#mazimprosta

Η ανάπτυξη της πείνας

Σύμφωνα με έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το 6,5% του πληθυσμού δήλωσε ότι το 2023 (με περίοδο αναφοράς εισοδήματος το έτος 2022) αντιμετώπισε μέτρια ή σοβαρή ανεπάρκεια τροφής και το 1,4% του πληθυσμού δήλωσε ότι αντιμετώπισε μόνο σοβαρή ανεπάρκεια τροφής.

Αυτά τα στατιστικά μαρτυρούν πολλά για την πραγματική κατάσταση της οικονομίας, η οποία μικρή έως μηδενική σχέση έχει με την ωραιοποιημένη εικόνα που προσπαθεί να περάσει στο κοινό η φιλοκυβερνητική προπαγάνδα.

Η είδηση γίνεται ακόμα πιο ανατριχιαστική αν ληφθεί υπόψη ο ορισμός που δίνεται στη μέτρια ή σοβαρή ανεπάρκεια τροφής από την ΕΛ.ΣΤΑΤ.: «Οταν τουλάχιστον ένα μέλος του νοικοκυριού δήλωσε, κατά τη διάρκεια των 12 προηγούμενων μηνών πριν από τη διενέργεια της έρευνας, ότι αναγκάστηκε να παραλείψει ένα γεύμα, έφαγε λιγότερο από όσο θεωρούσε ότι είχε ανάγκη, έμεινε χωρίς τροφή, πεινούσε αλλά δεν έφαγε, πέρασε μια ολόκληρη ημέρα χωρίς τροφή, λόγω έλλειψης χρημάτων ή άλλων πόρων».

Με λίγα λόγια, το 6,5% του πληθυσμού δοκιμάστηκε από την έλλειψη πόρων και ενίοτε από την πείνα, και το 1,4% λιμοκτονούσε. Οι αριθμοί τα τελευταία χρόνια δεν έχουν αλλάξει ιδιαίτερα. Οπως αναφέρεται στην έρευνα, «τα ποσοστά για τη μέτρια ή σοβαρή ανεπάρκεια τροφής κατά τα προηγούμενα έτη ήταν 6,6% το 2022, 6,0% το 2021, 6,1% το 2020 και 8,0% το 2019, ενώ για τη σοβαρή ανεπάρκεια τροφής την περίοδο 2019-2022 το ποσοστό ανήλθε στο 1,5%, εκτός του έτους 2020 που ήταν 1,6%».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οι υπουργοί του αλλά και οι βουλευτές της πλειοψηφίας, που εμφανίζονται στα ΜΜΕ και μιλούν για «επιτυχίες» της κυβέρνησης στον τομέα της οικονομίας και της κοινωνικής πολιτικής, οφείλουν εξηγήσεις: πώς είναι δυνατόν να έχουν επιτύχει τόσο πολύ και η πείνα να συνεχίζει να ταλαιπωρεί ένα τόσο μεγάλο ποσοστό συμπολιτών μας; Η ΕΛ.ΣΤΑΤ. διαπνέεται από αντικυβερνητικά αισθήματα; Οσοι δηλώνουν ότι πεινούν είναι «βαλτοί» από κόμματα της αντιπολίτευσης ή μήπως η πραγματικότητα αντιπολιτεύεται την κυβερνητική προπαγάνδα;

#np2024 #PDM2882

Μοιράστε το άρθρο

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Μετάβαση στο περιεχόμενο