#mazimprosta

“Ελληνικό Αλφάβητο”!

● Οι σχέσεις της πολιτικής εξουσίας με την ελληνική γλώσσα ήταν από χαλαρές έως εχθρικές (βλ. κατάργηση καθαρεύουσας και πολυτονικού) και τώρα βαίνουν προς το… ανύπαρκτες.

● Το γεγονός, όμως, ότι η πολιτική «ελίτ» (τρομάρα της) δεν κατέχει τα ελληνικούλια δεν σημαίνει ότι πρέπει κι ο λαός να τα ξεχάσει. Οσο απομακρυνόμαστε από την πηγή της ισχύος μας, τη γλώσσα μας δηλαδή, τόσο πιο ανήμποροι πνευματικά, πολιτισμικά, οικονομικά -ακόμα και στο πεδίο των εξωτερικών σχέσεων- γινόμαστε.

● Ενα από τα σημαντικότερα βιβλία για την ελληνική γλώσσα, την προέλευση, την ομορφιά, τη χρησιμότητα και την ισχύ της που κυκλοφορούν έχει γραφτεί από τον καθηγητή, κλασικό φιλόλογο και ιστορικό Αντώνιο Α. Αντωνάκο.

● Τιτλοφορείται «Ελληνικό Αλφάβητο. Οι αποσιωπηθείσες φιλολογικές πηγές για την ελληνική προέλευση των γραμμάτων του». Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πελασγός του Γιάννη Γιαννάκενα.

● Στις σελίδες του, μεταξύ άλλων, ο αναγνώστης θα βρει αποδείξεις για την… ελληνική προέλευση του αλφαβήτου μας.

● Οπως έχει πει ο ίδιος ο συγγραφέας σε συνέντευξή του «με την πολυετή ερευνητική διαδικασία απέδειξα ότι οι Φοίνικες ήταν στην πραγματικότητα Πελασγοί και προσφεύγοντας σε πηγές και αρχαία κείμενα απέδειξα μέσα από τις πολλές απόψεις που υπήρχαν για τον όρο “Φοινίκεια γράμματα” πως οι μελετητές αρνούνταν αντιεπιστημονικώς να συζητήσουν για αυτές τις 11 εκδοχές, ενώ αποδέχονταν μόνον μία, αυτή του Ηροδότου, όπως με λανθασμένο τρόπο είχε ερμηνευθεί, αφού εννοούσε και αυτός τα Πελασγικά γράμματα. Σε αυτήν τη θέση είχαν καταλήξει και οι δύο μεγάλοι λεξικογράφοι Λίντελ και Σκοτ στο “Μέγα Λεξικόν τῆς Ἑλληνικῆς Γλώσσης”, έργο αναφοράς και φυσικά το καλύτερο στο είδος του, όπου αναφέρουν πως ο Κάδμος έφερε στην Ελλάδα το αποτελούμενο εκ 16 γραμμάτων παλιό ελληνικό αλφάβητο. Επομένως ομιλούμε για ένα Ελληνικό Αλφάβητο, δεν έφερε ο Κάδμος κανένα Σημιτικό “Φοινικικό Αλφάβητο”. Αυτήν την άποψη των Λίντελ- Σκοτ δεν την έθεσε ποτέ, κανείς, προς συζήτηση στην επιστημονική κοινότητα».

● Αξίζει η προσθήκη αυτού του έργου στη βιβλιοθήκη σας.

#np2023 #pdm2882

Μοιράστε το άρθρο

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Μετάβαση στο περιεχόμενο