Tι στο καλό συμβαίνει με τον Τσίπρα; Υποτίθεται πως τώρα επιχειρεί να «ξαναπουλήσει» τον εαυτό του στην πολιτική σκηνή. Και με το rebranding να επαναπλασαριστεί σαν το πρόσωπο αναφοράς για την Κεντροαριστερά, δηλαδή ο άλλος πόλος και το αντίπαλο δέος στον Μητσοτάκη. Αλλά στην πράξη συμπεριφέρεται σαν το «γενόσημο Μητσοτάκη».
Ιδιωτικά πανεπιστήμια ο Μητσοτάκης; Φοράει o Τσίπρας την τήβεννο του επίτιμου διδάκτορα και τρέχει στην Κωνσταντινούπολη για την τελετή σε ιδιωτικό τουρκικό πανεπιστήμιο. Κι ας τα αποκήρυττε όταν ήταν πρωθυπουργός κι ας καταψήφισε το κόμμα που σήμερα είναι βουλευτής. Φιλίες με Τούρκους ολιγάρχες του Ερντογάν, σαν τον Κοτς, ο Κυριάκος; Στο «Πανεπιστήμιο Κοτς» και ο Αλέξης, καβαλώντας κι αυτός το τεχνητό κύμα «κατευνασμού» για τα Ελληνοτουρκικά.
Στο συνέδριο της «Καθημερινής» ο νυν πρωθυπουργός; Από κοντά και ο πρώην, που κάποτε έκανε εμπάργκο στον Σκάι, για να δηλώσει τη μεταμέλειά του στα θέματα των τηλεοπτικών αδειών και του σκανδάλου Novartis.
Είχε τη σαχλή ιδέα ο Γκρίνμπεργκ να βάλει τον Μητσοτάκη να συναντήσει, δήθεν τυχαία, έναν περίεργο «Ντάλτον» στον Θεσσαλικό Κάμπο; Ετσι, και οι Τούρκοι σταματάνε, λέει, τον Τσίπρα στον δρόμο και του χτυπάνε την πλάτη για να του δώσουν… κουράγιο – «ψηλά το κεφάλι, αρχηγέ, μην τα παρατάς».
Αν συνυπολογίσουμε και την αδιανόητη εμμονή του στη «Συμφωνία των Πρεσπών», τότε ο Τσίπρας έχει αποφασίσει να αυτοκαταστρέψει κάθε σελίδα του πολιτικού του κεφαλαίου.
Ο Αλέξης Τσίπρας υπήρξε ο πολιτικός που με το άφθαρτο και αντισυστημικό προφίλ του συσπείρωσε την Αριστερά όσο κανείς άλλος ιστορικά. Αλλαξε από τη βραδιά της ταπεινωτικής γυριστής στο δημοψήφισμα.
Αργησε λίγο να φανεί η μετάλλαξή του, αλλά μέχρι το 2019 είχε γίνει ορατή πια σε όλους. Σήμερα μοιάζει σαν να θέλει να προχωρήσει ακόμα παραπέρα. Να δείξει, συναγωνιζόμενος τον Κασσελάκη που επιχειρεί ακριβώς το ίδιο, ότι είναι τόσο συνεννοήσιμος όσο και ο Μητσοτάκης.
Μόνο που ο Κυριάκος είναι επαγγελματίας σε αυτό. Προπονημένος από τα γεννοφάσκια του για να συνομιλεί με τον πλούτο, δίχως να χρειάζεται να φοράει τηβέννους. Ο Αλέξης παραμένει ερασιτέχνης. Οπως και ο Stefanos, που πιστεύει ότι θα γίνει πρωθυπουργός επειδή εφευρέθηκε το ΤikΤok.
«Αν θες να δοκιμάσεις τον χαρακτήρα ενός ανθρώπου, δώσε του εξουσία» είπε στην ομιλία του ο Τσίπρας, στοχεύοντας με την ξεδοντιασμένη αιχμή του να… φοβερίσει τον Κασσελάκη. Ισοφάρισε τις τουρκικές προκλήσεις με τσιτάτο βγαλμένο από αυγουστιάτικο κάμπινγκ με φιλαράκια κάτω από τα πεύκα, ότι «οι λαοί της Ελλάδας και της Τουρκίας αξίζουν ένα μέλλον ειρήνης». Λες και η Ελλάδα είναι αυτή που βγάζει διαρκώς ιαχές πολέμου. Αρχισε να απαγγέλλει στίχους «η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν έχουμε ακόμα ταξιδέψει», σαν να θεωρεί κοινή ελληνοτουρκική θάλασσα το Αιγαίο, και μίλησε για προσφυγή στη Χάγη. Και κορύφωσε με αερολογίες περί «θάλασσας αμοιβαίου σεβασμού».
Αν το rebranding του Τσίπρα είναι να ξοδέψει μέσα σε έναν χρόνο από την παραίτησή του κι αυτό το κάτι που απέμεινε από το πολιτικό του κεφάλαιο, τότε βρίσκεται στον σωστό δρόμο. Αν σκοπεύει κάποια στιγμή να επιστρέψει, τότε αυτό το καινούργιο κοστούμι δικαιώνει τα ποσοστά του τον Ιούνιο 2023.
Ποιος μπορεί να πάρει στα σοβαρά έναν αντιπολιτευόμενο Τσίπρα που ξεχνάει όσα έγιναν το 2018; Επί πρωθυπουργίας του ο Ερντογάν έκανε την πρώτη επίδειξη δύναμης βγάζοντας στο Αιγαίο το «Oruc Reis». Τις ίδιες επικίνδυνες για την Ελλάδα ημέρες ο «σουλτάνος» έστελνε στην Αθήνα τον πιο πλούσιο Τούρκο, τον Ραχμί Κοτς (που μετά παρέδωσε τα ηνία στον γιο του).
Ο Κοτς πήγε απευθείας στο γραφείο του Μητσοτάκη στη Βουλή, τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν συναντήθηκε παρά μόνο με αυτόν και η συνάντηση δεν ανακοινώθηκε επίσημα. Αλλωστε, οι οικογένειες Μητσοτάκη – Κοτς συνδέονται με φιλία δεκαετιών. Ο Τούρκος δισεκατομμυριούχος, εγκέφαλος του Ομίλου Koc Group, συζήτησε με τον επερχόμενο πρωθυπουργό Μητσοτάκη για διεύρυνση των τουρκικών επενδύσεων στην Ελλάδα.
Τον Μάρτιο 2012 η πανίσχυρη τουρκική οικογένεια έμπαινε για τα καλά στις ελληνικές θάλασσες με τη θυγατρική εταιρία Setur Servis Turistik, σε κοινοπραξία με τη Folli Follie. Ο δημόσιος πλειοδοτικός για τη μαρίνα Μυτιλήνης έγινε από την Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), το σημερινό Υπερταμείο. Η μαρίνα Μυτιλήνης, εκεί όπου ο Ερντογάν θέλει να πάει νύχτα, δόθηκε για εκμετάλλευση 40 ετών, με προκλητικό ετήσιο μίσθωμα… 250.000 ευρώ. «Τη μαρίνα της Μυτιλήνης στην εταιρία που είναι τώρα την έχω δώσει εγώ ως υπουργός» περηφανευόταν στην εκπομπή του Παπαδάκη στον ΑΝΤ1 ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. επί Κυριάκου Αδ. Γεωργιάδης τον Ιανουάριο 2013.
Ο όμιλος Koc έχει εξαγοράσει από το 2006 τα τέσσερα μεγαλύτερα κρατικά διυλιστήρια της Τουρκίας. Αμέσως μετά έκανε deal κοινής διαχείρισης με τη Shell.
Ο Αλέξης Τσίπρας αποδέχθηκε την πρόσκληση της οικογένειας Κοτς, στην οποία ανήκει το εν λόγω ιδιωτικό πανεπιστήμιο, για να απευθυνθεί κατά την τελετή αποφοίτησης στους νεαρούς φοιτητές. Ακριβώς τη στιγμή που η Τουρκία «απαγορεύει» στην Ελλάδα να ορίσει ακόμη και θαλάσσια πάρκα στις Κυκλάδες.
Μια χούφτα ανθρώπων σε Ελλάδα και Τουρκία, ανάμεσά τους και η οικογένεια Κοτς, αδημονεί να θησαυρίσει από τη μεθοδευόμενη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου. Μόνο που αυτοί στηρίζουν και ψηφίζουν ήδη Μητσοτάκη. Για ποιον λόγο να «αγοράσουν» τη ρέπλικά του;
Βιογραφικό
Γεννήθηκε το 1974 στην Αθήνα. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Μετσόβιο, όπου έκανε και το μεταπτυχιακό του. Οργανώθηκε στην ΚΝΕ το 1988 και αποχώρησε το 1991. Το 1999-2003 ήταν γραμματέας στη Νεολαία Συνασπισμού και το 2006 έθεσε υποψηφιότητα για τον Δήμο Αθηναίων, λαμβάνοντας ποσοστό 10,5%. Το 2008 αναδείχθηκε νέος πρόεδρος του ΣΥΝ σε ηλικία 33 ετών. Τον Ιανουάριο 2015 εξελέγη πρωθυπουργός και επανεξελέγη, έχοντας προηγηθεί το δημοψήφισμα τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς. Τον Ιούλιο 2019, μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, ηττήθηκε με ποσοστό 31,5% από τη Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στις τελευταίες εκλογές του Ιουνίου ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ξανά δεύτερο κόμμα με ποσοστό 17,8%, κάτω και από το 20% του Μαΐου. Στις 29 Ιουνίου 2023 παραιτήθηκε από πρόεδρος του κόμματος.
Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία
#np2024 #PDM2882