Επειδή «εσείς μετράτε φέρετρα, εμείς μετράμε καμένα στρέμματα», όπως κοκορευόταν ο Μητσοτάκης στη Βουλή το 2021, η πρώτη γραμμή άμυνας της κυβέρνησης για να αποποιηθεί τις ευθύνες της στις πυρκαγιές και τις πλημμύρες ήταν η επικοινωνιακή διαχείριση.
«Η θέση μας», εφημερίδα «δημοκρατία»
Με εκλεκτούς της «αρίστους», επιστήμονες και μη, να συγκρίνουν τις ελληνικές καταστροφές με άλλες άσχετες ή να διοχετεύουν ψεύδη πως δήθεν τέτοια ακραία καιρικά φαινόμενα «συμβαίνουν μία φορά στα 1.000 χρόνια».
Το βασικό δόγμα αυτή την πενταετία έγινε ακριβώς αυτό. Αφενός μεν «εμείς δεν έχουμε νεκρούς, όπως οι άλλοι στο Μάτι», αφετέρου δε ότι «φταίει η κλιματική καταστροφή», που ειδικά από το 2019 έχει γίνει αδυσώπητη. Όμως, μόνο για την Ελλάδα τελικά…
Κάπως έτσι, σε κάθε μεγάλη πυρκαγιά βλέπουμε, ακόμα κι από τις οθόνες μας, ότι οι κεντρικές εντολές είναι οι ίδιες. Ο,τι κάνουν τα εναέρια μέσα, αν και όποτε πετάνε κι αυτά, και από εκεί και πέρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις στήνονται στους δρόμους περιμένοντας τη φωτιά να έρθει προς τις κεντρικές αρτηρίες, ενώ τα δάση καίγονται ολοσχερώς. Έτσι ώστε η κυβέρνηση να μπορεί να ψηφοθηρεί ότι προστάτευσε τα σπίτια και τις ανθρώπινες ζωές, κάτι που θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητο για οποιοδήποτε κράτος.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει «πράσινες» ευαισθησίες, αλλά μόνο στις «πράσινες» μπίζνες. Ο περιβαλλοντικός της οίστρος εξαντλείται στα deals. Τα δάση τα αφήνει απροστάτευτα και, ως θεατής, απλά τα κοιτάζει να καταστρέφονται. Από το 2019 κατέχει το απόλυτο ρεκόρ καμένων δασικών εκτάσεων σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση πέρασε από τον τόπο. Το μισό πράσινο της Αττικής έχει γίνει αποκαΐδια επί Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως αποδεικνύουν αδιάψευστα στοιχεία.
H αποκτηνωμένη επικοινωνιακή τακτική, όμως, καταρρέει και σε όσα κόμπαζε ότι προστατεύει.
Την περασμένη Δευτέρα πέθανε αβοήθητη από τον κρατικό μηχανισμό μια εργαζόμενη γυναίκα, που κάηκε μέσα σε βιοτεχνία στο Χαλάνδρι. Επειδή η κυβέρνηση και τα επιτελεία της επέτρεψαν στη φωτιά να κατέβει από τον Βαρνάβα στον αστικό ιστό της Αθήνας, 30 χλμ. μακριά.
Στον «Ιανό», το 2020, έχασαν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι. Στις πυρκαγιές του 2021, ακόμα τρεις. Στις περυσινές πυρκαγιές υπήρξαν 28 νεκροί. Και στον «Ντάνιελ» είδαμε άλλα 17 φέρετρα.
Αυτά τα χρόνια, όπως και με την πρόσφατη πυρκαγιά, οι πολίτες έχουν δει χιλιάδες σπίτια να πνίγονται ή να καίγονται. Πολλοί ακόμα περιμένουν τις αποζημιώσεις και είναι ουσιαστικά άστεγοι. Μετράνε ακόμα τις απώλειες από τα καλλιεργήσιμα χωράφια τους, που μετατράπηκαν σε λίμνες, επειδή ήταν «μαϊμού» τα αντιπλημμυρικά έργα κυβέρνησης και Περιφερειών. Το μεροκάματό τους στο ρετσίνι ή στο μέλι έγινε κάρβουνο με μηδέν μποφόρ.
Η κυβέρνηση πρώτα παράτησε τα δάση για να σώσει δήθεν τις περιουσίες και τους ανθρώπους, επαφιέμενη μόνο στο «112», το οποίο χρησιμοποιεί πια ασυνείδητα. Οταν άρχισε να αποκαλύπτεται η γύμνια της και στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και των περιουσιών στέρεψε από αφηγήματα.
Η κατάρρευση αυτού του παρακμιακού και επικίνδυνου οικοδομήματος, το οποίο βαφτίστηκε «επιτελικό κράτος», έφερε και την τελευταία απελπισμένη δήλωση του κυνικού ψηφοθήρα Μητσοτάκη μετά το Χαλάνδρι. «Ευτυχώς, είναι λίγοι οι συμπολίτες μας που επλήγησαν από την πυρκαγιά» είπε ο άνθρωπος που ξεδιάντροπα έκανε σημαία εξουσίας ακόμα και τους νεκρούς στο Μάτι.
#np2024 #PDM2882