Σε θρυαλλίδα στα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και συνολικότερα της Ευρώπης τείνει να εξελιχθεί το θέμα της μετανάστευσης καθώς δημιουργεί διχασμούς μεταξύ των κρατών-μελών αλλά και στους κόλπους των κυβερνήσεων για τη διαχείρισή της.
Ταυτοχρόνως, τροφοδοτεί τη ρητορική και την εκλογική άνοδο της άκρας δεξιάς που αναδεικνύει και αντιτάσσει τη δυσχερή οικονομική κατάσταση της πλειοψηφίας των Ευρωπαιων πολιτών.
Η αδυναμία της ΕΕ εν συνόλω να συμφωνήσει σε μιά ενιαία όσο και αποτελεσματική πολιτική ασύλου και υποδοχής των νόμιμων μεταναστών αποδεικνύεται διαχρονική με συνεχείς εμβαλωματικές λύσεεις που καταλήγουν κυρίως εις βάρος των νότιων χωρών, των χωρών δηλαδή της πρώτης υποδοχής.
Αναλυτικά
Το τελευταίο ηχηρό παράδειγμα είναι η Γαλλία όπου η κοινωνία σοκαρισμένη από τη βία στα πρόσφατα επεισόδια ζητεί αυστηροποίηση του επικείμενου μεταναστευτικού νόμου ενώ εκφράζει φόβο για το μέλλον της ίδιας της χώρας
Σε δημοσκόπηση της Le Figaro καταγράφεται «οργή» της χώρας (84%) μπροστά σε αυτές τις εικόνες χάους, καθώς και «φόβος» (66%).
Τριβές στην Ολλανδία
Στην Ολλανδία το μεταναστευτικό κρίνει την τύχη της κυβέρνησης συνεργασίας του Μαρκ Ρούτε. Τα κόμματα που την απαρτίζουν δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν στα μέτρα που πρέπει να υιοθετηθούν για να περιοριστεί η μετανάστευση, με τις συνομιλίες να αναμένεται να συνεχιστούν και το Σαββατοκύριακο.
Οι αιτήσεις για παροχή ασύλου στην Ολλανδία αυξήθηκαν για τρίτη χρονιά πέρυσι και ξεπέρασαν τις 46.000. Φέτος αναμένεται να είναι περισσότερες από 70.000, πολύ πάνω από το προηγούμενο ρεκόρ του 2015.
Το γεγονός αυτό εκτιμάται ότι θα ασκήσει πίεση στις εγκαταστάσεις προσωρινής διαμονής των αιτούντων άσυλο, όπου πέρυσι επί μήνες εκατοντάδες πρόσφυγες αναγκάζονταν να κοιμούνται σε εξωτερικούς χώρους, με περιορισμένη ή καθόλου πρόσβαση σε πόσιμο νερό, εγκαταστάσεις υγιεινής ή υπηρεσίες υγείας.
Δημοψήφισμα στην Πολωνία
Στην Πολωνία η κυβέρνηση επιδιώκει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης μεταναστών της ΕΕ, πιθανότατα παράλληλα με τις βουλευτικές εκλογές του φθινοπώρου, όπως δήλωσε ο συντηρητικός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι.
Αλλωστε Πολωνία και Ουγγαρία ήταν οι δύο χώρες που μπλόκαραν οποιαδήποτε αναφορά στο μεταναστευτικό στο κείμενο Συμπερασμάτων της τελευταίας Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. απορρίπτοντας προηγούμενη απόφαση για αυστηρότερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων και ένα μηχανισμό αλληλλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών
Οι συμφωνίες της Ιταλίας
Η Ιταλία, για να αντιμετωπίσει τις ασταμάτητες ροές παράνομων μεταναστών κυρίως πό τα παράλια της Λιβύης καταφεύγει σε διμερείς συμφωνίες.
Το μεταναστευτικό και το προσφυγικό ήταν κύριο θέμα συζήτησης στην συνάντηση της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι με τον Αυστριακό καγκελάριο Καρλ Νεχάμερ.
Αντίστοιχα ο βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ σχεδιάζει μια συμφωνία με την Ιταλία για να μειωθεί ο αριθμός των μεταναστών που διασχίζουν τη Μεσόγειο και για να επιστραφούν στη βόρεια Αφρική,
Η άκρα δεξιά καλπάζει στη Γερμανία
Οι λόγοι είναι πολλοί, σύμφωνα με τις αναλύσεις Γερμανών ειδικών: η δυσαρέσκεια πολλών πολιτών από την κυβερνητική πολιτική τα χρόνια της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία με την εκτίναξη του πληθωρισμού και των τιμών ενέργειας, το μεγάλο ακόμη χάσμα μεταξύ των ασθενών οικονομικά ανατολικών κρατιδίων και των δυτικών, το προσφυγικό αλλά και η ταύτιση μερίδας ψηφοφόρων με τις μισαλλόδοξες θέσεις του AfD περί Ισλάμ, μεταναστών αλλά και «γερμανικής εθνικής ταυτότητας»
Η τραγωδία της Πύλου
Η Ελλάδα έζησε πρόσφατα της τραγωδία της Πύλου. Η υπόθεση αυτή είναι καθρέφτης της ουσίας του προβλήματος πως καμία χώρα από μόνη της δε μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της μετανάστευσης αλλά και πως το μέγα ζήτημα είναι η καταπολέμηση των παράνομων “χρυσοφόρων” δικτύων των λαθροδιακινητών.
#np2023 #pdm2882