#mazimprosta

Ποτέ Ξανά

#Ποτέ_Ξανά_

● Σήμερα 27 Ιανουαρίου είναι η Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος από το ναζιστικό καθεστώς κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

● Η συγκεκριμένη ημερομηνία επιλέχθηκε για να τιμηθεί η μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, επειδή στις 27 Ιανουαρίου 1945 τα συμμαχικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το στρατόπεδο εξόντωσης στο Αουσβιτς – Μπίρκεναου στην Πολωνία.

● Οι Γερμανοί ήθελαν δίχως δισταγμούς να ξεπαστρέψουν το σύνολο του εβραϊκού έθνους και το μεγαλύτερο μέρος των Σλάβων (και όσους απέμεναν ήθελαν να τους χρησιμοποιούν ως δούλους). Δούλους ήθελαν και τους Ελληνες – κι αυτό είναι κάτι που το καταλάβαμε για τα καλά τα μαύρα χρόνια της Κατοχής.

● Τα δύσκολα χρόνια του πολέμου οι Τούρκοι βοηθούσαν τον Αξονα και αμείβονταν γι’ αυτό με πολύ χρυσό – αφθονούν οι ιστορικές πηγές γι’ αυτήν την πτυχή του πολέμου.

● Το Ολοκαύτωμα είναι κάτι που στιγμάτισε τον 20ό αιώνα και ορθότατα η παγκόσμια κοινότητα τιμά τη μνήμη των θυμάτων. Οι Εβραίοι στη μεγάλη ατυχία και συμφορά τους είχαν και μια τύχη: την ύπαρξη σοβαρής, στιβαρής εθνικής ηγεσίας που δεν άφησε το αδικοχυμένο εβραϊκό αίμα αδικαίωτο.

● Οι Ελληνες, που υποστήκαμε κι εμείς γενοκτονίες από τους Τούρκους, είχαμε ανάξιες ηγεσίες και οι θυσίες των προγόνων μας πήγαν χαμένες – κι αυτό μας προσβάλλει όλους βάναυσα.

● Για να πάρετε μια ιδέα για την ελληνική διάσταση του Ολοκαυτώματος καλό είναι να διαβάσετε το βιβλίο του Γεωργίου Π. Σπορίδη (γεν. 1922, θαν. 1979) «Ο Μεγάλος Διωγμός. Το ξεκλήρισμα των Εβραίων στην Κατεχόμενη Ελλάδα». Κυκλοφορεί από την Ariston Books. Είναι το πρώτο βιβλίο που γράφτηκε για το θέμα.

● Ο συγγραφέας ήταν διακεκριμένος δημοσιογράφος και αυτό το βιβλίο δημοσιεύτηκε σε συνέχειες στην εφημερίδα «Εθνος» (από τις 15 Ιανουαρίου έως τις 2 Μαρτίου 1955).

#np2023 #pdm2882

Μοιράστε το άρθρο

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Μετάβαση στο περιεχόμενο