Συνάντηση του Ρώσου προέδρου με τον «σουλτάνο» στην Αστάνα, όπου έπλεξε το εγκώμιο της Τουρκίας και πρότεινε να γίνει κόμβος για τη μεταφορά του φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Τα -ενεργειακά- ρέστα του στον αμετροεπή «σουλτάνο» δίνει ο Βλαντιμίρ Πούτιν, που προσβλέπει, εν μέσω της τεράστιας κρίσης που γεννά (και πληγώνει βαριά) την Ευρωπαϊκή Ενωση και συνολικά τη Δύση, να αναβαθμίσει περαιτέρω τον ρόλο της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή! Πατώντας ουσιαστικά πάνω στη χαίνουσα πληγή της Ευρώπης, που εν όψει του χειμώνα «διψά» για φτηνό ρωσικό φυσικό αέριο, ο Ρώσος πρόεδρος είπε χθες στον Τούρκο ομόλογό του πως η Τουρκία είναι η πιο αξιόπιστη οδός για την παράδοση αερίου στη Γηραιά Ηπειρο και πρότεινε να οικοδομηθεί εκεί αυτό που αποκάλεσε «κόμβο προμηθειών».
Κάτι που, αν τελικά λάβει σάρκα και οστά, η Τουρκία αποκτά στη φαρέτρα της ακόμη ένα σοβαρό όπλο άσκησης πίεσης στους Ευρωπαίους σε μια σειρά και από άλλα ζητήματα.
«Ο κόμβος αυτός, τον οποίο θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε μαζί φυσικά, θα είναι επίσης μια πλατφόρμα όχι μόνο για προμήθειες, αλλά επίσης για τον καθορισμό της τιμής, επειδή αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα – το ζήτημα της τιμολόγησης» δήλωσε ο Πούτιν στη διάρκεια συνάντησής του με τον Ερντογάν στην Αστάνα του Καζακστάν, στο περιθώριο της 6ης Συνόδου Κορυφής της Διάσκεψης για την Αλληλεπίδραση και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στην Ασία (CICA). Ενώ πρόσθεσε πως «σήμερα οι τιμές αυτές βρίσκονται στα ύψη· θα μπορούσαμε εύκολα να τις ρυθμίσουμε σε ένα φυσιολογικό αγοραίο επίπεδο, χωρίς οποιεσδήποτε πολιτικές προεκτάσεις».
Ο Πούτιν δήλωσε για πρώτη φορά την Τετάρτη ότι η Ρωσία θα μπορούσε να δημιουργήσει έναν μείζονα κόμβο αερίου στην Τουρκία, ανακατευθύνοντας προμήθειες που προορίζονταν για τους αγωγούς Nord Stream στη Βαλτική, οι οποίοι υπέστησαν ζημιές τον περασμένο μήνα από εκρήξεις. Οι σουηδικές και οι δανικές Αρχές το τελευταίο διάστημα μάλιστα ερευνούν αυτές τις εκρήξεις ως πράξεις δολιοφθοράς, αλλά δεν έχουν πει ακόμη ποιος πιστεύουν ότι βρίσκεται πίσω απ’ αυτές.
Η δε τουρκική πλευρά, αν και φέρεται ότι αιφνιδιάστηκε από τη ρωσική πρόταση, μένει να δείξει αφενός πώς αποτιμά την πρόταση, αφετέρου πόσο έτοιμη είναι να «τρέξει» από την πλευρά της μια τόσο σημαντική, στρατηγικής σημασίας, διαδικασία.
Σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, εντούτοις, ο Ερντογάν, κατά τη συνάντησή του με τον Πούτιν στην Αστάνα, έθεσε κι άλλα ζητήματα της τρέχουσας επικαιρότητας – ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, καθώς υπεραμύνθηκε των οικονομικών σχέσεων της χώρας του με τη Μόσχα και υποσχέθηκε να συνεχίσει την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών.
«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε και να ενισχύσουμε τη συμφωνία της Κωνσταντινούπολης για την εξαγωγή των δημητριακών, και να μεταφέρουμε επίσης τα ρωσικά δημητριακά και λιπάσματα μέσω της Τουρκίας στις αναπτυσσόμενες χώρες» τόνισε χαρακτηριστικά ο «σουλτάνος» κατά τη σύντομη δημόσια εμφάνισή του με τον Πούτιν.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως, αν και σε αυτό το τετ α τετ Ερντογάν – Πούτιν, που ήταν το τέταρτο σε τρεις μήνες, οι δυο πρόεδροι δεν μπήκαν «βαθύτερα» στη συζήτηση για την επίλυση της διένεξης στην Ουκρανία, αναλυτές επεσήμαναν πως αποτελεί δείγμα των θερμών σχέσεων που έχουν αναπτύξει οι δυο πλευρές σε ένα ιδιαιτέρως ρευστό, όσο όμως και πολυσύνθετο, γεωπολιτικό τοπίο.
#np2022 #pdm2882