#mazimprosta

Εκλογές: Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά

Σε πανικό το Μαξίμου, διαρροές για δεύτερες και τρίτες κάλπες

Ψαρεύει σε θολά νερά ο πρωθυπουργός και αναπροσαρμόζει την τακτική του, αλλά και τους σχεδιασμούς του για την επομένη των εκλογών, ανάλογα με τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, που μέχρι τώρα δεν του δίνουν πιθανότητες για τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης στις δεύτερες εκλογές, αλλά ούτε ισχυρό ποσοστό στις πρώτες εκλογές με την απλή αναλογική, ούτως ώστε να αποτελέσει τη βάση, όπως ελπίζει, για αυτοδυναμία.

Αυτή την αλλαγή στάσης ο πρωθυπουργός τη χτίζει αργά αλλά σταθερά μετά την τραγωδία των Τεμπών, καθώς βλέπει τα ποσοστά του να είναι μακριά από την αυτοδυναμία ακόμα και στις δεύτερες εκλογές. Η Ν.Δ. καταγράφει ποσοστά κάτω από το 30%, η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κινείται γύρω στο 3%-4%, ενώ στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν θέσει ως εκλογικό στόχο ποσοστό της τάξης του 33%-34%, ώστε να χρησιμοποιηθεί ως βατήρας για την αυτοδυναμία σε πιθανές δεύτερες εκλογές.
Για τους λόγους αυτούς ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, αλλάζοντας κάθε τόσο το αφήγημά του για την επόμενη μέρα. Από τη μια, τώρα λέει ότι θα αξιοποιήσει ακόμα και τη διερευνητική εντολή που θα πάρει μετά τις εκλογές της απλής αναλογικής και, από την άλλη, ολοένα πιο πολλά κυβερνητικά και κομματικά στελέχη μιλάνε μέχρι και για τη διενέργεια και… τρίτης εκλογικής αναμέτρησης, προκειμένου, να επιτευχθεί η αυτοδυναμία, που είναι ο διακαής στόχος του πρωθυπουργού.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός:

1. Εκεί που… υποβάθμιζε τις εκλογές με την απλή αναλογική και τις θεωρούσε άνευ σημασίας και «αγγαρεία», τώρα καλεί τους ψηφοφόρους να προσέλθουν μαζικά στην κάλπη, τις θεωρεί «μητέρα όλων των μαχών» και διαμηνύει ότι μέσα από αυτές θα φτάσει στην αυτοδυναμία. Στο υπουργικό συμβούλιο στις 28 Μαρτίου, όπου ανακοίνωσε την ημερομηνία των εκλογών, αφού μίλησε για «παγίδα ακυβερνησίας» από την απλή αναλογική, τόνισε χαρακτηριστικά ότι «η πρώτη κάλπη θα κρίνει ποιος θα κυβερνήσει και η δεύτερη κάλπη θα κρίνει πώς θα κυβερνήσει».

2. Εκεί που έλεγε ότι δεν θα αξιοποιήσει τη διερευνητική εντολή που θα πάρει την επομένη της 21ης Μαΐου και θα την καταθέσει αμέσως, τώρα λέει ότι θα κάνει χρήση της διερευνητικής εντολής. «Το Σύνταγμα ορίζει ότι το πρώτο κόμμα παίρνει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Δεν είμαι σε θέση να σου πω ακόμα τι θα κάνω με αυτή την εντολή, γιατί δεν γνωρίζω ποιο θα είναι το εκλογικό αποτέλεσμα. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι θα σεβαστώ απόλυτα τις συνταγματικές προβλέψεις» είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη που παραχώρησε πριν από δέκα μέρες στη youtuber Νεφέλη Μεγκ. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αξιοποιήσει την πρώτη εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου αναλόγως του εκλογικού αποτελέσματος – αν δηλαδή η Ν.Δ. τις κερδίσει, αλλά δεν είναι κοντά στην αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές. Στο ενδεχόμενο αυτό θα αξιολογήσουν στη Ν.Δ. όχι μόνο το ποσοστό της, αλλά και το πόσο κοντά θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και τη δύναμη των άλλων κομμάτων, για να δουν από πού η Ν.Δ. μπορεί να αντλήσει πρόσθετους ψηφοφόρους κατά τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Επομένως, στον εκλογικό σχεδιασμό της Ν.Δ. αναγκαστικά μπαίνει κι ένα plan b, το οποίο έχει σχέση με την απλή αναλογική, καθώς, αν η Ν.Δ. κερδίσει την πρώτη θέση αλλά με χαμηλότερο ποσοστό, από το 32% μέχρι 33%, όχι μόνο θα απομακρυνθεί από την αυτοδυναμία στη δεύτερη κάλπη, αλλά ενδεχομένως να χάσει και τη δυναμική της πρώτης θέσης.

3. Ενώ θεωρούσε και θεωρεί την αυτοδυναμία αυτοσκοπό και δεν συζητούσε άλλο αποτέλεσμα, τώρα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και για κυβέρνηση, γιατί η αυτοδυναμία φαντάζει αδύνατη, καθώς, με βάση τα σημερινά δημοσκοπικά δεδομένα, η Ν.Δ. στις πρώτες κρίσιμες κάλπες της απλής αναλογικής δεν θα περάσει τον πήχη του 33%-34%, που θεωρούν στο Μέγαρο Μαξίμου ότι είναι μια καλή βάση για να πιάσει στις δεύτερες εκλογές, με την ενισχυμένη αναλογική, ποσοστό αυτοδυναμίας (37,5%).
Επίσης και οι δημοσκοπήσεις αναδεικνύουν μια τάση του εκλογικού σώματος υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας, εύρημα που δεν περνά απαρατήρητο στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στον Σταύρο Θεοδωράκη επέμεινε, βέβαια, στη θέση του για την ανάγκη αυτοδυναμίας, όμως ήταν εμφανείς οι χαμηλοί τόνοι που χρησιμοποίησε. Στην ερώτηση «Είστε έτοιμος για κυβερνήσεις συνεργασίας, γιατί νομίζω το σενάριο της αυτοδυναμίας έχει εξαφανιστεί, αν πιστέψουμε τις τελευταίες δημοσκοπήσεις;» απάντησε: «Προσωπικά δεν το πιστεύω και θα εξακολουθώ να υπερασπίζομαι την ανάγκη στη δεύτερη κάλπη. Γιατί η δεύτερη κάλπη είναι αυτή η οποία μπορεί να δώσει αυτοδυναμία, ότι αυτή είναι η σωστή λύση για τη χώρα».
Το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας αρχίζουν πλέον σιγά σιγά να επικοινωνούν και υπουργοί. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος πρόσφατα είπε ότι ο πρωθυπουργός απέδειξε ότι πιστεύει στις συνεργασίες, ενώ κι άλλοι υπουργοί, όπως ο κ. Γεραπετρίτης, έχουν δηλώσει πως, αν η κάλπη βγάλει την ανάγκη συνεργασίας για να κυβερνηθεί η χώρα, αυτό θα γίνει.

4. Τη στιγμή που, μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, λέει ότι δεν θέλει να μπει η χώρα σε μια ατέρμονη εκλογική διαδικασία, κορυφαίοι υπουργοί μιλάνε ευθέως ακόμα και για τρίτη εκλογική αναμέτρηση, προκειμένου να επιτευχθεί η αυτοδυναμία. «Πιστεύουμε στην ανάγκη για αυτοδύναμες κυβερνήσεις με συμπαγείς πλειοψηφίες» είπε πρόσφατα ο κ. Οικονόμου και προσέθεσε, αφήνοντας το ενδεχόμενο ανοιχτό: «Η πρόθεσή μας δεν είναι να εγκλωβίσουμε τη χώρα σε μια ατέρμονη εκλογική διαδικασία. Εμείς έχουμε καθαρή θέση. Θα αξιολογηθεί από τους πολίτες και είμαστε σίγουροι ότι με την κρίση τους θα διαμορφώσουν ένα ασφαλές περιβάλλον». Επίσης, ο βουλευτής Θ. Ρουσόπουλος είπε πρόσφατα πως, αν μετά τις δεύτερες εκλογές δεν υπάρχει αυτοδυναμία, θα πρέπει η χώρα να οδηγηθεί σε τρίτη κάλπη, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ερωτηθείς για τον όρο που θέτει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. Νίκος Ανδρουλάκης να μην είναι πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατέστησε σαφές και με κατηγορηματικό τρόπο πως «τότε θα πάμε σε τρίτες εκλογές».

#np2023 #pdm2882

Μοιράστε το άρθρο

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Μετάβαση στο περιεχόμενο