#mazimprosta

Νίκολα Τέσλα

#Νίκολα_Τέσλα

● Σαν χθές το 1856 γεννήθηκε ένας επιστήμονας που άλλαξε για τα καλά τον κόσμο μας, ο Νίκολα Τέσλα (απεβ. 7/1/1943).
● Είχε σερβική καταγωγή. Ο πατέρας του ήταν ο ορθόδοξος ιερέας του χωριού Σμίλιαν της σημερινής Κροατίας και η μητέρα του κόρη ιερέα.
● Ο Νίκολα Τέσλα διακρίθηκε για τις εφευρέσεις του, καθώς και για τις γνώσεις του στη μηχανική, στη φύση και τις ιδιότητες του ηλεκτρισμού και των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων.
● Ενδεικτικά αναφέρουμε τι γράφει για εκείνον η Wikipedia: «Ανακάλυψε και κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το περιστρεφόμενο μαγνητικό πεδίο, τη βάση των περισσότερων μηχανών εναλλασσόμενου ρεύματος. Ανέπτυξε επίσης το τριφασικό σύστημα μετάδοσης της ηλεκτρικής ενέργειας. Το 1891 εφηύρε το πηνίο Τέσλα, ένα επαγωγικό πηνίο που χρησιμοποιείται ευρέως στην τεχνολογία ραδιοφώνου».
● Ο Τέσλα είναι μια από τις περιπτώσεις ανθρώπων που προχώρησαν τον κλάδο τους πολλά βήματα μπροστά αλλά, τελικά, άλλοι καρπώθηκαν τα ηθικά και υλικά οφέλη.
● Ενας από τους ισχυρότερους ανταγωνιστές του Τέσλα, που τον πολέμησε και τον συκοφάντησε όσο κανείς, είναι ο πολυδιαφημισμένος Τόμας Εντισον.
● Στη συναρπαστική προσωπική ιστορία αυτού του ανθρώπου περιλαμβάνονται αναφορές και φήμες για εφευρέσεις του που ουδέποτε ήρθαν στο φως και τις οποίες κατόρθωσαν και ιδιοποιήθηκαν διάφοροι κύκλοι συμφερόντων και δυνάμεις (μία από τις πολλές, η αμερικανική κυβέρνηση).
● Στην εποχή μας ακόμα και το όνομα Τέσλα δεν παραπέμπει στον επιστήμονα αλλά στον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο Ιλον Μασκ, που έδωσε στη φίρμα των αυτοκινήτων που παράγει το επίθετο του Σέρβου εφευρέτη.
● Στην αναζήτηση του ονόματος Τέσλα στην Google, στις πρώτες (πολλές) σελίδες εμφανίζονται αποτελέσματα μόνο για τα αυτοκίνητα.

#np2024 #PDM2882

Μοιράστε το άρθρο

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Μετάβαση στο περιεχόμενο