#mazimprosta

Ελβετία και μαύρα λεφτά

Πριν από λίγα χρόνια αποκαλύφθηκε ότι τα μαύρα λεφτά των μεγάλων σκανδάλων που συγκλόνισαν την Ελλάδα, όπως το χρηματιστήριο και τα εξοπλιστικά, προγενέστερα και η Siemens, «έφευγαν» για Ελβετία.

Οι εμπλεκόμενοι που πλούτισαν στην πλάτη των ραγιάδων, είχαν την επιλογή να ανοίξουν τραπεζικό λογαριασμό με παρένθετο πρόσωπο ουσιαστικά, που έκανε όλη τη διαχείριση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο θρυλικός Όσβαλντ, ο οποίος ενώ είχε συλληφθεί, αφέθηκε σκανδαλωδώς ελεύθερος με βραχιολάκι, έσπασε σκανδαλωδώς το βραχιολάκι και εξαφανίστηκε από την Ελλάδα, ενώ όταν έφτασε η ώρα της δίκης, αθωώθηκε!

Πως άλλωστε ήταν δυνατόν να παραμείνει πίσω από τα κάγκελα ένας άνθρωπος που κρατούσε δέσμιες ολόκληρες πολιτικές οικογένειες, που με την σύλληψη του έπαθαν κατάθλιψη; Όχι, δεν φοβήθηκαν μην και τους καρφώσει ο Όσβαλντ. Το πρόβλημα είναι ότι οι λογαριασμοί που χειριζόταν, έγιναν ανενεργοί, καθώς κάθε κίνηση γινόταν με την δική του εντολή και υπογραφή.

Θρυλική θα μείνει η ατάκα του για τον «κεφτέ» και το «κεφτεδάκι», που αντιστοιχούσαν σε πατέρα και γιο πασίγνωστης πολιτικής οικογένειας.

Η τεχνολογία της μίζας στην Ελβετία όμως, είχε ήδη φτάσει σε άλλα επίπεδα. Πλέον, οι Έλληνες πολιτικοί που οι αμαρτίες τους «αφήνουν μεγάλες σκιές», όπως έλεγε και ο Σαίξπηρ, δεν έχουν ανάγκη τον κάθε Όσβαλντ. Τους πανάκριβούς ελβετούς μπροστινούς, τους αντικατέστησαν οι ηλεκτρονικές θυρίδες, που βρίσκονται σε διακριτικά σημεία με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, με αποτέλεσμα ακόμα και πασίγνωστοι αξιωματούχοι, να τις προσεγγίζουν με διακριτικότητα, να τις γεμίζουν και να τις αδειάζουν ανάλογα με τις ανάγκες τους και ουδείς να μπορεί να τους αγγίξει.

Η διαχείριση τους μάλιστα γίνεται και απομακρυσμένα, με αποτέλεσμα κάποιος που ενδιαφέρεται να ενισχύσει έναν σωτήρα του έθνους, να το κάνει αφήνοντας πακετάκι στον ειδικό χώρο της θυρίδας, καθώς ο πολιτικός μπορεί να του δίνει πρόσβαση από το γραφείο του. Όλα αυτά, με ένα ευτελές ετήσιο κόστος που φτάνει τα 3000 CHF ετησίως.

Το πρόβλημα είναι με τις αναλήψεις. Απαιτείται φυσική παρουσία, η οποία μπορεί βέβαια να γίνεται σε ένα απόλυτα προστατευμένο περιβάλλον, όταν όμως η ανάληψη του ποσού είναι μεγάλη, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος κάποιου τυχαίου ελέγχου.

Εκτός εάν πρόκειται για ανώτερους πολιτικούς παράγοντες, οι οποίοι λόγω της ασυλίας, ελέγχονται μόνο από τον Θεό…

#np2024 #PDM2882

 

Μοιράστε το άρθρο

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Μετάβαση στο περιεχόμενο