#mazimprosta

Πολυεθνικές και πλαφόν

Πλαφόν και πολυεθνικές

Η κυβέρνηση με τις πολιτικές της, στηρίζει ουσιαστικά την ασυδοσία των πολυεθνικών και την αισχροκέρδεια – όπως με την επιβολή πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, κυρίως την εποχή της πανδημίας και του πολέμου της Ουκρανίας.

Πώς τις στηρίζει; Επειδή το πλαφόν είναι προς όφελος των πολυεθνικών που μπορούν μεν να αγοράζουν φθηνά στο εξωτερικό, αλλά με τριγωνικές συναλλαγές να αφήνουν το κέρδος εκτός Ελλάδας – θέτοντας επί πλέον σε δυσμενή ανταγωνιστική θέση τις εγχώριες εταιρίες.

Πρόσφατο παράδειγμα η Μπάρμπα Στάθης, θυγατρική της CVC, η οποία εισάγει πρώτες ύλες από χώρες φθηνής παραγωγής, όπως η Τουρκία ή η Αίγυπτος και η Αίνος που παράγει εγχώρια, έχοντας παρ’ όλα αυτά φθηνότερες τιμές λιανικής – όπου τελικά επιβλήθηκε πρόστιμο 742.000 στην Αίνος, πέραν κάθε λογικής.

Ειδικότερα, με βάση τις οικονομικές καταστάσεις τους για το 2022, η Μπάρμπα Στάθης έχει υψηλότερο μικτό κέρδος, αλλά υψηλότερα κόστη διάθεσης λόγω Golden Boys – επίσης υψηλότερα έξοδα για τόκους που μειώνουν επί πλέον τους φόρους της.

Αντίθετα, η Αίνος έχει υψηλότερη κερδοφορία που μένει και φορολογείται ή επενδύεται στην Ελλάδα – ενώ της Μπάρμπα Στάθης μέρος τους φεύγει στο εξωτερικό, με εισαγωγές.

Ως εκ τούτου, είναι εγκληματικό λάθος ο υπολογισμός με βάση το περιθώριο κέρδους – επειδή τελικά ωφελεί τις πολυεθνικές και οδηγεί στην αποψίλωση της εγχώριας παραγωγής.

#np2024 #PDM2882

Μοιράστε το άρθρο

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Μετάβαση στο περιεχόμενο