#mazimprosta

«Το Κοράκι»: Το μυθιστόρημα του Στήβεν Κινγκ από το 1978 για μια φονική πανδημία-βιολογικό όπλο

«Το Κοράκι»: Η σύγχρονη Αποκάλυψη του Στίβεν Κινγκ, παραμένει ένα από τα μπεστ σέλερ του διεθνώς. Γραμμένο μόλις το 1978, περιγράφει μια επιδημία γρίπης, αποτέλεσμα βιολογικού όπλου, η οποία εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς, είναι τρομερά μεταδοτική και απειλεί να σκοτώσει το σύνολο του πληθυσμού

Πρωτότυπος Τίτλος: «The Stand – The Complete & Uncut Edition» by Stephen King.

Το Κοράκι είναι το μετά-αποκαλυπτικό έπος του Στίβεν Κινγκ που πρωτογράφτηκε το 1978, αλλά επανακυκλοφόρησε το 1990 «άκοπο», δηλαδή συμπεριλαμβάνοντας την πλειοψηφία των κομμένων από την πρώτη έκδοση σκηνών, και ελαφρώς εκμοντερνισμένο από τον ίδιο τον συγγραφέα. Το βιβλίο θεωρείται από τα πιο επιτυχημένα του Κινγκ και έχει μεταφερθεί τόσο στην τηλεόραση ως σειρά, όπως και σε κόμικς.

Η πλοκή: μία σούπερ-γρίπη εξαπλώνεται αστραπιαία σε όλο τον πλανήτη Γη, σκοτώνοντας το 99,4% του ανθρώπινου πληθυσμού, ενώ από τα ζώα όλα σχεδόν φτάνουν στο σημείο την ολοκληρωτικής εξαφάνισης, εκτός…  από τις γάτες!

Ένα εξαιρετικά μεταδοτικό και θανατηφόρο στέλεχος της γρίπης, ανθεκτικό σε αντισώματα και εμβόλια, αναπτύσσεται ως βιολογικό όπλο μέσα σε ένα μυστικό εργαστήριο του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ και απελευθερώνεται “τυχαία”.

Η πλήρης και άγνωστη έκδοση περιλαμβάνει ένα πρόλογο που περιγράφει λεπτομερώς την εξέλιξη του ιού και την παραβίαση της ασφάλειας που προκαλεί την απελευθέρωσή του. Το προσωπικό του εργαστηρίου πεθαίνει, αλλά ο φύλακας ασφαλείας Charles Campion καταφέρνει να δραπετεύσει και να βγάλει την οικογένειά του από την πολιτεία. Μετά από μερικές ημέρες, το αυτοκίνητό του πέφτει σε βενζινάδικο στο Arnette του Τέξας.

Οι υπάλληλοι του βενζινάδικου και οι εργαζόμενοι ασθενοφόρων μολύνονται όταν μεταφέρουν τον πεθαμένο Campion από το αυτοκίνητό του και σε νοσοκομείο. Ο ιδιοκτήτης του βενζινάδικου μολύνει τον ξάδελφό του, ένα περιπολικό του αυτοκινητόδρομου και ο ιός εξαπλώνεται γρήγορα ανεξέλεγκτα από εκεί και πέρα. Ο Στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών επιχειρεί να απομονώσει την Arnette, προχωρώντας όσο το δυνατόν περισσότερο στην εκτέλεση άοπλων πολιτών, αλλά οι προσπάθειες είναι μάταιες – ο ιός, βαπτισμένος από τους δημοσιογράφους ως “superflu” ή “Captain Trips”, εξαπλώνεται σε ολόκληρη τη χώρα και ταξιδεύει πέρα ​​από τα σύνορά του, προκαλώντας μια παγκόσμια πανδημία αποκαλυπτικών διαστάσεων. Περίπου το 99,4% του παγκόσμιου πληθυσμού μολύνεται και πεθαίνει μέσα σε ένα μήνα.

Ένα πρίσμα πολλών προσωπικών τραγωδιών περιγράφει την κατάρρευση της κοινωνίας, τις εκρήξεις βίας, την ανικανότητα της κυβέρνησης και τον στρατιωτικό νόμο να σταματήσει την πανδημία και την σχεδόν εξαφάνιση της ανθρωπότητας. Πολλοί επιζώντες του ιού πεθαίνουν επίσης, δεν μπορούν να δεχτούν την απώλεια των αγαπημένων τους ή να επιβιώσουν σε έναν κόσμο όπου πρέπει να φροντίζουν για τον εαυτό τους.

Ο Stuart Redman, ένας από τους υπαλλήλους του βενζινάδικου, αποδεικνύεται άτρωτος για τον ιό. Τραβιέται βίαια σε εξειδικευμένο κέντρο στο Stovington, Vermont, με την ελπίδα ότι μπορεί να γίνει μια θεραπεία. Ο Redman δραπετεύει μετά το θάνατο του προσωπικού του κέντρου. αναγκάζεται να σκοτώσει ένα από τα μέλη στην αυτοάμυνα. Συναντιέται με τον καθηγητή κοινωνιολογίας Glen Bateman, μια έγκυο φοιτήτρια κολεγίου, την Frannie Goldsmith, και τον έφηβο Harold Lauder. Ο Larry Underwood, ένας απογοητευμένος ποπ τραγουδιστής, ενώνεται με την ομάδα μετά τον θάνατο της μητέρας του. Ο Stuart και η Frannie συσχετίζονται μεταξύ τους και γίνονται εραστές, προς απογοήτευση του νεαρού Harold.

Η ομάδα μοιράζεται ένα κοινό όνειρο στο οποίο βλέπουν μια 108χρονη μαυροφορεμένη γυναίκα που ζει στο Hemingford Home, της Νεμπράσκα. Η γυναίκα, Abigail Freemantle – γνωστή ως “Mother Abigail” – γίνεται ο πνευματικός ηγέτης της ομάδας. Φέρνει την ομάδα στο Boulder του Κολοράντο, όπου προσελκύονται και άλλοι επιζώντες από τις τηλεπαθητικές προσφυγές της. Ονομάζουν τη γη τους “Ελεύθερη Ζώνη”, οργανώνουν κηδείες και αποκαθιστούν την παροχή ηλεκτρισμού.

Εν τω μεταξύ, στο Λας Βέγκας, ο Randall Flagg, ένας “σκούρος άνθρωπος” που διαθέτει υπερφυσικές ικανότητες, δημιουργεί τη δική του κοινωνία από ανθρώπους που καλούνται από τα οράματά του. Τον λατρεύουν Flagg ως μεσσία και με χαρά υποτάσσονται στη φασιστική δικτατορία του.

Ο Flagg προετοιμάζεται για πόλεμο με τον Boulder. Η μητέρα Abigail, που νιώθει ότι έχει γίνει υπερήφανη λόγω της ευχαρίστησής της να είναι δημόσιο πρόσωπο, εξαφανίζεται στην έρημο σε ένα ταξίδι πνευματικής συμφιλίωσης. Κατά τη διάρκεια της απουσίας της, η ηγετική επιτροπή της Ελεύθερης Ζώνης αποφασίζει να στείλει κρυφά τρία άτομα στο έδαφος του Flagg για να ενεργούν ως κατάσκοποι. Μέλη της ομάδας δέχονται πειρασμούς του Flagg μέσω των ονείρων τους, και σκηνοθετούν μια επίθεση στην επιτροπή με μια βόμβα. Η έκρηξη σκοτώνει πολλούς ανθρώπους, αλλά τα περισσότερα μέλη της επιτροπής αποφεύγουν την έκρηξη χάρη στην επιστροφή της μητέρας Abigail. Πριν πεθάνει από την έκρηξη, η μητέρα Abigail αναφέρει το θέλημα του Θεού – οι Stuart, Glen, Larry και Ralph πρέπει να πάνε στο Λας Βέγκας και να καταστρέψουν τον Flagg.

Ο Stuart σπάει το πόδι του στο δρόμο και πείθει τους άλλους να συνεχίσουν χωρίς αυτόν, λέγοντάς τους ότι ο Θεός θα τον φροντίσει αν αυτό είναι αυτό που πρέπει να συμβεί. Οι υπόλοιποι τρεις σύντομα συλλαμβάνονται από το στρατό του Flagg. Όταν ο Glen αρνείται να υποκύψει στον Flagg, σκοτώνεται από τον Lloyd. Ο Flagg συγκεντρώνει τους δικούς του για να παρακολουθήσουν την εκτέλεση των Ralph και Larry.

Ο Flagg δημιουργεί μια μαγική πηγή ενέργειας σε μια προσπάθεια σιωπής ενός διαφωνούντα, αλλά μετατρέπεται σε ένα γιγαντιαίο λαμπερό χέρι – το “Χέρι του Θεού” – το οποίο πυροδοτεί τη βόμβα, καταστρέφει το Λας Βέγκας και σκοτώνει όλους τους οπαδούς του Flagg.

Οι κάτοικοι του Boulder περιμένουν αγωνία τη γέννηση του μωρού της Frannie. Λίγο μετά τη γέννηση του γιου της, ο Stuart επιστρέφει στο Boulder. Οι Stuart και Frannie αποφασίζουν να φύγουν από το Boulder και να μεταβούν στο Ogunquit, καθώς η κοινωνία αναδημιουργείται αργά. Η πλήρης και άγνωστη έκδοση περιλαμβάνει έναν επίλογο στον οποίο η Flagg, έχοντας επιβιώσει από την πυρηνική έκρηξη, ξυπνάει κάπου στο νότιο ημισφαίριο. Αποκαθιστώντας την πρώην δύναμή του, αρχίζει να βρίσκει υποστηρικτές ανάμεσα σε έναν προλεταριακό, σκοτεινό κόσμο.

Το βιβλίο εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από λογοκριτικούς κριτικούς και θεωρείται ένα από τα καλύτερα μυθιστορήματα του Κινγκ. Έλαβε μια σειρά λογοτεχνικών βραβείων, και συμπεριλήφθηκε στους καταλόγους των καλύτερων βιβλίων όλων των εποχών από την Rolling Stone, την ώρα, τη σύγχρονη βιβλιοθήκη, το Amazon και το BBC.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη σε μετάφραση Λύο Καλοβυρνά, αλλά προς το παρόν δείχνει να είναι εξαντλημένο.

#np2023 #pdm2882

Μοιράστε το άρθρο

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Μετάβαση στο περιεχόμενο