Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν είναι μια κυβέρνηση που τηρεί τους νόμους, αλλά μια κυβέρνηση που ερμηνεύει τους νόμους μέσα από τον φακό του πρωθυπουργού.
Ο Ράμμος είναι ανάμεσα σ’ αυτούς που το κατάλαβαν πρώτοι. Ως δημόσιος λειτουργός κλήθηκε, με εκβιαστικά μηνύματα και αφόρητες πιέσεις επί μήνες, να διαλέξει πλευρά. Ή με τον Μητσοτάκη ή με το Σύνταγμα. Προτίμησε το Σύνταγμα.
Έτσι, δεν είναι περίεργο που ο Μητσοτάκης έφτασε να συκοφαντήσει τον Ράμμο μέσα στη Βουλή. Με το ήθος που αντιπροσωπεύει το Μαξίμου στην άσκηση εξουσίας, ο πρωθυπουργός είπε ότι η ανεξάρτητη Αρχή, μια εκ των πέντε συνταγματικά κατοχυρωμένων, είναι «σουρωτήρι».
Μπροστά στο συμφέρον του Μητσοτάκη να μην αποκαλυφθούν όσα έκανε η πρωθυπουργική ΕΥΠ, το φιλελεύθερο ευρωπαϊκό πνεύμα που διακηρύττει ότι διαθέτει έχει πάει περίπατο εδώ και καιρό. Με τέτοιες συμπεριφορές θυμίζει πια περισσότερο τον συνομιλητή του, Ταγίπ Ερντογάν, παρά πρωθυπουργό ευρωπαϊκού κράτους δικαίου.
Στο σκάνδαλο των υποκλοπών ο πρωθυπουργός επιδιώκει, μπροστά στα μάτια όλων, να νοθεύσει τη δημοκρατία και τις νόμιμες διαδικασίες προς όφελός του. Για να το καταφέρει αυτό πρέπει να ξεπεράσει το… εμπόδιο, όπως ο ίδιος θεωρεί, της ΑΔΑΕ του Ράμμου.
Ο ανώτατος δικαστικός θα έπρεπε να συμμετέχει στη συντονισμένη διαδικασία κουκουλώματος και να επιβραβεύει τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη και την ΑΔΑΕ, για να έχει το κεφάλι του ήσυχο.
Έκανε την επιλογή να μη γίνει ακόμα ένα πιόνι του καθεστώτος Μαξίμου. Και αυτά που τον περίμεναν στη γωνία της «Ελλάδας 2.0» είναι η απαξίωση, οι ταπεινώσεις, το ανελέητο κυνηγητό, οι διώξεις μελών της επιτροπής του και η αλλοίωση της σύνθεσής της ώστε να μην μπορεί να λάβει αποφάσεις.
Ο Μητσοτάκης, με τέτοιες χυδαίες επιθέσεις που εξαπολύει διαρκώς, ελπίζει ότι ακόμα κι αν δεν συμμορφωθεί ο Ράμμος θα ταχθούν με τη «σωστή πλευρά της Ιστορίας» οι υπόλοιπες ανεξάρτητες Αρχές της χώρας. Επιθέσεις, άλλωστε, γίνονται και σε άλλες που δεν πειθαρχούν στο δόγμα και τα συμφέροντα του Μητσοτάκη.
Ο Ράμμος, όμως, έχει το σθένος και τις αντοχές να θεωρεί ότι το χρέος του είναι να κάνει τον διαιτητή υπέρ του Συντάγματος, όχι υπέρ του Μαξίμου. Οι πιέσεις που του έχουν ασκηθεί και ο βομβαρδισμός της προσωπικότητάς του τον οδήγησαν ακόμα και να βουρκώσει μιλώντας προχθές σε συνέδριο για τις ανεξάρτητες Αρχές.
Με προσωπικές μεθοδεύσεις ο Μητσοτάκης «κατάφερε» να φέρει σε τέτοια απελπισία τον πρόεδρο μιας ανεξάρτητης Αρχής, που ο Ράμμος δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τη συναισθηματική φόρτισή του ακόμα και δημοσίως. Ο καθένας μπορεί να αναλογιστεί πώς νιώθει όταν βρίσκεται σπίτι του και τι περνάει επειδή διάλεξε να είναι έντιμος και να λειτουργεί σύμφωνα με το Σύνταγμα.
Επί ενάμιση χρόνο ο Ράμμος κάνει τη δουλειά του γνωρίζοντας ότι ο πρωθυπουργός και το σύστημά του θα «ανταποδώσουν» με διάφορους τρόπους. Ο Μητσοτάκης ασκεί αδυσώπητη πίεση στον επικεφαλής της ΑΔΑΕ χωρίς πια να το κρύβει. Τον κατηγορεί ως χειραγωγούμενο και υποκινούμενο από κόμματα.
«Νιώθω ότι θίγεται η τιμή και υπόληψή μου, η δικαστική μου τιμή» είπε βουρκωμένος ο Ράμμος μετά τις πρωθυπουργικές προσβολές και την πολύμηνη επιχείρηση χειραγώγησης της ΑΔΑΕ. Όλοι οι παρευρισκόμενοι στην αίθουσα τον χειροκρότησαν θερμά.
«Ο πρωθυπουργός δεν μπήκε στον κόπο να απαντήσει τι εννοούσε “ατζέντα”. Στα γεράματα απέκτησα και ατζέντα… Είμαι 40 χρόνια στο ΣτΕ δικαστής, ποτέ δεν έδωσα αφορμή για το παραμικρό. Ποτέ δεν ακούστηκε το παραμικρό για μένα» είπε και κατέληξε: «Αυτές δεν είναι συνθήκες για να εκτελεί τα καθήκοντά του ο επικεφαλής μιας ανεξάρτητης Αρχής σε μια ευρωπαϊκή χώρα»…
Το ανθρωποκυνηγητό σε βάρος του δικαστικού αποτελεί την πιο αδιαμφισβήτητη ομολογία ότι ο τρομαγμένος για τα αποτελέσματα μιας κανονικής έρευνας πρωθυπουργός έχει χάσει την ψυχραιμία του. Έχει κάνει σε όλους φανερό ότι φοβάται.
Στην Ελλάδα του 2023, αντί να λογοδοτεί για τις μαζικές και αποδεδειγμένες υποκλοπές πολιτικών αντιπάλων του, υπουργών και στρατιωτικών, ο πρωθυπουργός που πήρε διά πρωτοφανούς κι αντιευρωπαϊκού νόμου την ΕΥΠ στα χέρια του από την πρώτη μέρα διακυβέρνησής του, καλούνται να λογοδοτήσουν τα μέλη της ΑΔΑΕ που ξεσκέπασαν το σκάνδαλο.
Το Ευρωκοινοβούλιο είναι ήδη ενήμερο. Όταν μίλησε σοκαρισμένος στην επιτροπή LIBE ο Ράμμος πριν από λίγες ημέρες, όλοι τον κοιτούσαν άφωνοι.
Δεν περίμεναν ότι θα ακούσουν για διώξεις μελών της ΑΔΑΕ, ενώ «η ελληνική Δικαιοσύνη εδώ και 18 μήνες δεν έχει κάνει τίποτα για τις υποκλοπές».
Στα λόγια ο Μητσοτάκης θέλει να αυτοδιαφημίζεται ως ένας σύγχρονος Ευρωπαίος πολιτικός με διάθεση για μεταρρυθμίσεις. Η δράση του τον φέρνει πιο κοντά σε καθεστωτικούς ηγέτες. Σε καμία άλλη δημοκρατική χώρα της Ευρώπης δεν θα μπορούσε να σταθεί ως πολιτικός, και πολύ περισσότερο ως πρωθυπουργός, με τέτοιες πρακτικές σουλτάνου.
Ο Ράμμος αποδεικνύεται ένας από τους λίγους ακέραιους δημόσιους λειτουργούς που έχουν απομείνει στο σύστημα. Στις ταινίες, ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, ενάντια σε κάθε παγίδα, θα θριάμβευε στην απρόσκοπτη συνέχεια της έρευνας για την τήρηση του Συντάγματος. Στην πραγματική ζωή, το πιο δύσκολο που καλείται να κάνει ο Ράμμος είναι να συνεχίσει να προσπαθεί.
#np2023 #PDM2882