Γιατί η Ουγγρική κυβέρνηση αρνείται να γίνει υποχείριο της αμερικανικής ηγεμονίας
Από την εκκίνηση της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία στις 22 Φεβρουαρίου 2023, έχει ενταθεί μία επιχείρηση απαξίωσης της Ουγγρικής κυβέρνησης προσωποποιημένη κυρίως κατά του προέδρου Orban.
Έχει καταγγελθεί ως εκπρόσωπος «των ανελεύθερων δημοκρατιών» σε πολλές αναφορές για τα ζητήματα του κράτους δικαίου και δημοκρατικής τάξης από την Κομισίον.
Εχει επίσης κατηγορηθεί για ζητήματα διαφθοράς και νεποτισμού, ωστόσο η περηφανής τρίτη εκλογική του νίκη δε αφήνει πολλά περιθώρια για την λαϊκή νομιμοποίηση της κυβέρνησή του – εάν και αυτό είναι που… δεν μπορούν να καταπιούν οι δυτικές ηγεσίες, σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της χώρας.
Για ποιον λόγο συμβαίνουν όμως όλα αυτά;
Οι συνεχείς επιθέσεις κατά της ουγγρικής κυβέρνησης από τους Δημοκρατικούς των ΗΠΑ ελάχιστα διαφοροποιούν τις ΗΠΑ από τις αυταρχικές υπερδυνάμεις από τις οποίες ρητορικά επιδιώκουν να αποστασιοποιηθούν…
Ο ηγέτης της Ουγγαρίας το αναγνωρίζει αυτό, το αναδεινύει στα διeθνή fora και βάζει τα συμφέροντα της χώρας του πάνω από αυτά των Ηνωμένων Πολιτειών, μια στάση που θα ήταν φρόνιμο να ακολουθήσει και η υπόλοιπη Ευρώπη εάν δεν θέλει να ικανοποιήσει μόνο τα συμφέροντα των ΗΠΑ.
Παρά την πίεση των ΗΠΑ, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Viktor Orban επισήμανε ότι η χώρα του δεν μπορεί να πιεστεί να συμμετάσχει στον πόλεμο στο πλευρό της Ουκρανίας.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν εγκατέλειψαν το σχέδιό τους να εντάξουν τους πάντες, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας, σε μια πολεμική συμμαχία », δήλωσε ο Orban σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη εβδομάδα.
«Αλλά το έχω καταστήσει σαφές αρκετές φορές, και η ουγγρική διπλωματία το έχει εκφράσει επίσης, ότι η βούληση του ουγγρικού λαού είναι ξεκάθαρη και η αντίληψή μας για την Iστορία είναι αρκετά σταθερή, επομένως δεν θα το επιτρέψουμε.
«Δεν θα τους επιτρέψουμε να μας οδηγήσουν εκόντες άκοντες σε πόλεμο.
Δεν θα στείλουμε όπλα και δεν θα εμπλακούμε σε μια σύγκρουση που δεν είναι ο δικός μας πόλεμος», πρόσθεσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός.
Το διπλωματικό παρασκήνιο
Ο Orban έκανε τις ενατέρω παρατηρήσεις εν μέσω αυξανόμενης έντασης με τις ΗΠΑ.
Οι πρόσφατες απαξιωτικές δηλώσεις του David Pressman, κορυφαίου διπλωμάτη των ΗΠΑ στη Βουδαπέστη, αποδοκιμάζουν μια χώρα η οποία, ενώ παραμένει σε πολλά ζητήματα σύμμαχος με τις Ηνωμένες Πολιτείες, είχε το θράσος να σχηματίσει τη δική της άποψη για τα ζητήματα που εκτυλίσσονται στο κατώφλι της και επέλεξε να μην γίνει πλήρως υποχείριο των συμφερόντων των ΗΠΑ όταν οι δύο χώρες έχουν πολύ διαφορετικές κοσμοθεωρίες και αντιμετωπίζουν εγγενώς διαφορετικές γεωπολιτικές απειλές
«Έχουμε ανησυχίες για τη συνεχιζόμενη προθυμία των Ούγγρων ηγετών να επεκτείνουν και να εμβαθύνουν τους δεσμούς με τη Ρωσική Ομοσπονδία, παρά τη συνεχιζόμενη βάναυση επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και την απειλή για τη διατλαντική ασφάλεια», είπε ο Pressman,σε συνέντευξη Τύπου στη Βουδαπέστη την περασμένη εβδομάδα, αφού επέκρινε την ουγγρική κυβέρνηση για διατήρηση της συμμετοχής της στη Διεθνή Τράπεζα Επενδύσεων της Ρωσίας (IBB) στην οποία η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις την περασμένη εβδομάδα.
Κατά των κυρώσεων
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Viktor Orban επέκρινε τη μυωπική απόφαση των ΗΠΑ στο κρατικό ραδιόφωνο, εξηγώντας ότι το ελεγχόμενο από τη Ρωσία χρηματοπιστωτικό ίδρυμα με έδρα τη Βουδαπέστη «θα μπορούσε να έχει παίξει σοβαρό ρόλο στην ανάπτυξη των οικονομιών της Κεντρικής Ευρώπης» και εξέφρασε την ανησυχία ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες απλώς το κάνουν για να διασφαλίσουν τα συμφέροντα τους κατά της Ευρώπης.
Η ουγγρική κυβέρνηση απέσυρε την ιδιότητα μέλους της IBB την επομένη της επιβολής των κυρώσεων, με τον Orbán να δηλώνει ότι η δράση των ΗΠΑ είχε καταστήσει αδύνατες τις δραστηριότητες της τράπεζας.
«Δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τη λειτουργία του», επισήμανε ο Orban.
«Αποφασίσαμε ότι υπό αυτές τις συνθήκες, η συμμετοχή της Ουγγαρίας στο περαιτέρω έργο της τράπεζας έχει καταστεί άσκοπη».
Δεν είναι η πρώτη φορά που η ουγγρική κυβέρνηση απογοητεύεται από αποφάσεις που ελήφθησαν στη μακρινή Ουάσιγκτον χωρίς να κατανοεί τις λεπτές συνέπειες για την περιοχή.
Αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ έχουν επικρίνει την ουγγρική κυβέρνηση ότι δεν ακολουθεί την προσέγγιση των ΗΠΑ στη σύγκρουση στην Ουκρανία, κριτική την οποία ο Ούγγρος πρωθυπουργός θεωρεί άστοχη.
H απάντηση στις ΗΠΑ
«Όταν ακούω για πυρηνικά όπλα ή ότι μια δυτικοευρωπαϊκή χώρα μεταφέρει όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου στην Ουκρανία, σκέφτομαι το Τσερνόμπιλ», είπε ο Orban αναφερόμενος στην απόφαση της Βρετανίας να στείλει βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου στις ουκρανικές δυνάμεις.
«Ένας Αμερικανός δεν θα το σκεφτόταν ποτέ αυτό, αλλά ξέρουμε ότι αν συμβεί κάτι στην Ουκρανία, είναι καλύτερο να μην βγουν οι άνθρωποι στους δρόμους γιατί κινδυνεύουν, για εμάς ο κίνδυνος είναο ορατός.
«Ή αν στην Αμερική ακούσουν ότι κάποιος πέθανε στο Ουκρανο-Ρωσικό μέτωπο, προφανώς συμπονούν γιατί είναι απώλεια, αλλά δεν είναι το ίδιο συναίσθημα με το δικό μας, γιατί αμέσως σκέφτομαι ότι το άτομο που πέθανε μπορεί να είναι Ούγγρος από Υπερκαρπάθια.
«Ό,τι συμβαίνει εκεί γίνεται μέρος της ζωής μας την ίδια μέρα.
Στην πλευρά της ειρήνης
«Η αντίληψη των Αμερικανών είναι αρκετά διαφορετική, οπότε λέω ότι δικαίως αναμένουμε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να λάβουν υπόψη την ειδική κατάσταση της Ουγγαρίας, την εγγύτητά της με την Ουκρανία και να καταλάβουν ότι είμαστε επομένως στο πλευρό της ειρήνης και θέλουμε να παραμείνουμε εκεί…»
Δεδομένης της συνεχιζόμενης εχθρότητας των ΗΠΑ προς την κυβέρνηση Orban, θα μπορούσε να υποτεθεί ότι η Ουγγαρία ήταν ένα ενεργό εμπόλεμο έθνος στη σύγκρουση, και ωστόσο η Βουδαπέστη έχει συμμορφωθεί με κάθε αντιρωσική κύρωση που έχει εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά το γεγονός ότι έχει εκφράσει την αντίθεσή της σε αυτές. Ενέργειες.
«Δεν συμφωνήσαμε ποτέ με κυρώσεις αλλά δεν αμφισβητούμε το δικαίωμα κανενός, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών να επιβάλλουν κυρώσεις εάν το κρίνουν σκόπιμο. Αναγνωρίζουμε αυτές τις κυρώσεις και ακολουθούμε μαζί τους», δήλωσε πρόσφατα ο Orban.
Η Ουγγαρία έχει υποδεχθεί δεκάδες χιλιάδες Ουκρανούς πρόσφυγες και έχει παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια στο Κίεβο και τις πληγείσες περιοχές ενώ έχει καταγγείλει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία από την πρώτη μέρα.
To δικαίωμα στην ουδετερότητα
Όπως είναι δικαίωμά της, η Βουδαπέστη διατήρησε την ουδετερότητά της όσον αφορά τη στρατιωτική επέμβαση και βοήθεια και αρνήθηκε να αλλάξει στάση παρά τις διαμαρτυρίες και τις πιέσεις των ΗΠΑ.
Ο Orban πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του είναι αρκετά ώριμη ώστε να διατηρήσει τη μακροχρόνια συμμαχία με τις ΗΠΑ παρά τη διαφορετική προσέγγιση στη σύγκρουση στην Ουκρανία.
«Η αμερικανο-ουγγρική φιλία πρέπει να αντέξει αυτή τη διαφορά απόψεων», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα.
Το εάν ο Joe Biden και ο πολιτικά διορισμένος διπλωμάτης του στη Βουδαπέστη είναι πρόθυμοι να δεχτούν μια διαφορά απόψεων και να προχωρήσουν, μένει να φανεί.
Ωστόσο, εάν οι πρόσφατες αντιρωσικές εκστρατείες που λαμβάνουν χώρα σε όλη την Ουγγαρία με την υποστήριξη της πρεσβείας των ΗΠΑ είναι κάτι που θα συμβεί, είναι δύσκολο να δούμε μια συμφιλίωση στο άμεσο μέλλον μεταξύ των δύο χωρών, τουλάχιστον όχι όσο παραμένουν οι Δημοκρατικοί του Joe Biden στον Λευκό Οίκο.
Εικόνες απο την προκλητική παρέμβαση των ΗΠΑ στο εσωτερικό της Ουγγαρίας.
#np2023 #pdm2882