#mazimprosta

Η επιστήμη που διασύρεται

Ο σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη και καθηγητής Φυσικών Καταστροφών στο Πολυτεχνείο Κρήτης Κωνσταντίνος Συνολάκης είναι ένα πρόσωπο που, καθώς φαίνεται, αναζητά προβολή ή κάποιον ευρύτερο ρόλο στη δημόσια σφαίρα και καταστροφολογεί ασυστόλως. Ο τρόπος, δε, που διατυπώνει τις επιστημονικές (;) απόψεις του δεν απέχει πολύ από τη γραφικότητα.

Ο κ. Συνολάκης κατόρθωσε πρόσφατα να πανικοβάλει μερίδα της κοινής γνώμης, λέγοντας ότι υπάρχει το ενδεχόμενο σεισμού της τάξεως των 8,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη χώρα μας. Συμπλήρωσε, φυσικά, ότι αυτό εκτιμά με βάση ιστορικά στοιχεία που είναι διαθέσιμα για τη σεισμική δραστηριότητα στην Ελλάδα. Ωστόσο, ο κ. Συνολάκης φαίνεται ότι αγνοεί πώς εισπράττει η κοινή γνώμη την άποψή του για ενδεχόμενο σεισμό 8,5 Ρίχτερ και πώς η επιστημονική κοινότητα. Μεγάλος αριθμός πολιτών, ακούγοντας έναν ειδικό να μιλάει για τέτοιο γεγονός, μπορεί εύκολα να πιστέψει ότι μια βιβλική καταστροφή βρίσκεται επί θύραις – κι αυτό, σίγουρα, πρέπει να απασχολήσει τις δικαστικές Αρχές.

Στις «επικές» δηλώσεις Συνολάκη περιλαμβάνεται και εκείνη για τον… καταποντισμό τμήματος της Δήλου το έτος 2050. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Συνολάκης, τον Σεπτέμβριο του 2018, σε δηλώσεις του για τη συμφορά στο Μάτι είχε ισχυριστεί ότι «με βάση το ιαπωνικό μοντέλο θα μπορούσε να εκκενωθεί μέσα σε 57 λεπτά της ώρας ολόκληρη η περιοχή και όλοι να πηγαίνανε πεζοί». Ομως, δύο χρόνια αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 2020 είχε πει ότι για τις καταστροφές στη Θεσσαλία από τον «Ιανό» έφταιγε η κακιά στιγμή!

Επιπλέον, για τις θηριώδεις πυρκαγιές του 2021, στις οποίες κάηκαν (με ανέμους μικρής έντασης) 1.301.239 στρέμματα, ο κ. Συνολάκης, αναφερόμενος σε ό,τι είχε καεί μέχρι τις αρχές Αυγούστου, είπε ότι είναι ανέφικτο να προβλεφθεί σε όλες τις πυρκαγιές η εξέλιξή τους, καθώς και το μικροκλίμα που θα δημιουργηθεί. Για το Μάτι, όμως, μπορούσε να τα προβλέψει όλα, έχοντας ως βάση το… ιαπωνικό μοντέλο.

Με περιπτώσεις όπως του κ. Συνολάκη που βγαίνουν κάθε τόσο στα ΜΜΕ και διατυπώνουν απόψεις όπως οι προαναφερθείσες, η επιστημονική κοινότητα ας μη θεωρεί δεδομένες την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη του λαού.

#np2024 #PDM2882

Μοιράστε το άρθρο

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Μετάβαση στο περιεχόμενο