#mazimprosta

Κάμαλα Χάρις: Τα δύσκολα είναι μπροστά

Μπορεί αυτή τη στιγμή να παρουσιάζεται ως η καλύτερη ελπίδα των Δημοκρατικών να νικήσουν τον Τραμπ, αλλά η Κάμαλα Χάρις δεν συγκέντρωνε αρκετά κομπλιμέντα λίγο καιρό πριν. Για χρόνια η κριτική ήταν πως δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι η κατάλληλη για την προεδρία των ΗΠΑ.

Ακόμα και η μετάβασή της στον Λευκό Οίκο, όταν έγινε αντιπρόεδρος, αποδείχθηκε δύσκολη. Την επέκριναν ως επιρρεπή σε γκάφες. Ακόμα και μέχρι ελάχιστους μήνες πριν, στις ΗΠΑ σατίριζαν το στιλ της ομιλίας της, που χαρακτηριζόταν ασυνάρτητο. Οποτε μιλάει δεν βγάζει λόγο, αλλά μια «σαλάτα από λέξεις», κορόιδευαν οι Ρεπουμπλικάνοι. Ο ίδιος ο Μπάιντεν είχε περιγράψει την Κάμαλα ως «έργο εν εξελίξει», φράση που μάλλον υποδεικνύει ότι το τελικό πολιτικό «προϊόν» χρειάζεται ακόμη αρκετή δουλειά.

Ετοιμη ή όχι, πάντως, η Κάμαλα βγήκε μπροστά. Στη προχθεσινή, πρώτη της δήλωση, αφότου έπλεξε το εγκώμιο για τα επιτεύγματα της προεδρίας Μπάιντεν, που «ήταν ασύγκριτη στη σύγχρονη αμερικανική Ιστορία», υποσχέθηκε: «Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να ενώσω το Δημοκρατικό Κόμμα και το έθνος μας, για να νικήσουμε τον Ντόναλντ Τραμπ». Μέσα στις επόμενες ώρες αφότου ο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι παραμερίζει, η Χάρις ανέβηκε στην κορυφή της λίστας των πιθανών υποψηφίων. Μέχρι και ο λογαριασμός χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας του Μπάιντεν άλλαξε άμεσα το όνομά του.

Εχει ήδη 96 εκατομμύρια δολάρια στη διάθεσή της από τον λογαριασμό για να τρέξει την καμπάνια της. Εκτός από αυτά, μικροδωρητές συγκέντρωσαν για τη Χάρις πάνω από 46,7 εκατομμύρια δολάρια τις πρώτες πέντε ώρες της προεδρικής της εκστρατείας. Ηδη το ποσό έχει ξεπεράσει τα 50 εκατ. δολάρια. Παρά ταύτα, ακόμη τίποτε δεν είναι βέβαιο. Βαριά ονόματα των Δημοκρατικών, όπως ο Ομπάμα και η Νάνσι Πελόζι, δεν στοιχήθηκαν πίσω από τη Χάρις άμεσα, δείχνοντας ότι επιθυμούν να υπάρξει αγώνας μεταξύ υποψηφίων και ένα ανοιχτό συνέδριο του κόμματος, προγραμματισμένο για τα μέσα Αυγούστου στο Σικάγο, όπου θα αναδειχθεί ο τελικός διεκδικητής της προεδρίας. «Θα πλοηγηθούμε σε αχαρτογράφητα νερά τις επόμενες ημέρες. Ομως έχω την πεποίθηση ότι οι ηγέτες του κόμματός μας θα δημιουργήσουν μια διαδικασία από την οποία θα αναδειχθεί ένας εξαιρετικός υποψήφιος» ήταν η δήλωση του Μπαράκ Ομπάμα.

Η Χάρις είναι παιδί μεταναστών. Ο πατέρας της ήταν από την Τζαμάικα και η μητέρα της από την Ινδία, και πάντα είχε μεγάλες φιλοδοξίες. Εγινε η πρώτη μαύρη γενική εισαγγελέας της Καλιφόρνιας και η πρώτη γυναίκα με καταγωγή από τη Νότια Ασία που εξελέγη στη Γερουσία των ΗΠΑ. Αν τελικώς πάρει το επίσημο χρίσμα για υποψηφιότητα, θα γίνει η πρώτη μαύρη γυναίκα και η πρώτη γυναίκα από τη Νότια Ασία που θα προταθεί για την προεδρία είτε από τους Δημοκρατικούς είτε από τους Ρεπουμπλικάνους. Λίγα χρόνια πριν η δίψα της για την καρέκλα στην κορυφή την οδήγησε να διεκδικήσει την προεδρία για το 2020 και αντιμετώπισε τότε τον Μπάιντεν ως αντίπαλο για την υποψηφιότητα στις προκριματικές. Δεν τα πήγε καλά και αναγκάστηκε να αποχωρήσει πρόωρα από την κούρσα, τον Δεκέμβριο 2019. Ηταν ο Μπάιντεν τελικά που διέσωσε την πολιτική της καριέρα, όταν τον επόμενο Αύγουστο την επέλεξε να είναι υποψήφια για αντιπρόεδρός του.

Αλλά κι ως αντιπρόεδρος έκανε γκάφες που της στοίχισαν. Ο Μπάιντεν της ανέθεσε να αντιμετωπίσει τις αιτίες για το μεταναστευτικό πρόβλημα των ΗΠΑ και η Χάρις δεν κατάφερε να ανακόψει τον όλο και αυξανόμενο αριθμό μεταναστών στα αμερικανικά σύνορα. Εκτοτε η δημοφιλία της αντιπροέδρου στις δημοσκοπήσεις βούλιαξε και δεν έχει ακόμα ανακάμψει. Πρόσφατη δημοσκόπηση τη δίνει στο περίπου 38%. Σε όλη τη διάρκεια της αντιπροεδρίας της οι Ρεπουμπλικάνοι την κατηγορούσαν ότι είναι πολύ «λίγη» να αναλάβει, αν τυχόν κάτι συνέβαινε στον γηραιό πρόεδρο των ΗΠΑ. «Είμαι έτοιμη να κυβερνήσω. Δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό» έλεγε η Χάρις τον Φεβρουάριο στη «Wall Street Journal».

Αν η Χάρις αναδειχθεί τελικά υποψήφια των Δημοκρατικών, αυτόματα θα γυρίσει το επιχείρημα περί γήρατος που χρησιμοποιεί ο Τραμπ για τον Μπάιντεν. Η Χάρις είναι 59, ενώ ο Τραμπ 78. Ομως σε όλα τα άλλα ζητήματα η Χάρις αναγκαστικά θα «χτίσει» την καμπάνια της πάνω στα πεπραγμένα της κυβέρνησης Μπάιντεν τα τελευταία τέσσερα χρόνια, που αποτελούν κόκκινο πανί για τον Τραμπ. Ο Ρεπουμπλικάνος, δηλαδή, θα μπορέσει με μεγάλη άνεση να της επιτεθεί για όλες τις αποτυχίες της προεδρίας Μπάιντεν, από την αύξηση του πληθωρισμού και την ανικανότητα να ελεγχθεί το ρεύμα των μεταναστών μέχρι την τσαπατσούλικη αποχώρηση των Αμερικανών από το Αφγανιστάν.

Από την άλλη, η Χάρις θα στοχεύσει βασικά εκλογικά κοινά των δημοκρατικών, όπως μαύρους, προοδευτικούς και νέους ψηφοφόρους, που δεν καλόβλεπαν τον Μπάιντεν, ενώ ταυτόχρονα απεχθάνονται τον Τραμπ. Η ομάδα της άρχισε πυρετωδώς να δουλεύει. Για να βγει η Χάρις πρόεδρος πρέπει μέσα σε μόλις 107 μέρες να υποβαθμίσει της αστοχίες της και να την παρουσιάσει ως τη χαρισματική υποψήφια της Αμερικής, με σκοπό να πειστούν οι ψηφοφόροι να την κοιτάξουν με άλλα μάτια μπροστά στην «απειλή Τραμπ».

ΚΑΜΑΛΑ ΧΑΡΙΣ

Αντιπρόεδρος ΗΠΑ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γεννήθηκε στο Οουκλαντ της Καλιφόρνιας το 1964. Ο πατέρας της διατέλεσε καθηγητής Οικονομικών του πανεπιστημίου Στάνφορντ και η μητέρα της ερευνήτρια στο Μπέρκλεϊ. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Οικονομικά στην Ουάσινγκτον και στη συνέχεια Νομική στην Καλιφόρνια. Το 2004 εξελέγη περιφερειακή εισαγγελέας στο Σαν Φρανσίσκο. Το 2016 έγινε γερουσιαστής στην Καλιφόρνια, υποστηρίζοντας τη νομιμοποίηση της χρήσης μαριχουάνας. Το 2019 ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της για το χρίσμα των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ, αλλά αποσύρθηκε λόγω έλλειψης πόρων. Στις 7 Νοεμβρίου 2020 εξελέγη αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. Είναι η πρώτη γυναίκα στην ιστορία των ΗΠΑ που λαμβάνει τόσο υψηλή θέση.

#np2024 #PDM2882

Μοιράστε το άρθρο

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Μετάβαση στο περιεχόμενο