Der Spiegel: «Μήπως είχε δίκιο τελικά ο Μαρξ;» – Το “τέλος” του καπιταλισμού και ο “υποχρεωτικός” σοσιαλισμός
Το 2015, ο παλιός ιστότοπος της AllNewz είχε δημοσιεύσει ένα άρθρο με τίτλο, Βαρβαρότητα ή Βαρβαρότητα; | Ατζέντα 21, παραφράζοντας τη γνωστή φράση της ομάδας του Κορνήλιου Καστοριάδη, Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα.
Το άρθρο έκρουε τον κώδωνα λέγοντας ότι:
Η πολυπόθητη ανάκαμψη που τάζουν, είτε εδώ είτε παγκόσμια, δεν πρόκειται να έρθει, όχι λόγω κάποιας αδυναμίας ή οικονομικής επιλογής του κεφαλαίου, αλλά λόγω πολιτικής επιλογής και καλά προετοιμασμένης στρατηγικής της παγκόσμιας ελίτ. Η παγκόσμια ελίτ έχει αποφασίσει να μην επενδύει για πολλούς λόγους.
Πρώτον βγάζει σε μειοδοτικό ανταγωνισμό το κόστος εργασίας ζητώντας ολοένα ‘μεταρρυθμίσεις’, που στην ουσία σημαίνουν μείωση μισθών και συντάξεων και απολύσεις στο Δημόσιο – όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά παντού!
Δεύτερον έχει αποφασίσει ότι το συσσωρευμένο της χρήμα -που μέσω αγορών και δανειοδοτήσεων καρποφορεί- της φτάνει για να ζήσει αυτή και τα παιδιά της για χρόνια, αν όχι αιώνες, κι αυτό που την ενδιαφέρει είναι πλέον ο έλεγχος των πληθυσμών και η μείωση τους σε αριθμό.
Τρίτον με το πρόσχημα της διαφύλαξης του περιβάλλοντος στρέφεται πλέον μόνο στη “βιώσιμη ανάπτυξη”, που όπως λέει και ο ιδρυτής του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, αφορά ΜΟΝΟ σε επενδύσεις τεχνολογίας με ελάχιστες θέσεις εργασίας και καθόλου άμεσα απαραίτητες για το ευρύ κοινό, παρά μόνο για τους τεχνολογικά εξαρτημένους.
Κι όλα αυτά, πολύ πριν ο Κλάους Σβαμπ κηρύξει την 4η Βιομηχανική Επανάσταση των ρομπότ, και σαφώς πολύ πριν τη γέννηση της Μεγάλης Επανεκκίνησης, που «παντρεύει» πανδημία με Κλιματική Αλλαγή.
Το άρθρο εξηγούσε πως όλοι αυτοί οι οικοαριστεροί όπως Κορνήλιος Καστοριάδης παλαιότερα, όπως η Ναόμι Κλάιν, ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας της P&G, o οραματιστής της ζωής του μέλλοντος Jacque Fresco, ο Γιώργος Καλλής, καθηγητής πολιτικής οικολογίας στο Αυτόνομο πανεπιστήμιο στη Βαρκελώνη, αλλά και ο μέγας και τρανός ‘αριστερός’, Σερζ Λατούς, το είχαν ήδη “στρίψει” το δίλημμα σε “αποανάπτυξη ή βαρβαρότητα”, προτείνοντας έναν απίστευτο τρόπο “επανάστασης” και “καταπολέμησης” του καπιταλισμού, απλά κόβοντας την κατανάλωση αγαθών και διάγοντας έναν λιτό βίο, όπως διατυμπάνιζε και ο περίφημος Γιάννης με ένα Ν Βαρουφάκης.
Δηλαδή, με λίγα λόγια, μην αγοράζετε αγαθά, για να κλείσουν οι μεγάλες επιχειρήσεις κι έτσι να πληγεί η παγκόσμια ελίτ. Μόνο που η παγκόσμια ελίτ δεν πρόκειται να πληγεί καθόλου, αφού ελέγχει όλες τις τράπεζες, real estate, ενέργεια, τρόφιμα. Κι εκεί ερχόντουσαν οι απίστευτες ιδέες τους να συμπληρώσουν την “επανάσταση” προτείνοντας όλοι να γίνουμε αυτόνομοι κι αυτάρκεις, να δημιουργήσουμε κολχόζ δηλαδή και να δημιουργήσουμε ξεχωριστές αυτόνομες κοινότητες, κάποιοι μάλιστα έκαναν λόγο και για ξεχωριστό νόμισμα.
Το «Αποανάπτυξη ή Βαρβαρότητα», παράφραση του παλιού δόγματος του ίδιου του Κορνήλιου Καστοριάδη, «Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα», στηρίζεται στον οικο-σοσιαλισμό, όπου θα είναι ο αντίποδας της βιομηχανικής επανάστασης και, με πρόφαση το κλίμα και την κλιματική αλλαγή, πρεσβεύει την αποβιομηχανοποίηση του πλανήτη και στροφή στην “βιώσιμη ανάπτυξη”
Τι μας λέει σήμερα πρώτη του Σωτήριου Έτους 2023 το Der Spiegel; Αυτό ακριβώς. Μάλιστα στο εξώφυλλο ο Μαρξ που φοράει πράσινα, εμφανίζεται με μια ανεμογεννήτρια για μενταγιόν στο λαιμό, μια κονκάρδα που γράφει, There is no planet B, το Κεφάλαιο στο ένα μπράτσο και το φεμινιστικό σύμβολο στο άλλο, γιατί οι καλές οι φεμινίστριες, το τελευταίο που έχουν στο μυαλό τους είναι να κάνουν οικογένεια και παιδιά!
Με ένα ιδιαίτερο πορτρέτο του Καρλ Μαρξ να φιγουράρει στο εξώφυλλο του, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel αναρωτιέται αν τελικά «είχε δίκιο», αφού, όπως αναφέρει, «ο κλασικός καπιταλισμός δεν λειτουργεί πια».
Το Der Spiegel σημειώνει πως “καθοδηγούμενες από συνεχώς νέες παγκόσμιες κρίσεις και μια επικείμενη κλιματική κατάρρευση, αναδύονται συγκεκριμένες ιδέες μεταρρυθμίσεων: λιγότερη ανάπτυξη, περισσότεροι κυβερνητικοί στόχοι”, ενώ στη συνέχεια σχολιάζει τα λεγόμενα του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου επενδυτή και διαχειριστή hedge fund, Ρέι Ντάλιο, αναφέροντας πως τον τελευταίο καιρό ο ίδιος φαίνεται ότι δεν διαβάζει πια τα πρωινά τη Wall Street Journal στη βίλα των 2.000 τ.μ, αλλά το “Κεφάλαιο του Μαρξ”.
“Πάρα πολλά πράγματα δεν λειτουργούν πλέον. Η παγκοσμιοποίηση πρόκειται να καταρρεύσει, παίρνοντας μαζί της το γερμανικό οικονομικό μοντέλο. Η διεθνής κοινότητα εγκλωβίζεται σε ανταγωνιστικά μπλοκ, ο πληθωρισμός διευρύνει περαιτέρω το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών και έχουμε χάσει σχεδόν όλους τους κλιματικούς στόχους μας”, σημειώνει το περιοδικό, και με τα πολλά καταλήγει που αλλού; στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής.
“Η κλιματική κρίση είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα των προβλημάτων που προκαλεί ο καπιταλισμός. Οι τρέχοντες περιβαλλοντικοί κίνδυνοι συνδέονται στενά με τις μαρξιστικές κριτικές του καπιταλισμού. Πριν από 150 και πλέον χρόνια, ο Καρλ Μαρξ είχε εντοπίσει τους κινδύνους αυτού του συστήματος για τον πλανήτη”.
Αν η AllNewz το είδε όλο αυτό να έρχεται το 2015, το σίγουρο είναι ότι η παγκόσμια ελίτ το είδε πολλά χρόνια πριν, τουλάχιστον έναν ακριβώς αιώνα. Πρώτα χτίζουμε γερά έναν καπιταλισμό, μετά βάζουμε οι ίδιοι απέναντι έναν σοσιαλισμό κι έναν κομμουνισμό, διαιρούμε και βασιλεύουμε. Στη συνέχεια βάζουμε μια Παγκοσμιοποίηση, γεννάμε μια παγκόσμια οικονομική κρίση που βασίζεται σε φούσκες, μια “επανάσταση” με ρομπότ, μια πανδημία, έναν πόλεμο συν ενεργειακή κρίση και τι μας απέμεινε; Στην υποχρεωτικότητα του σοσιαλισμού για τους πολλούς, γιατί η ελίτ, έχει να τρώει για δέκα γενιές!
Κι έτσι φτάνουμε αισίως στο άρθρο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, Καλώς ήλθατε στο 2030: Δεν έχω τίποτα δικό μου, δεν έχω καμία προστασία της ιδιωτικότητας και η ζωή δεν ήταν ποτέ καλύτερη, θέλετε δεν θέλετε, στο όνομα της δήθεν Κλιματικής Αλλαγής, προστασίας του περιβάλλοντος, καταπολέμησης των κοινωνικών ανισοτήτων και “Βιώσιμης Ανάπτυξης” που σημαίνει… αποανάπτυξη.
Και τώρα σκεφτείτε φωναχτά μαζί μου: Θα μπορούσε να περάσει όλο αυτό αν δεν υπήρχε “κλιματική κρίση”; Όχι. Θα μπορούσε να υπάρχει κλιματική κρίση αν κάποιοι δεν έβαζαν το χεράκι τους χειραγωγώντας τον καιρό; Όχι. Είχε δίκιο η AllNewz που 12 χρόνια τώρα λέει πως το κύριο κομμάτι του παζλ των γκλομπαλιστών προκειμένου να επιβληθούν στους λαούς είναι η χειραγώγηση του καιρού; Ναι.
Γι’ αυτό και η λύσσα όλων των πολιτικών να αποσιωπήσουν το θέμα, να σας αποκαλούν ψεκασμένους συνωμοσιολόγους για να μην τολμάτε να μιλάτε και να καταπίνετε το αφήγημα αμάσητο. Οι δε “αρνητές της κλιματικής αλλαγής” έχουν αρχίσει να διώκονται ήδη όταν εκφράζουν ανοιχτά τις απόψεις τους, όπως γινόταν και με την πανδημία και τα εμβόλια.
Ετοιμαστείτε λοιπόν για υποχρεωτική λιτότητα και στέρηση αγαθών, όταν οι λίγοι θα απολαμβάνουν τα πάντα όλα!
#np2023 #pdm2882