Σαν κάτι περίεργο να συμβαίνει στο υπουργείο Ανάπτυξης, μετά τα όσα έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό σε σχέση με διάφορες επιδοτήσεις -και όχι μόνο- οι οποίες, αν μη τι άλλο, προκαλούν εντυπώσεις, ως επί το πλείστον αρνητικές για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, σε μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινής γνώμης. Οι υποθέσεις του βουλευτή της ΝΔ Κώστα Μαραβέγια και του παρουσιαστή Νίκου Κοκλώνη ήδη έχουν απασχολήσει τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ενώ η νέα αποκάλυψη της εφημερίδας «δημοκρατία» (για νέα «γερή» επιδότηση εταιρίας – «φάντασμα» με πληρεξούσιο πρώην στενό συνεργάτη του κ. Άδωνη Γεωργιάδη) «ρίχνει» κι άλλο «λάδι» στη δημόσια συζήτηση που έχει ανοίξει σε σχέση με τον τρόπο διαχείρισης του δημόσιου χρήματος και των ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Η παρ’ ολίγον χρηματοδότηση Μαραβέγια
Η κουβέντα σε σχέση με το «ποιοι» και «πώς» επιδοτούνται άνοιξε για τα καλά πριν λίγο καιρό, όταν στην επιφάνεια ήρθε η παρ’ ολίγον χρηματοδότηση του βουλευτή της ΝΔ Κώστα Μαραβέγια. Σε εταιρία της συζύγου του, με μετοχικό κεφάλαιο 5.000 ευρώ, είχε εγκριθεί χρηματοδότηση ύψους… 4,2 εκατ. ευρώ και τραπεζικό δάνειο 6,5 εκατ. ευρώ! Συνολικά, το ποσό της χρηματοδότησης θα ανερχόταν κοντά στα 11 εκατ. ευρώ!
Όπως δήλωσε ο βουλευτής όταν το θέμα έλαβε διαστάσεις, τα ποσά αυτά τελικά (προφανώς λόγω του δημόσιου «θορύβου» που δημιουργήθηκε) δεν εκταμιεύθηκαν από την εταιρία της συζύγου του. Και κάπως έτσι, επιχείρησε άρον άρον να κλείσει το θέμα η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Η επιδότηση Κοκλώνη
Όμως, λίγο πιο μετά και συγκεκριμένα πριν από λίγες ημέρες, με ανάρτηση του ίδιου του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη, στην επιφάνεια ήρθε μια ακόμη περίεργη επιδότηση: Αυτή της χρηματοδότησης με 2 εκατ. ευρώ της εταιρίας Barkingwell Progress του παραγωγού και παρουσιαστή Νίκου Κοκλώνη. Η ανάρτηση του κ. Άδωνη Γεωργιάδη προκάλεσε μάλιστα έντονη αντιπαράθεση του ιδίου τόσο με τον δημοσιογράφο Γιώργο Καραμέρο, όσο στη συνέχεια και με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παύλο Πολάκη.
Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι νόμιμα επιδοτήθηκε ο κ. Κοκλώνης υποστηρίζοντας πως εφαρμόστηκε ο νόμος που ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ (ν. 4399.2016) με τον κ. Πολάκη να ανταπαντά σημειώνοντας ότι υλοποιήθηκε νόμος της κυβέρνησης Μητσοτάκη (ν. 4864/2021) στον οποίο ο υπουργός Ανάπτυξης είχε εντάξει στις ωφελούμενες επιχειρήσεις και αυτές που κάνουν τηλεοπτικές παραγωγές.
Χρηματοδότηση σε εταιρία – «φάντασμα» πρώην συνεργάτη του Άδωνη;
Τις τελευταίες ώρες, μετά από το αποκλειστικό δημοσίευμα της «δημοκρατίας», το θέμα του τρόπου με τον οποίο η κυβέρνηση Μητσοτάκη διαχειρίζεται το δημόσιο χρήμα και τα ευρωπαϊκά κονδύλια «ρίχνει» νέο «λάδι στη φωτιά».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, από το υπουργείο Ανάπτυξης εγκρίθηκε επιδότηση ύψους 737.000 ευρώ σε εταιρία – φάντασμα. Συγκεκριμένα, η «δημοκρατία» αναφέρει ότι η εταιρεία SWAT SDISS ΕΠΕ, η οποία δεν υπήρχε και εμφανιζόταν ως θυγατρική κυπριακής εταιρείας που είχε διαλυθεί εδώ και καιρό, πήρε το «πράσινο φως» από το υπουργείο Ανάπτυξης για επιδότηση. Μάλιστα, ως πληρεξούσιος της εταιρίας που έλαβε επιδότηση εμφανίστηκε ο Τζον Ντανιέλ Κολομπανί, ο οποίος κατά δήλωσή του ιδίου, υπήρξε στενός συνεργάτης του Άδωνη Γεωργιάδη όταν ήταν υπουργός Υγείας, το 2013.
Σε δίκη για ανακριβείς Πόθεν Έσχες για κατασκευή τετραώροφου η πρ. διευθύντρια του ΚΕΕΛΠΝΟ επί ημερών Γεωργιάδη
Παράλληλα, αν και το συγκεκριμένο ζήτημα δε σχετίζεται με τις περίεργες επιδοτήσεις, στην επικαιρότητα βρίσκεται και το θέμα της πρώην διευθύντριας του Διοικητικού Συντονισμού του ΚΕΕΛΠΝΟ Ανδρονίκη Θεοφιλάτου (σύζυγο του Στ. Πουλή) επί ημερών Άδωνη στο αρμόδιο υπουργείο Υγείας. Η εν λόγω κυρία, η οποία σύμφωνα με δημοσιεύματα φέρεται να παραμένει συνεργάτιδα του κ. Γεωργιάδη, θα δικαστεί στο τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών στις 6 Δεκεμβρίου για ανακριβείς δηλώσεις Πόθεν Έσχες και απόκρυψη εσόδων «άγνωστης προέλευσης». Ο λόγος είναι ότι στις δηλώσεις Πόθεν Έσχες για τα έτη 2013, 2014, 2015 και 2016, είχε δηλώσει ότι δαπάνησε 200.000 ευρώ για την αγορά οικοπέδου και την ανέγερση τετραώροφης κατοικίας, στην περιοχή του Βύρωνα.
Ωστόσο, με βάση το παραπεμπτικό βούλευμα, το ποσό αυτό αντιστοιχούσε μόνο στη δαπάνη αγοράς του οικοπέδου με δάνειο από συστημική τράπεζα. Στο ίδιο πλαίσιο, το Δικαστικό Συμβούλιο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κα Θεοφιλάτου ότι μόνο δήλωσε ανακριβώς το κόστος κατασκευής της κατοικίας αλλά και ότι τα νόμιμα εισοδήματά της δεν επαρκούσαν για την κατασκευή του τετραώροφου κτίσματος. Συγκεκριμένα, η σύζυγος Πουλή φέρεται να δήλωσε ότι το 2017 (χρήση 2016) το συνολικό κόστος για την κατασκευή αυτού του κτιρίου ανήλθε στις… 35.406 ευρώ, ποσό το οποίο με βάση το βούλευμα, είναι καταφανώς μικρότερο από το σύστημα προσδιορισμού αντικειμενικών αξιών του υπουργείου Οικονομικών ως βάση υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το κόστος ανέγερσης ενός τέτοιου κτίσματος ανέρχεται τουλάχιστον στις 379.520 ευρώ.
Όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά;
Το σίγουρο είναι ότι οι υποθέσεις αυτές αυξάνουν το σύννεφο καπνού που ήδη έχει σκοτεινιάσει, σε επίπεδο δημόσιας συζήτησης, το προφίλ που επιχείρησε με την ανάληψη της εξουσίας, το 2019, να παρουσιάσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη ως προς την ορθή διαχείριση του δημόσιου χρήματος και των ευρωπαϊκών κονδυλίων και την υπόσχεση που είχε δώσει περί τήρησης της αξιοκρατίας. Όταν οι πολίτες ακούν για επιδοτήσεις και τραπεζικούς δανεισμούς εκατομμυρίων ευρώ σε εταιρίες με μετοχικά κεφάλαια ολίγων χιλιάδων ευρώ, δικαιολογημένα έχουν απορίες σε σχέση με το «τι συμβαίνει στο υπουργείο Ανάπτυξης;».
Άλλωστε, ποιος μικρομεσαίος μπορεί με ένα κεφάλαιο 4.000 – 5.000 ευρώ να επιδοτηθεί και να λάβει δανεισμό από τράπεζα κάποιων εκατ. ευρώ; Οι περισσότεροι δε βλέπουν ούτε μισό ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια ενώ, όπως «λέει» η πιάτσα, δε μπορούν ούτε έξω από τράπεζα να περάσουν. Και εύλογα, πολλοί από αυτούς, όταν φτάσει η ώρα της κάλπης, εάν η κυβέρνηση Μητσοτάκη δε δώσει τις απαραίτητες διευκρινίσεις, θα επιλέξουν το πολιτικό «μαύρισμα» των υπευθύνων.
#np2022 #pdm2882