#mazimprosta

Η Όλγα Κεφαλογιάννη στην παρουσίαση του βιβλίου «Ο νέος ψυχρός πόλεμος»

Η Όλγα Κεφαλογιάννη στην παρουσίαση του βιβλίου «Ο νέος ψυχρός πόλεμος»

“Θα πρέπει να είναι σαφές και ξεκάθαρο προς όλες τις κατευθύνσεις. Η μόνη διαφορά που υφίσταται με την Τουρκία, είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της αντίστοιχης ΑΟΖ.” υπογράμμισε η βουλευτής Α΄Αθηνών κ. Όλγα Κεφαλογιάννη κατά τη διάρκεια της χθεσινής  (17/10) παρουσίασης του βιβλίου του Οµότιµου Καθηγητή του Παντείου Πανεπιστηµίου κ. Παναγιώτη Ρουµελιώτη και του Διδάκτορα Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστηµίου κ. Βασίλη Κολλάρου, “Ο ΝΕΟΣ ΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ”, στο Electra Palace.

Τόνισε επίσης πως η Τουρκία οφείλει να αναγνωρίσει την ισχύ του συνόλου του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. “Αυτή, θα πρέπει να είναι η καθαρή και αδιαπραγμάτευτη εθνική γραμμή για τα ελληνοτουρκικά. Η γραμμή που ενώνει το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων της χώρας. Γιατί η Ελλάδα πρέπει και μπορεί να προχωρήσει ακόμα πιο μπροστά, σε συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας. Και για να γίνει αυτό χρειάζεται μια νέα εθνική ενότητα. Ένας νέος σύγχρονος πατριωτισμός. Κάτι που, όμως, προϋποθέτει να βρούμε την αναγκαία ωριμότητα για να συνεννοηθούμε σε πολύ συγκεκριμένες εθνικές κατευθύνσεις. Εκεί που το εθνικό συμφέρον το απαιτεί.”.

Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κεφαλογιάννη, μιλώντας και για την στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα στο νέο περιβάλλον που συνεχίζει να διαμορφώνεται είπε ότι “η ΕΕ αναζητά απεγνωσμένα το νέο ρόλο της. Έστω με λάθη και καθυστερήσεις, παλεύει να επικαιροποιήσει το όραμά και τον ρόλο που πρέπει να έχει απέναντι στις κρίσιμες προκλήσεις… Αν θέλει να σταθεί στο ύψος των ιστορικών περιστάσεων, θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα, με θάρρος και γενναιότητα, στη σύγκλιση μιας συνέλευσης για την αναθεώρηση των συνθηκών της. Να γίνει πιο αποτελεσματική, λιγότερο γραφειοκρατική, περισσότερο δημοκρατική. ”

Για το βιβλίο η πρώην Υπουργός δήλωσε πως “αναδεικνύει και αναλύει όλες τις πτυχές των μεγάλων και ραγδαίων γεωοικονομικών και γεωπολιτικών αλλαγών, που επέφεραν η πανδημία και ο πόλεμος. Οξύνει το ενδιαφέρον του αναγνώστη, τον βάζει να σκεφτεί και να προβληματιστεί,  για τις προεκτάσεις και τις συνέπειες, για τη νέα ιστορική πραγματικότητα που διαμορφώνεται στον πλανήτη, όσο οι συσχετισμοί δυνάμεων αλλάζουν δραματικά και με αβέβαιο αποτέλεσμα…

Το βιβλίο, με μεγάλη διεισδυτικότητα και χωρίς να στρογγυλευει τα πράγματα, φωτίζει πολύ εύστοχα τι σηματοδοτεί αυτός ο πόλεμος, ως μία νέα κρίσιμη πρόκληση σε παγκόσμιο επίπεδο, μετά την πανδημία. Ένας πόλεμος, που αναδεικνύει ξεκάθαρα ένα πράγμα. Την ανιστόρητη και επικίνδυνη απόφαση κάποιων αναθεωρητικών δυνάμεων, όπως είναι η Ρωσία, να περάσουν από τα λόγια στις πράξεις. Να αλλάξουν τις ισορροπίες. Με τρόπο φυσικά βίαιο και παράνομο. Ανακόπτοντας το δικαίωμα ενός ανεξάρτητου κράτους στην αυτοδιάθεση, στην ελεύθερη επιλογή συμμαχιών, στον πολιτικό προσανατολισμό του… Πολύ εύστοχα λοιπόν, στις σελίδες του «Νέου Ψυχρού Πολέμου», φωτίζεται η ανάγκη της Δύσης, να θέσει ξανά τις στρατηγικές της προτεραιότητές και να αναστοχαστεί τον ρόλο της. Επικεντρώνοντας στην ανάσχεση της ρωσικής επιθετικότητας και επεκτατικότητας στην Ανατολική Ευρώπη. Με το ΝΑΤΟ να αποτελεί και πάλι, όπως και στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, τον βασικό μοχλό που θα θέσει φραγμούς στην επικίνδυνη ρωσική στρατηγική. Ιδίως τώρα, που αποτελεί τη μόνη επιχειρησιακή δύναμη για την αποτροπή οποιασδήποτε πυρηνικής απειλής. Σε αυτό το ιστορικό πλαίσιο, η Δύση θα πρέπει να επανασχεδιάσει την πορεία της παγκοσμιοποίησης αλλά και τον ρόλο των εθνικών κρατών.”.

Στην παρουσίαση του βιβλίου μίλησαν, επίσης, ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, καθηγητής Δημοσίου Δικαίου, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργός Εξωτερικών και ο κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και πρώην Υπουργός. Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε αναλάβει ο διευθυντής της εφημερίδας Εστία, κ. Μανώλης Κοττάκης.

#np2022 #pdm2882

Μοιράστε το άρθρο

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Μετάβαση στο περιεχόμενο