Μια σέχτα «φυτευτών» αιχμαλωτίζει μια ιστορική παράταξη μισού αιώνα, «μολύνοντας» με σαλταδόρικες πρακτικές τις αρχές αλλά και το DNA της Νέας Δημοκρατίας
Ακόμα κι αν κάποτε όλα αυτά τελειώσουν, το χάος που δημιουργεί η κλίκα Μητσοτάκη στην κυβέρνηση θα βαραίνει το κόμμα, που θα του χρεώνεται μελλοντικά ότι ανέχτηκε τα ψέματα, τη διαφθορά και τη σκιώδη, προσωπική ατζέντα του πρωθυπουργού. Η μόλυνση θα μείνει στη Ν.Δ., με περισσότερες παρενέργειες ακόμα κι από το σύντομο όσο και «μαύρο» πέρασμα του πατέρα του, όταν το κόμμα χρειάστηκε 11 χρόνια μέχρι να επιστρέψει στην εξουσία.
Μια παρέα ουρανοκατέβατων φίλων και γνωστών του Μητσοτάκη «αιχμαλώτισε» και μετέτρεψε τη Ν.Δ. σε σημαία ευκαιρίας. Με όλο και περισσότερα παλαιά στελέχη, ακόμα και πρώην πρωθυπουργούς, να εκφράζουν είτε ευθέως είτε πλαγίως τη δυσανεξία τους. Όλες οι βασικές αρχές για τις οποίες ήταν περήφανο το συγκεκριμένο κόμμα επί μισό αιώνα έχουν πάει περίπατο από μια θητεία μόλις 3,5 ετών.
Ο μέσος ψηφοφόρος της Ν.Δ. έχει κάθε δικαίωμα να αναρωτιέται «ποιος είναι αυτός ο Πάτσης που με το σκάνδαλό του προκαλεί τέτοια ζημιά στο κόμμα;», «για ποιο λόγο έπρεπε η Ν.Δ. να φορτωθεί επιλογές σαν του Λιγνάδη», «τι προσφορά είχε πριν από τις εκλογές στην κεντροδεξιά παράταξη ο κάθε Γεραπετρίτης και ο κάθε Σκέρτσος;», «ποιος ο λόγος που έπρεπε να αχρηστευτούν νόμοι για να μπει στην ΕΥΠ κάποιος Κοντολέοντας;» Και, βέβαια, από πού και ως πού είναι αντιπρόεδρος της Ν.Δ. ο «χθεσινός» στο κόμμα Αδωνις Γεωργιάδης;
Το κόμμα, τα στελέχη του και οι ψηφοφόροι του χρησιμοποιούνται ανηλεώς από μια ομάδα αλεξιπτωτιστών του Κυριάκου Μητσοτάκη, με μακριά «πλοκάμια» αλλά κοντές ρίζες στη Ν.Δ., ως όχημα για την εξυπηρέτηση προσωπικών συμφερόντων τους και φιλοδοξιών. Προτού καν κλείσει ένα δυο χρόνια ως πολιτικός ο Μαραβέγιας ψαχνόταν για επιδότηση 4.200.000 ευρώ. Ο Στάσσης, με το που έφυγε από μια χώρα φτώχειας όπως η Ρουμανία, ήθελε μπόνους αλά Μπιλ Γκέιτς στην Ελλάδα. Ο πανελληνίως άγνωστος Κοντολέων απαξίωσε να δώσει έστω και μια σοβαρή απάντηση στην Επιτροπή Διαφάνειας και στην Εξεταστική λόγω… απορρήτου.
Κανείς από τους ψηφοφόρους της Ν.Δ. δεν συναίνεσε σε αυτό που γίνεται. Όμως, ο Μητσοτάκης και τα στελέχη που επέβαλαν προσωπικά μετά τις εκλογές έχτισαν ένα «κόμμα μέσα στο κόμμα», που δρα σαν Ι.Χ. καρτέλ εξουσίας. Με μοναδική υποχρέωση σε κάθε κρίση οι «ευνοούμενοι» να γίνονται εμπροσθοφυλακή του πρωθυπουργού.
Οι αναλώσιμοι του Κυριάκου, ένας εκ των οποίων είναι και ο ανιψιός του Γρηγόρης Δημητριάδης, που έγινε αμέσως αποδιοπομπαίος τράγος και ο ρόλος του ήταν έτσι κι αλλιώς σύνθετος (έχει αναλυθεί πολλάκις), επιτρέπουν στον πρωθυπουργό να αποφεύγει τον έλεγχο, να αρνείται να απολογηθεί και να μετατοπίζει την ευθύνη, ρίχνοντάς την πάντα σε άλλους. Η Μενδώνη «χρεώθηκε» την επιλογή Λιγνάδη, ο Σκέρτσος την «εξαφάνιση» της έκθεσης Τσιόδρα, ο Πέτσας τη «λίστα χρηματοδότησης ΜΜΕ», ο Κοντολέων τις παρακολουθήσεις κ.ά.
Η Ν.Δ. μεταμορφώθηκε από το 2019 σε μια σέχτα Μητσοτάκη. Η αποκλειστική έγνοια του πρωθυπουργού είναι να παραμείνει στην εξουσία με κάθε τρόπο και όχι το να προσφέρει στη χώρα με αυτή την εξουσία. Με αυτό το σκεπτικό μεταμόρφωσε τη Ν.Δ. σε ένα κυνικό κόμμα ευκαιρίας για «λίγους» κι «εκλεκτούς». Φύτεψε σε θέσεις -κλειδιά γνωστούς, φίλους και αυλικούς, που βασική χρησιμότητα έχουν να μετατρέψουν τη Ν.Δ. σε μια μηχανή εξουσίας Μητσοτάκη.
Η δράση τους δείχνει πως θεωρούν ότι τους έχει δοθεί μια ειδική άδεια που τους τοποθετεί πέρα από τους συνηθισμένους πολιτικούς περιορισμούς και λογοδοσίες. Ολα αυτά με αντάλλαγμα πως κάθε φορά που ξεσπά ένα σκάνδαλο θα θυσιάζονται για να σωθεί το αφεντικό.
Την ίδια ώρα στελέχη με βαρύτητα στην παράταξη βρίσκονται στο περιθώριο ή απαξιώνονται. Ο Δένδιας μένει προκλητικά εκτός κρίσιμων συνομιλιών για τα εθνικά θέματα, τα οποία διαχειρίζεται προσωπικά ο Μητσοτάκης. Η Ολγα Κεφαλογιάννη αντιδρά. Ο Κώστας Τζαβάρας επιτίθεται. Ο Νικήτας Κακλαμάνης ρίχνει βολές με τον τρόπο του, όπως και ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος. Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης έχει περιθωριοποιηθεί από τον Μητσοτάκη, ενώ επιθέσεις για την τωρινή κατάσταση έχει κάνει και ο Αντώνης Σαμαράς.
Και πολύ περισσότερο απ’ όλους, βέβαια, ο Κώστας Καραμανλής, που με τις ομιλίες του τραντάζει το σύστημα Μητσοτάκη, όπως και ο πρώην ΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλος.
Οι αντιδράσεις είναι εύλογες απ’ όσους πορεύτηκαν και πρόσφεραν σε ένα γνήσια κεντροδεξιό λαϊκό κόμμα, συντηρητικό, αλλά και «ανοιχτό» κοινωνικά για όλους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετατρέπει μια μεγάλη παράταξη σε μια κλειστή ελιτίστικη κλίκα «επίλεκτών» του, που δείχνουν να έχουν άλλη πολιτική φύση κι άλλη πολιτική ατζέντα από το ίδιο το κόμμα και τους ψηφοφόρους. Κι επιχειρεί συστηματικά να αλλοιώσει τον χαρακτήρα μιας ιστορίας 48 ετών και το πνεύμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή για την παράταξη. Ενα πνεύμα που το σεβάστηκαν σχεδόν όλοι οι μετέπειτα αρχηγοί, με εξαίρεση τον πατέρα και τον υιό Μητσοτάκη.
Η αδέξια κλίκα του Κυριάκου και οι ολέθριες επιλογές του
1 ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΕΤΣΑΣ: Δεν ήταν πολιτικός, αλλά το 2019 τον διόρισε στο κυβερνητικό σχήμα ο Μητσοτάκης ως προσωπική του επιλογή. Ο Πέτσας, κουμπάρος του Πάτση, πρωταγωνίστησε στο σκάνδαλο της περιβόητης λίστας χρηματοδότησης ΜΜΕ. Μοιράζοντας δίχως κριτήρια δημόσιο χρήμα, ακόμα και σε «φιλικά» μέσα ανύπαρκτης αναγνωσιμότητας, στόχευε στη χειραγώγηση του μιντιακού συστήματος.
2 ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Ηταν γενικός γραμματέας της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ του Γ. Παπανδρέου και πρώην μέλος Δ.Σ. του ΟΤΕ. Αφού ο Μητσοτάκης τον «επέβαλε» μέσω του ψηφοδελτίου Επικρατείας το 2019, τον αναβάθμισε σε δεξί χέρι του στο Μαξίμου ως υπουργό Επικρατείας. Ο πρωθυπουργός υιοθέτησε το σχέδιο Γεραπετρίτη για το «φιάσκο» του επιτελικού κράτους. Ο Γεραπετρίτης εξέθεσε βαρύτατα την κυβέρνηση ως συνομιλητής του Φουρθιώτη.
3 ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΤΣΗΣ: Προσωπική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος εγγυήθηκε τη σίγουρη εκλογή του Πάτση μέσω της μονοεδρικής Γρεβενών. Ο Πάτσης είχε αρχικά προσπαθήσει να κάνει την τύχη του με το ΠΑΣΟΚ, αλλά ουδέποτε είχε βάλει νωρίτερα υποψηφιότητα για τη Βουλή. Ο δικηγόρος είχε δώσει επί πολλά χρόνια αφορμές όχι μόνο ως «κοράκι» εισπρακτικών εταιριών, αλλά και με απειλές για τη ζωή ποδοσφαιριστή, όταν ήταν παράγοντας ποδοσφαίρου. Ο βουλευτής διαγράφηκε από τη Ν.Δ. λόγω των πρόσφατων γεγονότων με το «πόθεν έσχες» και τις αδήλωτες εξωχώριες εταιρίες.
4 ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΣΣΗΣ: Για μια εταιρία εθνικής και κοινωνικής σημασίας, όπως η ΔΕΗ, δεν θα μπορούσε να αποφασίζει ο… Χατζηδάκης, όπως γράφεται λανθασμένα. Ο διορισμός του Στάσση ως προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου στη ΔΕΗ ήταν αποκλειστική επιλογή Μητσοτάκη. Ο Στάσσης, που παρουσιάστηκε δήθεν σαν λαβράκι επειδή δούλευε στη… Ρουμανία, εκθέτει διαρκώς τον επιλογέα του με την πολυτελή βίλα στην Τζια, την αύξηση του μισθού του και τα σκανδαλώδη μπόνους εκατομμυρίων που αποφασίζει για τον εαυτό του. Ξεπούλησε το ποσοστό του Δημοσίου στη ΔΕΗ σε μια νύχτα κι επέβαλε, εν μέσω πληθωρισμού κι ενεργειακής κρίσης, την παράνομη ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς για να προστατεύσει τους μετόχους και τα μερίσματα σε βάρος του ελληνικού λαού.
5 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΤΟΛΕΩΝ: Ο Μητσοτάκης δεν αρκέστηκε να πάρει υπό τον πλήρη έλεγχό του την ΕΥΠ, αλλά «πείραξε» και τον νόμο, ώστε να πληροί τα κριτήρια διορισμού ένας δικός του άνθρωπος, ο Κοντολέων. Το πρώην στέλεχος εταιρίας σεκιούριτι αποπέμφθηκε από την κεφαλή της ΕΥΠ μετά το σκάνδαλο με την παρακολούθηση Ανδρουλάκη. Ουδέποτε έδωσε εξηγήσεις -ως όφειλε- στα αρμόδια όργανα της Βουλής για τις πράξεις, τις αποφάσεις του και από ποιον λάμβανε τις «παραγγελιές» για παρακολουθήσεις.
6 ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Ακόμα μια «λαμπρή» ιδέα του Κυριάκου Μητσοτάκη, με εξωκοινοβουλευτικό δήθεν «ειδικό» και… τεχνοκράτη. Υπουργοποιήθηκε ως «μετεγγραφή αεροδρομίου» για να αμβλύνει τις μαύρες εντυπώσεις για την κυβερνητική ανικανότητα στην ολέθρια πυρκαγιά στην Εύβοια. Παρά το γεγονός ότι δεν έτυχαν μεγάλες φυσικές καταστροφές στη βάρδια του, ο Κύπριος κατάφερε να γίνει συνώνυμο της ανικανότητας όταν παρέλυσε όλη η Αττική επειδή χιόνισε ένα πρωινό. Είναι τόσο εκτός τόπου και χρόνου και σε… σκανδαλώδη λήθαργο, που μέχρι και ο Μητσοτάκης τον έχει εγκαλέσει δημοσίως για να γίνει πιο «μάχιμος».
7 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ: Εχει τη δύναμη από μόνη της μια νεόκοπη υπουργός, που δεν έχει συμπληρώσει καν μήνα στο υπουργείο Πολιτισμού, να αλλάξει τον νόμο για έναν διορισμό, καταργώντας τον διαγωνισμό; Προφανώς και όχι. Για να επιτευχθεί ο διορισμός του Λιγνάδη στο Εθνικό Θέατρο, μια επιλογή-σοκ στον καλλιτεχνικό κόσμο, χρειάστηκε παρέμβαση. Ο Λιγνάδης παραιτήθηκε στις 6 Φεβρουάριου 2021 μετά τις καταγγελίες σε βάρος του και το καλοκαίρι καταδικάστηκε πρωτοδίκως για δύο βιασμούς ανηλίκων. Ολος ο καλλιτεχνικός κόσμος βούιζε για χρόνια, αλλά προφανώς ουδείς στην κυβέρνηση είχε ακούσει ποτέ ούτε καν για τη δικογραφία του… 1984 για τις παλιές ιστορίες του σκηνοθέτη.
8 ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ: Πολιτικός δεν ήταν, αλλά την έκανε ο Μητσοτάκης και την τοποθέτησε, ως εξωκοινοβουλευτική, στο υπουργείο Πολιτισμού από την πρώτη ημέρα διακυβέρνησης μέχρι σήμερα. Η Μενδώνη είναι αυτή που πήρε πάνω της την υπόθεση Λιγνάδη, λέγοντας ότι την εξαπάτησε, αν και αρχικά δήλωνε «δεν υπάρχουν καταγγελίες». Η υπουργός Πολιτισμού είναι αυτή που κατάφερε ό,τι δεν είχε διανοηθεί κανένας άλλος άνθρωπος επί 2.500 χρόνια. Να τσιμεντώσει την Ακρόπολη και να ξεσηκωθεί σάλος διεθνώς για τον βανδαλισμό του Ιερού Βράχου. Εχει προκαλέσει κι άλλα προβλήματα, όπως πρόσφατα τις αντιδράσεις για τις κυκλαδίτικες αρχαιότητες.
9 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΑΒΕΓΙΑΣ: Γιατρός ήταν, όχι πολιτικός, αλλά ο Μητσοτάκης τον έβαλε στο εκλογικό ψηφοδέλτιο και τον στήριξε για να εκλεγεί. Ετσι, ο Μαραβέγιας, με την πρώτη απόπειρά του, έγινε βουλευτής στη Μαγνησία και βλέποντας ευκαιρίες να ανοίγονται μπροστά του προσπάθησε με αέρα κοπανιστό να εξασφαλίσει ζεστή χρηματοδότηση 4.200.000 ευρώ για μια οικογενειακή του μπίζνα. Ολα αυτά προτού καν συμπληρώσει δύο τρία χρόνια πολιτικής σταδιοδρομίας…
10 ΑΚΗΣ ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Έγινε πολιτικός λόγω Μητσοτάκη, που τον «βάφτισε», άνευ εκλογικής διαδικασίας, υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ. Δίχως εμπειρία στην πολιτική, παρά μόνο στα γραφεία του Στουρνάρα, του Πικραμμένου και του ΣΕΒ, ο Σκέρτσος βαρύνεται με τη σκανδαλώδη διαχείριση ενός σημαντικού κομματιού της πανδημίας και, κυρίως, με την έκθεση Λύτρα – Τσιόδρα που αποκάλυπτε τους λόγους για την υπερβάλλουσα θνησιμότητα της χώρας μας. Ο Σκέρτσος, και από το βήμα της Βουλής, προσπάθησε, με εξοργιστική προκλητικότητα, να πείσει ότι η έκθεση δεν είχε φτάσει ποτέ στα χέρια του πρωθυπουργού. Δίχως να προβάλει κανένα επιχείρημα και προσβάλλοντας τη νοημοσύνη του κόσμου, εκτέθηκε κι έκτοτε «κουρνιάζει» στα μετόπισθεν.
11 ΑΝΤΩΝΗΣ ΔΙΑΜΑΤΑΡΗΣ: Τον «φόρτωσε» στην κυβέρνησή του ο Μητσοτάκης, με μια ακόμα προσωπική επιλογή εξωκοινοβουλευτικού. Ο εκδότης του «Εθνικού Κήρυκα» διορίστηκε από τον Ιούλιο του 2019 σε ένα πολύ κρίσιμο πόστο, ως υφυπουργός Εξωτερικών. Πέντε μήνες αργότερα αναγκάστηκε να παραιτηθεί μετά τον σάλο για το μεταπτυχιακό, που, αν και δεν το είχε, ο ίδιος το διαφήμιζε στο βιογραφικό του. Πάλι ο Μητσοτάκης δεν ήξερε για το παρελθόν του Διαματάρη, όπως και κανενός άλλου της κυβέρνησής του, αν και ο ίδιος τούς επέβαλε όλους πεισματικά και κόντρα στις αντιδράσεις.
12 ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Η περίπτωση Γεωργιάδη είναι διαφορετική. Πολιτικός ήταν και πριν από τον Μητσοτάκη. Και υπουργός είχε διατελέσει. Ομως ο Μητσοτάκης επέβαλε τον Γεωργιάδη σε ένα «βαρύ» και άκρως συμβολικό πόστο για την παράταξη της Ν.Δ. Με το που εξελέγη αρχηγός του κόμματος, το 2016, επέβαλε τον Γεωργιάδη ως αντιπρόεδρο. Με θητεία μόλις τεσσάρων ετών στη Ν.Δ., αφού μέχρι το 2012 ήταν στον ΛΑΟΣ, του Καρατζαφέρη. Σαν κύρος πολιτικής προσωπικότητας, σοβαρότητα, συγκρότηση και ύφος λόγου ο Αδωνις Γεωργιάδης ουδέποτε θα μπορούσε να γίνει αντιπρόεδρος της Ν.Δ., με οποιονδήποτε άλλον αρχηγό του κόμματος εκτός του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το γεγονός ότι «φορέθηκε» στο κόμμα ο «χθεσινός» στη Ν.Δ. Γεωργιάδης ως αντιπρόεδρος -για να λιβανίζει με τις δηλώσεις του τον Μητσοτάκη κάθε φορά- μπορεί να χαρακτηριστεί και προσβλητική επιλογή για στελέχη που έχουν δώσει και το αίμα τους για την ιστορική παράταξη. Με πράξεις, όχι με ρητορικές φανφάρες τύπου Γεωργιάδη.
#np2022 #pdm2882