#mazimprosta

Φορολαίλαπα ύψους 4,8 δισ. ευρώ μέσα σε δύο χρόνια!

Τεράστια είναι τα έσοδα που εισρέουν κάθε χρόνο στα κρατικά ταμεία από τη φορολογία, με την κυβέρνηση να επιμένει πως το διαθέσιμο εισόδημα βρίσκεται κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ την ίδια ώρα οι διεθνείς οργανισμοί, όπως ο ΟΟΣΑ και η Eurostat, ρίχνουν την Ελλάδα στα… τάρταρα των χωρών με υψηλούς φόρους.

Είναι ενδεικτικό πως στο τελικό κείμενο του Προϋπολογισμού, που κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή και θα αρχίσει η συζήτησή του στην Ολομέλεια τις επόμενες ημέρες, το οικονομικό επιτελείο εστίασε στο γεγονός ότι στα κρατικά ταμεία μπήκαν από φόρους επιπλέον 3,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,8 δισ. ευρώ προήλθαν από την πάταξη της φοροδιαφυγής. Αυτό όμως που απέκρυψε το υπουργείο Οικονομικών είναι πως μέσα σε μόλις δύο χρόνια οι Ελληνες φορολογούμενοι θα καταβάλουν παραπάνω φόρους, συνολικού ύψους 4,8 δισ. ευρώ!

Ολα αυτά την ώρα που οι φορολογούμενοι δεν σταματούν να πληρώνουν δόσεις σε ρυθμίσεις οφειλών, ενώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη διογκώνονται μήνα με τον μήνα, με αποτέλεσμα πάνω από 4 εκατ. πολίτες να έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την Εφορία, ενώ καραδοκεί η ακρίβεια στα τρόφιμα και στις υπηρεσίες που έχει γονατίσει τα νοικοκυριά. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός πως για τους περισσότερους ο μισθός εξαντλείται στα μέσα του μήνα.

Για το 2024

Τα στοιχεία δείχνουν πως μέσα στο 2024 τα έσοδα από φόρους θα διαμορφωθούν στα 66,7 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 3,75 δισ. ευρώ ή 6% έναντι του στόχου του Προϋπολογισμού 2024.

Πιο αναλυτικά, φέτος η υπέρβαση των φορολογικών εσόδων θα προέλθει από:

 Εμμεσους φόρους (ΦΠΑ και Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης) 1,24 δισ. ευρώ,φόρους εισοδήματος σε φυσικά πρόσωπα 1,02 δισ. ευρώ καιφόρους νομικών προσώπων 1,15 δισ. ευρώ.

Τα έσοδα από τον ΦΠΑ αναμένεται να ανέλθουν στο ποσό των 25,34 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 962 εκατ. ευρώ από τον στόχο, ενώ τα έσοδα από τους ΕΦΚ εκτιμώνται στο ποσό των 7,23 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 161 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Το ύψος του φόρου εισοδήματος (φυσικών προσώπων, νομικών προσώπων και λοιπών κατηγοριών) αναμένεται να διαμορφωθεί στο ποσό των 24,2 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2,55 δισ. ευρώ ή 11,8% έναντι του στόχου του Προϋπολογισμού 2024.

Ειδικότερα, εκτιμάται ότι τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων θα ανέλθουν σε 14,36 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,02 δισ. ευρώ από τον στόχο ή 7,7%, κυρίως λόγω της αύξησης των μισθών και των συντάξεων καθώς και λόγω της μείωσης της ανεργίας. Τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων εκτιμώνται στο ποσό των 7,85 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,15 δισ. ευρώ από τον στόχο ή 17,3% και αντανακλούν αφενός τη βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων των επιχειρήσεων κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος, αφετέρου τη θέσπιση και για το έτος 2024 της έκτακτης προσωρινής συνεισφοράς αλληλεγγύης στις εταιρίες διύλισης, η οποία δεν είχε προβλεφθεί.

Για το 2025

Αντίστοιχη αναμένεται να είναι η εικόνα και το 2025, καθώς ο Προϋπολογισμός προβλέπει υπέρβαση των φορολογικών εσόδων σε σχέση με φέτος κατά 2,49 δισ. ευρώ. Επισήμως, το οικονομικό επιτελείο αποδίδει αυτή την αύξηση στην ενίσχυση των εισοδημάτων, που αποδίδουν υψηλότερους φόρους στην Εφορία, αλλά και στην κατανάλωση. Απορρίπτουν δηλαδή πως η υπέρβαση των στόχων για ΦΠΑ και Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης προέρχεται από την ακρίβεια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η υπέρβαση των φορολογικών εσόδων το 2025 θα προέλθει από:

Εμμεσους φόρους (ΦΠΑ και Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης) κατά 1,61 δισ. ευρώ,φόρους εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 881 εκατ. ευρώ καιφόρους νομικών προσώπων κατά 120 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, τα έσοδα από ΦΠΑ αναμένεται να ανέλθουν στο ποσό των 26,67 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,332 δισ. ευρώ έναντι του 2024 και οι ΕΦΚ προβλέπονται στο ποσό των 7,27 δισ. ευρώ, αυξημένοι κατά 47 εκατ. ευρώ έναντι του 2024.

Επίσης, ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων προβλέπεται να διαμορφωθεί στο ποσό των 15,244 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά 882 εκατ. ευρώ έναντι του 2024, ως απόρροια της προβλεπόμενης αύξησης των αμοιβών εξαρτημένης εργασίας και της αναμενόμενης νέας αύξησης του κατώτατου μισθού. Ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων προβλέπεται να ανέλθει στο ποσό των 7,97 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά 120 εκατ. ευρώ έναντι του 2024.

ΦΠΑ και Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης «καίνε» τους φορολογουμένους

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΟΟΣΑ, οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης στην Ελλάδα αντιστοιχούν στο 21,4% των φοροεσόδων, τη στιγμή που ο μέσος όρος των χωρών του Οργανισμού βρίσκεται στο 10,8%. Από την άλλη τα έσοδα από ΦΠΑ αντιστοιχούν στο 21,9% των φορολογικών εσόδων, απέχοντας ελάχιστα από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ (20,8%).

Αντίθετα, τα έσοδα από τους άμεσους φόρους και δη από τη φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων (ΦΕΦΠ και ΦΕΝΠ) ήταν αναλογικά πολύ χαμηλότερα από τον ΟΟΣΑ. Ειδικότερα, τα έσοδα από τον ΦΕΦΠ ανέρχονταν το 2023 στο 13,6% των συνολικών και από τον ΦΕΝΠ στο 6% έναντι 23,6% και 12%, αντίστοιχα, στον ΟΟΣΑ.

#np2024 #PDM2882 #NpgHoldingsTeam

Μοιράστε το άρθρο

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Μετάβαση στο περιεχόμενο