια δολάρια!

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας θα ζητήσει από την Ιnterpol να εκδώσει ειδική «κόκκινη ειδοποίηση» προς τις κυβερνήσεις σε όλον τον κόσμο ζητώντας τη σύλληψή του. Το ερώτημα τώρα είναι τι θα πράξουν οι ΗΠΑ για τον πρώην «εκλεκτό» τους.

Ο Γκουαϊδό κατηγορείται για προδοσία, σφετερισμό λειτουργιών, ξέπλυμα χρήματος και συνεργασία με σκοπό τη διάπραξη εγκλήματος. Σχετικά με τις κατηγορίες για χρησιμοποίηση των πόρων του δημόσιου πετρελαϊκού γίγαντα της Βενεζουέλας, ο γενικός εισαγγελέας είπε ότι βασίστηκε σε αποκαλύψεις «από ομοσπονδιακό δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών».
Ήταν ένα περίεργο, «παράλληλο σύστημα» εξουσίας. Ο «πρόεδρος» Γκουαϊδό και οι υποστηρικτές του δεν είχαν καμιά δύναμη εντός Βενεζουέλας.

Αλλά ήλεγχαν πολλές από τις πρεσβείες και τα περιουσιακά στοιχεία της Βενεζουέλας που διατηρούνται στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων των εσόδων από την εταιρία πετρελαίου Citgo, με έδρα το Χιούστον, και του χρυσού στην Τράπεζα της Αγγλίας.

«Κυβέρνηση Φρανκενστάιν» αποκαλούσε την ψευδοπροεδρία του Γκουαϊδό ο Μαδούρο, τον οποίον η Ουάσινγκτον με τη σειρά της κατηγορούσε ως δικτάτορα.

Όμως, τα συμφέροντα της Αμερικής άλλαξαν, μαζί και οι απόψεις της. Μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, η κυβέρνηση Μπάιντεν θέλησε να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου στη Βενεζουέλα, που διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα στον κόσμο. Οι Αμερικανοί ξανάρχισαν συνομιλίες με τον «δικτάτορα» Μαδούρο. Ο Γκουαϊδό δεν είχε πια καμιά χρησιμότητα και καμιά σημασία. Τελικά, ξέμεινε ως εξόριστος στις ΗΠΑ.

Τώρα έρχεται ο «λογαριασμός», με τη μορφή διεθνούς εντάλματος της Interpol, για τον κάποτε πρόεδρο φαντομά Γκουαϊδό, ζητώντας την «κεφαλή του επί πίνακι». Απομένει να φανεί αν θα ενδιαφερθεί κανείς για τη σωτηρία του.

#np2023 #PDM2882

Μοιράστε το άρθρο

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Μετάβαση στο περιεχόμενο