✨️ Νέα επένδυση, ύψους 295.500.000 ευρώ, που αποτελεί ορόσημο στην ιστορία του κλάδου μεταλλουργίας, θα υλοποιηθεί στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας
🤲 Την αυτάρκεια της Ευρώπης σε Γάλλιο και τη στρατηγική θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη ενισχύει η νέα μεγάλη μεταλλευτική, μεταλλουργική και βιομηχανική επένδυση της Metlen, ύψους 295.500.000 ευρώ. Μέσα από την παραγωγή βωξίτη, αλουμίνας και Γαλλίου ο ελληνικός όμιλος σπάει το μονοπώλιο της Κίνας, μετά την απόφαση του Πεκίνου να περιορίσει τις εξαγωγές του Γαλλίου. Η ολοκλήρωση των έργων και η έναρξη παραγωγής τοποθετούνται για μεν τον βωξίτη το 2026, για δε την αλουμίνα και το Γάλλιο σταδιακά από το 2027, με πλήρη λειτουργία το 2028.
Το εμβληματικό αυτό έργο θα υλοποιηθεί στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, εντός των ορίων του ιστορικού εργοστασίου Αλουμίνιον της Ελλάδος και, σύμφωνα με την εταιρία, αποτελεί ορόσημο στην ιστορία του κλάδου μεταλλουργίας, αφού θα αυξήσει σημαντικά την παραγωγική του δυνατότητα, ενώ πλέον εντάσσει σε βιομηχανική παραγωγή και το Γάλλιο, ένα κρίσιμο υλικό για το μέλλον της Ευρώπης. Το επενδυτικό σχέδιο αποσκοπεί στην επίτευξη συνολικής παραγωγικής δυναμικότητας (σε ετήσια βάση) 2.000.000 τόνων βωξίτη, 1.265.000 τόνων αλουμίνας (από 865.000 τόνους σήμερα) και 50 ΜΤ Γαλλίου (για πρώτη φορά), με τα τρία αυτά υλικά να περιλαμβάνονται στη λίστα των κρίσιμων πρώτων υλών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Με την επένδυση της Metlen, οι ευρωπαϊκές εισαγωγές Γαλλίου υποκαθίστανται πλήρως, με αποτέλεσμα να τονωθεί σημαντικά η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, που απαιτεί μείωση της εξάρτησης από τρίτες χώρες, ώστε να διασφαλιστεί η παραγωγή κρίσιμων τεχνολογιών, που εκτείνονται σε ένα ευρύ φάσμα παραγωγής, από την ενεργειακή μετάβαση έως την άμυνα. Ενδεικτικά αναφέρονται: α) Ολοκληρωμένα συστήματα που χρησιμοποιούνται σε πληροφορική και τηλεπικοινωνίες, β) λαμπτήρες με φωτοδιόδους (LED) και γ) μαγνήτες διαρκείας.
Αυτάρκεια
«Η απόφαση της Metlen να προχωρήσει στην υλοποίηση μιας νέας, εμβληματικής βιομηχανικής επένδυσης για την παραγωγή βωξίτη, αλουμίνας και Γαλλίου ενισχύει την αυτάρκεια της Ευρώπης σε κρίσιμες πρώτες ύλες, αλλά και τη στρατηγική θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη. Θωρακίζει ταυτόχρονα την ευρωπαϊκή βιομηχανία από εξωτερικές εξαρτήσεις. Αποδεικνύουμε στην πράξη τη δέσμευσή μας στην καινοτομία, στη βιώσιμη ανάπτυξη και την κυκλική οικονομία, ενώ επιβεβαιώνουμε σταθερά ότι η Metlen μπορεί να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη μετάβαση προς μια πιο “πράσινη” και ανθεκτική βιομηχανική παραγωγή» σχολίασε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metlen.
“Είναι ενα έργο ορόσημο για την μεταλλουργία, μεγάλης προοπτικής, καινοτομίας και εμβέλειας για την Ευρώπη και ασφαλώς για την Ελλάδα” δήλωσε ο Νικόλαος Παχύλας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της NPG HOLDINGS.
Ειδικά για το Γάλλιο, πρέπει να σημειωθεί ότι είναι υπο-προϊόν ορισμένων ποιοτήτων βωξίτη (και των ελληνικών) κατά την κατεργασία ραφιναρίσματός τους σε αλουμίνα, με την παραγωγή του να γίνεται σχεδόν αποκλειστικά στην Κίνα. Η απόφαση, ωστόσο, της Κίνας να επιβάλει περιορισμούς στις εξαγωγές Γαλλίου (Ιούλιος 2023) ανέδειξε την ευαλωτότητα της Δύσης, καθώς και την ανάγκη διαφοροποίησης των πηγών εφοδιασμού. Σημειώνεται ότι η παραγωγή και των τριών αυτών κρίσιμων υλικών (βωξίτη, αλουμίνας και Γαλλίου σημερινής αξίας περί του 1 δισ.) προορίζεται για εξαγωγή σε χώρες της Ευρώπης και της Β. Αμερικής.
Το συνολικό σχέδιο περιλαμβάνει τις ακόλουθες επιμέρους επενδύσεις:
Ανάπτυξη έρευνας και νέων κοιτασμάτων εξόρυξης βωξίτη, Νέες κτιριακές εγκαταστάσεις και μηχανολογικό εξοπλισμό για την ανάπτυξη της γραμμής παραγωγής Γαλλίου, Νέες κτιριακές εγκαταστάσεις και μηχανολογικό εξοπλισμό για την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό της παραγωγικής δυναμικότητας αλουμίνας, Έργα ενεργειακής τροφοδοσίας της βιομηχανικής μονάδας, επέκταση και αναβάθμιση του λιμένα, Λοιπές οδικές υποδομές και αντιπλημμυρικά έργα.
#np2025 #NpgHoldingsTeam #PDM2882 #NPG2025 #NPG_HOLDINGS🇲🇨