Ο μητσοτακισμός και οι δημοκρατικές διαδικασίες δεν ταιριάζουν μεταξύ τους. Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα στην υπόθεση της διαγραφής του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Μάριου Σαλμά.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σαλμάς είχε συνυπογράψει ερώτηση των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος για τα «κόκκινα» δάνεια, κατήγγειλε σκανδαλώδεις μεθοδεύσεις του υπουργείου Πολιτισμού σε… φωτογραφικού τύπου διαγωνισμό και καταψήφισε το νομοσχέδιο για τους «γάμους» των ομοφυλοφίλων. Ολα τα παραπάνω -και κυρίως η… συνήθεια του βουλευτή να εκφράζει ανοιχτά την άποψή του- οδήγησαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην απόφαση να τον διαγράψει.
Το «σκηνικό» της διαγραφής του Μάριου Σαλμά δείχνει πόσο μεγάλη είναι η απόσταση που χωρίζει το κόμμα της Ν.Δ., όπως το κατάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από το πνεύμα και το γράμμα των δημοκρατικών διαδικασιών. Οταν ο διαγραφείς βουλευτής ζήτησε από τον πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας της Ν.Δ. Γιάννη Τραγάκη να του δώσει εγγράφως τους λόγους της κλήσης του σε απολογία, εκείνος απάντησε ότι δεν έχει να του δώσει κάτι και πως ο ίδιος θα πρέπει να απολογηθεί. Δηλαδή, να γίνει απολογία χωρίς να έχουν ανακοινωθεί οι… κατηγορίες. Αυτή η διαδικασία θυμίζει τις Δίκες της Μόσχας – η νοοτροπία είναι ίδια. Η διαφορά έγκειται στις εκτελέσεις των αντιφρονούντων που γίνονταν στην ΕΣΣΔ, αλλά όχι στην Ελλάδα – τουλάχιστον για την ώρα…
Μπορεί τα παραπάνω να φαντάζουν περίπου γελοία, αλλά είναι ανησυχητικά. Ο κ. Σαλμάς διεγράφη από τη Νέα Δημοκρατία με απόφαση Μητσοτάκη απλώς επειδή άσκησε με ευσυνειδησία τα καθήκοντά του ως βουλευτής. Δεν συμπεριφέρθηκε σαν χειροκροτητής του αρχηγού. Δεν έβαλε το κόμμα πάνω από το έθνος και την κοινωνία. Ζήτησε την προστασία των καταναλωτών και τον σεβασμό των χρημάτων των φορολογουμένων.
Με τη διαγραφή του Μάριου Σαλμά ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει τη διαχρονικότητα της ισχύος του ιστορικού νόμου: κάθε εξουσία που αποδυναμώνεται αντιδρά με περισσότερη βία και αυταρχισμό. Αυτό πράττει και ο πρωθυπουργός, νομίζοντας ότι έτσι θα αποφύγει τα χειρότερα, ενώ τα προετοιμάζει.
#np2024 #PDM2882