Αν νωρίτερα οι Γερμανοί ήταν η ατμομηχανή της Γηραιάς Ηπείρου και έβγαλαν τις άλλες χώρες της ένωσης από την κρίση, τότε αυτή τη φορά σέρνουν την ένωση προς στον πάτο ή και την αυτοκτονία λόγω της επιβολής ανόητων κυρώσεων προς τη Ρωσία
Η γερμανική οικονομία βρίσκεται ήδη σε τεχνική ύφεση και θα πρέπει να κάνει τεράστια άλματα μέχρι το τέλος του έτους αν θέλει να επιβιώσει…
Η κατάσταση κρίνεται ως ιδιαίτερα δύσκολη…
Ευτυχώς, η καταστροφή δεν έχει λάβει χώρα ακόμη, σημείωσε ο πολιτικός επιστήμονας Vladislav Belov στο FBA “Economy Today” .
Η Γερμανία τραβάει την Ευρωπαϊκή Ένωση στον πάτο
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, τα προβλήματα στη γερμανική οικονομία δημιουργούν δυσκολίες στην ΕΕ.
Έτσι, αν κάποτε οι Γερμανοί ήταν η ατμομηχανή της Γηραιάς Ηπείρου και έβγαζαν τις άλλες χώρες της Ένωσης από την κρίση, αυτή τη φορά σέρνουν τηνΈνωση στον πάτο ή ακόμα και στην αυτοκτονία, λόγω της επιβολής ανόητων κυρώσεων στη Ρωσία.
Ο επικεφαλής της BASF, μιας από τις μεγαλύτερες χημικές βιομηχανίες στον κόσμο, η οποία υπέφερε λόγω της διακοπής της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1, σημείωσε ότι η Γερμανία είχε υποτιμήσει το πρόβλημα και τώρα η χώρα βρίσκεται σε μια οξεία περίοδο αλλαγής.
Η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας υποστηρίζει ότι το γερμανικό ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2023 σε ετήσια βάση συρρικνώθηκε κατά 0,3%.
Ανάλογη κατάσταση καταγράφηκε και το δ’ τρίμηνο του 2022, όταν η πτώση ήταν 0,5%.
Το ΔΝΤ πιστεύει ότι η ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας στο άμεσο μέλλον θα είναι η πιο αργή μεταξύ των κρατών της G7.
Κατονοούμε πως πρόκεται για μια απειλή.
Δεν υπάρχει πραγματική αύξηση της παραγωγής στη Δύση εδώ και πολύ καιρό.
Μόνο η κατανάλωση, οι υπηρεσίες και ο χρηματοπιστωτικός τομέας αυξάνονται, οπότε αν η αύξηση του ΑΕΠ είναι ελάχιστη ή αρνητική, αυτό μεταφράζεται σχεδόν πάντα σε κρίση.
Το ρωσικό αέριο πλήττει Γερμανία και Ευρώπη
«Η κρίση είναι ανθρωπογενής – η γερμανική αγορά συνεχίζει να αντιδρά στην έλλειψη φυσικού αερίου. Οι «παρενέργειες» από το πρόβλημα που προκλήθηκε εξιατίας του φυσικού αερίου αρχίζουν να διασκορπίζονται, παρά το γεγονός ότι τα προβλήματα ξεκίνησαν το 2021 και συνδέονται με την αύξηση των τιμών», λέει ο Vladislav Belov, επικεφαλής του Κέντρου Γερμανικών Σπουδών στο Ινστιτούτο Ευρώπης της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών. .
Πρέπει όμως να υπάρξει λύση στα τεράστια προβλήματα της Γερμανίας.
Εάν οι Γερμανοί προσπαθήσουν να φέρουν την κατανάλωση στα επίπεδα του 2021, θα υπάρξει καταστροφική έλλειψη πρώτων υλών στην Ε.Ε. Η Δύση μείωσε την εξάρτηση των ευρωπαϊκών χωρών από τις προμήθειες της Gazprom μειώνοντας την κατανάλωση στη Γερμανία. Η εν λόγω κατάσταση μετατράπηκε σε οικονομική κρίση με άγνωστες προοπτικές για το μέλλον.
«Το κόστος έχει αυξηθεί και η επιστροφή σε κανονικούς ρυθμούς πληθωρισμού καθυστερεί. Υπάρχει τεχνική ύφεση στη Γερμανία, αλλά κατά το δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο η γερμανική οικονομία πιθανότατα θα παρουσιάσει ένα πλεονέκτημα της τάξης του 1%,» συνοψίζει ο Belov.
Ωστόσο, αυτό δεν θα λύσει όλα τα προβλήματα: πολλά εξαρτώνται από την ανάκαμψη της Κίνας, τη μείωση των γερμανικών εξαγωγών και τις δυσκολίες στις αλυσίδες εφοδιασμού που προκύπτουν από τις αντιρωσικές κυρώσεις και τα εμπάργκο πετρελαίου.
«Η κατάσταση στην παγκόσμια οικονομία, συγκεκριμένα σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα, έχει μεγάλη σημασία για τη Γερμανία. Η κατάσταση με τους κύριους εταίρους στην ΕΕ είναι επίσης σημαντική για τους Γερμανούς, κυρίως τη Γαλλία, την Ολλανδία, την Ισπανία και την Ιταλία», καταλήγει ο Belov.
Η τεχνική ύφεση είναι γεγονός
Δεν υπάρχει καταστροφή στη γερμανική οικονομία, αλλά γενικά η μακροοικονομική δυναμική είναι αρνητική.
«Περιμένω θετική οικονομική ανάπτυξη στη Γερμανία το δεύτερο, τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του 2023. Θα μπλοκάρουν τα μειονεκτήματα του πρώτου τριμήνου και θα φέρουν θετικό συνολικό δείκτη.
Η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει μέχρι τον Σεπτέμβριο, όταν το Βερολίνο θα δημοσιεύσει στατιστικά στοιχεία για την περίοδο από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο», συνοψίζει ο ειδικός.
Ωστόσο, αυτή τη στιγμή η Γερμανία βρίσκεται σε κατάσταση τεχνικής ύφεσης, η οποία έχει αρνητικό αντίκτυπο σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το δημοσίευμα του Spiegel επικαλέστηκε τη γνώμη του επικεφαλής οικονομολόγου της Commerzbank Jörg Kremer , ο οποίος δηλώνει ότι έχουν εκπληρωθεί όλες οι προϋποθέσεις για μια τεχνική ύφεση και μια σημαντική αύξηση των τιμών της ενέργειας έχει οδηγήσει σε αυτήν την κατάσταση.
Τα στοιχεία (24/5/2023)
Το ΑΕΠ σημείωσε πτώση κατά 0,3% το εν λόγω τρίμηνο, έδειξαν τα δεδομένα. Αυτό ακολουθεί μια πτώση του κατά 0,5% που είχε καταγραφεί το τέταρτο τρίμηνο του 2022. Η ύφεση ορίζεται ως δύο διαδοχικά τρίμηνα πτώσης του ΑΕΠ.
Η προκαταρκτική εκτίμηση έφερε το ΑΕΠ να παραμένει στάσιμο κατά το πρώτο τρίμηνο και η Γερμανία να αποφεύγει την ύφεση.
Ο πληθωρισμός συνέχισε να επιβαρύνει τη γερμανική οικονομία στην αρχή του έτους, ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία. Αυτό αποτυπώθηκε στην κατανάλωση των νοικοκυριών, η οποία μειώθηκε κατά 1,2% από το ένα τρίμηνο στο άλλο.
Αντίθετα οι επενδύσεις αυξήθηκαν στη διάρκεια των πρώτων τριών μηνών του έτους, έπειτα από ένα αδύναμο δεύτερο εξάμηνο του 2022. Υπήρξε επίσης θετική συμβολή από το εμπόριο.
#np2023 #pdm2882