Το προεκλογικό τοπίο δείχνει να ξεκαθαρίζει σε ένα βαθμό.
Αν και συνεχίζει να παραμένει ρευστό, όχι ως προς τον πρώτο κόμμα αλλά ως προς τον τελικό νικητή των εκλογών, δεν είναι πλέον ομιχλώδες. Γνωρίζουμε πλέον ποια κόμματα θα συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία, σε ποια έβαλε στοπ ο Άρειος Πάγος και περιμένουμε να δούμε το πως θα κινηθούν οι ψηφοφόροι των κομμάτων της δεύτερης κατηγορίας. Ενδεχομένως να έχουμε ανακατατάξεις στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας με κάποιες από τις εναπομείνατες κομματικές επιλογές να ανεβαίνουν σε ποσοστά αλλά φαίνεται δύσκολο για κάποια από αυτές να καταφέρει να αποκτήσει δυναμική και να περάσει το όριο του 3%. Στις δημοσκοπήσεις των τελευταόιων ημερών επίσης είναι εμφανές πως το κόμμα Βελόπουλου, το οποίο δέχεται πυρά από πρώην βουλευτές του, βρίσκεται υπο δημοσκοπική πίεση δίχως να είναι τελικά σίγουρο το εάν θα καταφέρει να περάσει το όριο του 3%. Εάν δεν καταφέρει ούτε η Ελληνική Λύση αλλά ούτε και κανένα από τα άλλα κόμματα στα δεξιά της ΝΔ να μπουν στη Βουλή τότε θα έχουμε πεντακομματική Βουλή και υψηλά ποσοστά κομμάτων εκτός Βουλής. Άρα θα απαιτείται μικρότερο ποσοστό για σχηματισμό κυβέρνησης.
Στη τελευταία δημοσκόπηση της Metron Analysis, όπου η ΝΔ φαίνεται να φτάνει στο εξαιρετικό ποσοστό του 35,4%, ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΣΟΚ και ΜεΡΑ25 μαζί το 43%. Στην ίδια δημοσκόπηση το ποσοστό εκτός Βουλής είναι στο 12% με το κόμμα της Ελληνικής Λύσης στο 3,2%. Εάν το 3,2% γίνει 2,9% τότε με 43% οι τρεις τους μπορεί να φτάσουν τους 151 βουλευτές. Σε ένα τέτοιο σενάριο, που μπορεί να μην είναι το βασικό σενάριο αλλά δε θα αποτελέσει και έκπληξη εάν πραγματοποιηθεί, η ΝΔ με ποσοστά 35%+ θα βρεθεί στο έλεος του ΠΑΣΟΚ του 10% ώστε να σχηματίσει κυβέρνηση από την πρώτη κάλπη με σκοπό να αποφύγει την πιθανότητα του “ξαφνικού θανάτου” από τη δημιουργία μιας κυβέρνησης ηττημένων, που μόνο ηττημένοι δε θα είναι. Γι αυτό παρακολουθείτε τον τελευταίο καιρό η ΝΔ να παιζει προεκλογικά με τον φόβο των ψηφοφόρων για ένα τέτοιο ενδεχόμενο (κάτι που δεν έκανε επαρκώς το προηγούμενο διάστημα όπως έχω επισημάνει σε παλαιότερο άρθρο).
Από την άλλη, η διαφορά μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων δείχνει να είναι αρκετά μεγάλη. Αυτό σημαίνει πως στο πιο πιθανό σενάριο, αυτό κατά το οποίο η ΝΔ καταφέρνει να ξεπεράσει το σκόπελο της απλής αναλογικής και της πρώτης κάλπης, ο ΣΥΡΙΖΑ μένει δίχως αφήγημα στη δεύτερη κάλπη καθώς χάνει τη συγκολλητική ουσία που κρατούσε κοντά του μετριοπαθείς ψηφοφόρους, αυτήν της προοπτικής εξουσίας την οποία είχε από το 2012 έως τώρα. Με διαφορά 6%-7% είναι δύσκολο το να ζητήσει ψήφο για να έρθει πρώτο κόμμα. Και εάν το κάνει είναι δύσκολο για τους ψηφοφόρους στους οποίους θα απευθυνθεί να πιστέψουν πως έχει ελπίδες να το επιτύχει. Επίσης, με το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής ουσιαστικά δε μπορεί να προκύψει κυβέρνηση δίχως το πρώτο κόμμα. Έτσι προκύπτεςι το ερώτημα: Με τι αφήγημα θα πάει ο ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη κάλπη εάν δεν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας στην πρώτη; Από την άλλη αφήγημα, μέχρι στιγμής, δεν έχει βρει ούτε το ΠΑΣΟΚ. Ουσιαστικά στην περίπτωση μιας δεύτερης κάλπης, μετά από μια μεγάλη διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη, κανείς εκ των δυο δε φαίνεται να έχει (για την ώρα) την απάντηση στην ερώτηση “γιατί να σε ψηφίσω;”. Από τα αριστερά απάντηση στο ερώτημα έχει σίγουρα, και θα έχει και σε πιθανή δεύτερη κάλπη, το ΜεΡΑ25. Το πως θα κινηθούν οι ψηφοφόροι από κέντρο και αριστερά στο ενδεχόμενο μιας δεύτερης κάλπης, όπως και το πως θα κινηθούν τα κόμματα δεξιά της ΝΔ εάν όλα μείνουν εκτός Βουλής στις εκλογές της 21ης Μαϊου, θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.
#np2023 #pdm2882