Ο Σαμαράς αποδόμησε τον Μητσοτάκη για βασικές του πολιτικές
Πυρά για υποκλοπές, εθνικά, ενεργειακή πολιτική, και καθιέρωση των όρων «γονέας 1» και «γονέας 2»
Πενταπλό «άδειασμα» στον Κυριάκο Μητσοτάκη -που τον άκουγε ανέκφραστος- και στην πολιτική που ακολουθεί επεφύλαξε χθες ο Αντώνης Σαμαράς, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην εκδήλωση για την έναρξη λειτουργίας του ιδρύματος που φέρει το όνομά του.
Ο πρώην πρωθυπουργός διατύπωσε τις διαφωνίες του σε πολλά σημεία της κυβερνητικής πολιτικής, χειροκροτούμενος συχνά από τους φίλους του και φέρνοντας σε δύσκολη θέση τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός, ο οποίος σήμερα στη Βουλή καλείται να δώσει εξηγήσεις για τις υποκλοπές, άκουσε χθες τον πρώην πρωθυπουργό να ρίχνει βόμβα και να μιλά για «αντιδημοκρατική εκτροπή» αν ισχύουν όσα αποκαλύπτονται, ζητώντας ξεκάθαρες απαντήσεις, ενώ χαρακτήρισε το απόρρητο ως δικαιολογία, «αδειάζοντας» την κυβέρνηση για τον χειρισμό του σκανδάλου.
«Τελευταία, η πολιτική ζωή δοκιμάζεται από νόμιμες και παράνομες υποκλοπές. Δεν θέλω να πιστέψω ότι η κυβέρνηση υπέκλεπτε τηλεφωνικές συνομιλίες. Θα ήταν αδιανόητο. Αν ίσχυαν αυτά, θα επρόκειτο αδιαμφισβήτητα για μια δημοκρατική εκτροπή. Για αυτό πρέπει να δοθούν πειστικές απαντήσεις, χωρίς να δίνουμε την εντύπωση ότι το απόρρητο είναι μια βολική δικαιολογία. Πρέπει να δοθούν απαντήσεις, γιατί αυτό έχει σχέση με την ιστορία και με την ταυτότητά μας» είπε ο κ. Σαμαράς, κάνοντας ένα βήμα παραπάνω από όσα είχε πει το καλοκαίρι ο Κ. Καραμανλής.
Ο Αντώνης Σαμαράς «άδειασε» τον πρωθυπουργό και για την προχθεσινή του αφωνία στην απαράδεκτη και προσβλητική για την χώρα κατηγορία του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα ότι η χώρα μας μπήκε στην Ε.Ε. εξαπατώντας την. «Είναι απαράδεκτες σε αθλιότητα οι πρόσφατες δηλώσεις του Εντι Ράμα για τον τρόπο που ενταχθήκαμε στο ευρώ. Αν μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας υπάρχει μια χώρα που εξαπατά, που αρπάζει τις περιουσίες των Ελλήνων, αυτή είναι η Αλβανία, κ. Ράμα», είπε ο κ. Σαμαράς.
Ξεκάθαρη ήταν η διαφωνία του και για τη δημογραφική πολιτική της χώρας. «Είναι απαράδεκτη η άποψη ότι η λύση μπορεί να συνδέεται με το Μεταναστευτικό. Απαιτείται εθνική πολιτική, ώστε οι Ελληνες πολίτες να κάνουν πιο πολλά», είπε. Η βολή αυτή πήγαινε απευθείας στον πρωθυπουργό, που τον περασμένο Ιούνιο, σε εκδήλωση για το Δημογραφικό, είχε πει ότι «πρέπει να ανοίξει επιτέλους και στη δική μας χώρα, χωρίς προκαταλήψεις και ακραίες λαϊκίστικες κορόνες ότι τάχα θα εξαφανιστεί το ελληνικό έθνος, και το θέμα της ένταξης στην ελληνική κοινωνία των νόμιμων μεταναστών».
Τη διαφωνία του όμως εξέφρασε και για τη συζήτηση που έχει ανοίξει στην κυβέρνηση για να καθιερωθούν οι όροι «γονέας 1» και «γονέας 2». Ακόμα, αναφερόμενος σε θέματα ενέργειας, άσκησε κριτική γιατί δεν προχώρησαν μετά το 2014, με ευθύνη αρχικά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και μετά της ΝΔ, οι εξορύξεις υδρογονανθράκων, και επιτέθηκε, χωρίς να τον κατονομάσει, σε υπουργό της κυβέρνησης που είχε πει ότι «δεν μας ενδιαφέρουν οι εξορύξεις, γιατί είμαστε σε πράσινη μετάβαση». Αναφερόταν στον Ν. Δένδια, που είχε δηλώσει τον Απρίλιο του 2021 ότι «η Ελλάδα πιστεύει στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και δεν πρόκειται να αρχίσει να σκάβει τον βυθό της Μεσογείου για να βρει αέριο και πετρέλαιο».
Ένοχη σιωπή για Πρέσπες, αμετανόητος για Νovartis
Ο Αντώνης Σαμαράς, όσον αφορά το Σκοπιανό, κατά την προσφιλή του τακτική, έκανε «γαργάρα» τις σημερινές ευθύνες και τις κωλοτούμπες της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που εφαρμόζει τη συμφωνία με την οποία διαφωνούσε. Θύμισε μόνο τις απόψεις που είχε διατυπώσει το 2018 και αναφέρθηκε στη λεγόμενη «μακεδονική γλώσσα», που με απόφαση δικαστηρίου μπορεί να διδάσκεται στην Ελλάδα, μια εξέλιξη που στηρίζεται στην επαίσχυντη Συμφωνία των Πρεσπών.
Αμετανόητος εμφανίστηκε για το σκάνδαλο Novartis, επιμένοντας ότι είναι σκευωρία, παρά την αμετάκλητη δικαστική απόφαση που απέρριψε αυτόν τον ισχυρισμό της κυβέρνησης.
Kατάμεστη ήταν, με όλες τις πτέρυγες της Ν.Δ., αλλά και του κόμματος Novartis να είναι εκεί, η εκδήλωση-ομιλία του Αντώνη Σαμαρά χθες το βράδυ στο θέατρο Παλλάς, η οποία έγινε για την έναρξη λειτουργίας το Ιδρύματος «Αντώνης Σαμαράς».
Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο πρώην υπουργός και αδελφός του ιδρυτή της Ν.Δ. Αχιλλέας Καραμανλής, ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πάλαι πότε κυβερνητικός εταίρος του κ. Σαμαρά, Ευάγγελος Βενιζέλος, που αναγγέλθηκε πέμπτος κατά σειρά, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, που στο άκουσμα του ονόματός του χειροκροτήθηκε έντονα, οι πρώην επίτροποι της Ελλάδας στην Ε.Ε. Δημήτρης Αβραμόπουλος και Σταύρος Δήμας, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζορτζ Τσούνης, ο διοικητής της ΤτΕ, που έχει υπάρξει υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά, Γιάννης Στουρνάρας, σχεδόν σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο και πολλοί βουλευτές.
Έξαλλοι οι υπουργοί στο φουαγιέ, επειδή κάθισαν στη δεύτερη σειρά των καθισμάτων, πίσω από τον Βενιζέλο. Δεν τηρήθηκε κανένα πρωτόκολλο, λένε. Ο κ. Σαμαράς έγινε δεκτός με θερμές εκδηλώσεις από τους φίλους του όταν εισήλθε στο θέατρο Παλλάς.
Λίγα λεπτά μετά μπήκε και ο πρωθυπουργός, τον οποίο υποδέχτηκε στην είσοδο η Γεωργία Σαμαρά, πρόεδρος του ιδρύματος και σύζυγος του πρώην πρωθυπουργού. Χλιαρό το χειροκρότημα για τον κ. Μητσοτάκη και μάλλον τυπική έως ψυχρή η χειραψία του με τον κ. Καραμανλή. Χλιαρό το χειροκρότημα και όταν ανακοινώθηκε η παρουσία του πρωθυπουργού.
Αντίθετα, θερμός ήταν ο χαιρετισμός μεταξύ Σαμαρά και Καραμανλή, με τον δεύτερο να χαμογελάει πλατιά σε κάτι που του είπε ο κ. Σαμαράς στο αυτί. Για το ίδρυμα και τον κ. Σαμαρά μίλησε η κυρία Σαμαρά, ενώ ειδική αναφορά έγινε από τους διοργανωτές στους νεκρούς ήρωες των Ιμίων, Χριστόδουλο Καραθανάση, Εκτορα Γιαλοψού και Παναγιώτη Βλαχάκου. Τον πρώην πρωθυπουργό προλόγισε ο καθηγητής του Χάρβαρντ Παναγιώτης Ροϊλός.
#np2022 #pdm2882