Καθώς από σήμερα οδεύουμε και τυπικά στον τελευταίο μήνα των ευρωεκλογών, χρήσιμο είναι να αρχίσουμε να φρεσκάρουμε τις γνώσεις μας γύρω από την κατανομή των εδρών στα κόμματα ανάλογα με τη δύναμή τους. Σε τι θα μεταφραστούν δηλαδή τα ποσοστά τους…
Καταρχάς, οι 21 έδρες που αναλογούν στη χώρα μας μοιράζονται σε πρώτη φάση στους συνδυασμούς αναλογικά. Το εκλογικό μέτρο είναι 4,76%, στο οποίο αναλογεί από μία έδρα. Στη συνέχεια οι αδιάθετες παραχωρούνται ανά μία στα κόμματα με βάση τα ισχυρότερα υπόλοιπα της διαίρεσης.
Μάλιστα οι καραμπόλες με βάση τα υπόλοιπα μπορεί να έχουν, π.χ., ως αποτέλεσμα κόμμα που θα καλύψει το όριο του 3% να μην εκλέξει, παρά ταύτα, ευρωβουλευτή. Αυτό στην περίπτωση που κάποιο άλλο έχει υψηλότερο αδιάθετο υπόλοιπο…
Οι ισορροπίες αναμένεται να επηρεαστούν πάντως και από το άθροισμα των λοιπών κομμάτων, εκείνων δηλαδή που δεν πιάνουν το πλαφόν. Κι αυτό διότι δεν δικαιούνται μεν εκπροσώπησης, αλλά οι ψήφοι τους λαμβάνονται υπόψη στους υπολογισμούς…
Στις ευρωεκλογές του 2019 το ποσοστό των λοιπών κομμάτων έφτασε το 21%, το οποίο ήταν μάλιστα αυξημένο σε σχέση με το 2014, που είχαν συγκεντρώσει 17,1%. Κι όσο υψηλότερο το άθροισμα τόσο μεγαλύτερη η επίδραση…
Με βάση λοιπόν το μέτρο του 4,76%, οι σπαζοκεφαλιές δίνουν και παίρνουν. Η Ν.Δ. την προηγούμενη φορά έβγαλε οκτώ ευρωβουλευτές, ενώ τώρα, εάν επιβεβαιωθούν οι μετρήσεις που τη δείχνουν στην πρόθεση -και όχι την αναγωγή- ψήφου πεσμένη στα επίπεδα του 28%, κλειδωμένες έχει μόνο τις 6 έδρες…
Μάλιστα πρέπει να ξεπεράσει σημαντικά το 28,57% για να ελπίζει σε έβδομη. Και καθώς ο Κ. Μητσοτάκης κατέβασε τον πήχη στο 33,12% του 2019, η όγδοη έγινε πια άπιαστο όνειρο…
Στον ΣΥΡΙΖΑ το ποσοστό με το οποίο το 2019 έβγαλε έξι ευρωβουλευτές ήταν το 23,75%, καθώς ενεργοποιήθηκε και ο μηχανισμός για τις εναπομείνασες (λόγω του 3%) αδιάθετες έδρες προς τα μεγαλύτερα κόμματα.
Αυτή τη φορά ο πήχης έχει τεθεί στο 17,83% του περασμένου Ιουνίου. Για να έχει σίγουρες τέσσερις έδρες (όπως είναι και ο στόχος της Κουμουνδούρου) από την πρώτη κατανομή, θα πρέπει να πιάσει όμως το 19%. Αν πέσει χαμηλά, η τέταρτη έδρα θα κριθεί (από το 14,28% και πάνω) με βάση τα υπόλοιπα…
Το ΠΑΣΟΚ το 2019 με ποσοστό 7,72% είχε εκλέξει δύο ευρωβουλευτές, καθώς το είχε ευνοήσει το ισχυρό υπόλοιπό του. Ο κίνδυνος που αντιμετωπίζει τώρα είναι ακόμη και με αύξηση ποσοστού να δυσκολευτεί για τρίτη έδρα. Για να τη διεκδικήσει, θα πρέπει να ξεπεράσει αισθητά το φράγμα του 9,52%. Και με τη στασιμότητα, αν όχι πτωτική τάση, που παρουσιάζει οι δυσκολίες μεγαλώνουν…
#np2024 #PDM2882