Ο Αλέξης Πατέλης δεν άφησε και πολλά στη φαντασία με τη χθεσινή ανάρτησή του στα social media περί «παραίτησης» από το Μέγαρο Μαξίμου. Η ανακοίνωσή του ήταν επιμελώς ασαφής, αλλά η σημειολογία των δύο φωτογραφιών που παρέθεσε «μίλησε» από μόνη της. Η μία φωτογραφία του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι έγχρωμη. Κι ακριβώς από κάτω ο Πατέλης παρέθεσε μια πανομοιότυπη, αλλά αυτή τη φορά ασπρόμαυρη. Μια σαφής ένδειξη, με το γκρίζο, ότι το γυαλί μεταξύ τους έσπασε.
Αν κοιτάξει κάποιος προσεκτικά και τις τελευταίες αναρτήσεις του Πατέλη, θα διαπιστώσει περισσότερες αναδημοσιεύσεις από το προφίλ του Άκη Σκέρτσου, παρά δικές του ή σχετιζόμενες άμεσα με το πρωθυπουργικό προφίλ. Με λίγα λόγια, η απόλυσή του από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν θέμα χρόνου και απλώς συμφωνήθηκε ώστε ο Πατέλης να το παρουσιάσει προς τα έξω σαν βελούδινο διαζύγιο.
Οι λόγοι της αποπομπής του Πατέλη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι συγκεκριμένοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σύμβουλος είχε αλαζονική συμπεριφορά στο Μαξίμου, φτάνοντας στο σημείο να διαφωνεί εντόνως ακόμα και με τον πρωθυπουργό ή και να τον αγνοεί. Οι τελευταίες διαφωνίες, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορούσαν το θέμα των τραπεζών. Ο Μητσοτάκης ψάχνει ξανά πρόσβαση στη μέση οικογένεια κι επιχειρεί να πιέσει τις προκλητικά ευνοημένες και ανεξέλεγκτες τράπεζες να μειώσουν λίγο τα υπερκέρδη τους προς όφελος των πολιτών.
Όμως, ο Πατέλης, προφανώς επηρεασμένος από τη θητεία του στη Merrill Lynch ή στην Goldman Sachs, δύο κολοσσούς που έπαιξαν άσχημα παιχνίδια εναντίον της Ελλάδας στην εποχή της κρίσης, θεωρεί λανθασμένη αυτή την τακτική και είναι υπέρ των τραπεζών. Παράλληλα, απαιτούσε όλο και πιο ενισχυμένο ρόλο στις οικονομικές αποφάσεις.
Η αλλαγή στάσης του Μητσοτάκη για τη woke ατζέντα, μια κυβίστηση που έγινε αμέσως μετά την εκλογή Τραμπ στις 6 Νοεμβρίου, συνάντησε επίσης την αντίδραση του Πατέλη. Λόγω της επιμονής του συμβούλου του για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ο πρωθυπουργός είδε το κόμμα του να διαλύεται στην ψηφοφορία, με το ⅓ των βουλευτών να γυρίζει την πλάτη.
Ο Πατέλης είχε βρεθεί πριν από τη συζήτηση του νομοσχεδίου τον Φεβρουάριο στο στόχαστρο της δεξιάς πτέρυγας της Ν.Δ., όμως ο ίδιος ήρθε σε κόντρα με τον Βορίδη. Με κάθε ευκαιρία επαναλάμβανε προς τον Μητσοτάκη ότι, αν ο σχετικός νόμος δεν ψηφιστεί, «δεν θα έχει νόημα να παραμείνω σύμβουλος».
Μετά την εκλογή Τραμπ ο Μητσοτάκης έκανε άμεσα στροφή θεωρώντας υπερβολική και διχαστική τη woke ατζέντα, δηλώνοντας πως «δεν πρέπει να υποκύπτουμε στην τυραννία της μειοψηφίας». Την ίδια μέρα ο Πατέλης έκανε ανάρτηση προβολής της κοινότητας των ΛΟΑΤΚΙ.
Μια διάσταση θέσεων μεταξύ πρωθυπουργού – συμβούλου που δεν πέρασε απαρατήρητη από ΜΜΕ και social media.
Στη χθεσινή ανακοίνωσή του ο προϊστάμενος του οικονομικού γραφείου του Μητσοτάκη από το 2019 εξωραΐζει την εικόνα της ελληνικής οικονομίας. Επικαλείται μόνο τα βολικά στατιστικά στοιχεία με μισές αλήθειες περί ανάπτυξης, χρέους και επενδύσεων. Κι αποφαίνεται ότι «το 2025 είναι πολύ διαφορετικό από το 2019», ακόμα μία απόδειξη ότι, κλεισμένος στη γυάλα του Μαξίμου, δεν επισκέπτεται συχνά σούπερ μάρκετ ή βενζινάδικα.
Με την απομάκρυνσή του από το Μαξίμου θα σταματήσουν και οι αγιογραφίες του από τα περισσότερα συστημικά ΜΜΕ. Απ’ όταν εμφανίστηκε το 2019 στο κυβερνητικό σχήμα ως εξωκοινοβουλευτικός κι ενώ είχε αυτοπροταθεί από το 2016, παρουσιάστηκε περίπου σαν το «παιδί θαύμα». Νομπελίστες στην Οικονομία έχουν διαβάσει λιγότερα κολακευτικά «άρθρα» και… σχόλια από τον Πατέλη επειδή εργάστηκε, όπως και χιλιάδες άλλοι, στη Merrill Lynch, στη Citi ή στην Goldman Sachs.
Δυστυχώς, όμως, η ελληνική οικονομία βελτιώθηκε μόνο σε κάποια από τα στατιστικά. Ναι μεν ικανοποιούνται πια οι διεθνείς οίκοι επειδή η κυβέρνηση τους κάνει όλα τα χατίρια, αλλά το Μαξίμου αποκαθηλώνεται καθημερινά στην κοινή γνώμη, επειδή έχει παραδοθεί στην ακρίβεια και στις άγριες φορομπηχτικές πολιτικές, έμμεσες για όλους και άμεσες ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Το -13% από τις βουλευτικές εκλογές μέχρι τις ευρωεκλογές δεν χωρά παρερμηνείες για το πόσο καλά τα έχει καταφέρει και ο Πατέλης.
Ο σύμβουλος του πρωθυπουργού βρέθηκε επί πέντε χρόνια στο γραφείο του στον πρώτο όροφο του Μεγάρου Μαξίμου. Πέρα από τα κάδρα με ασπρόμαυρες φωτογραφίες που τοποθέτησε, δεν υπάρχουν και πολλοί λόγοι που να δικαιολογούν, τελικά, την παρουσία του εκεί. Ήταν άλλη μία άστοχη επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως τόσες άλλες. Θα δυσκολευτεί ο πρωθυπουργός να εξηγήσει για ποιον λόγο έχουν βρεθεί στο Μέγαρο Μαξίμου επί τόσα χρόνια, με ύψιστο και θωρακισμένο θεσμικό ρόλο, μη εκλεγμένα πρόσωπα όπως ο Πατέλης ή ο Σκέρτσος και ποια είναι η προσφορά τους στην ελληνική κοινωνία.
Επειδή κάποια από τα ουρανοκατέβατα στελέχη στην κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι αποξενωμένα από την κοινωνία, επιβαρύνεται ο πρωθυπουργός με διαρκείς γκάφες τους, όπως όταν ο εκτός τόπου και χρόνου Πατέλης χαρακτήριζε μαζικά τεμπέληδες όσους παίρνουν διδακτορικό.
Τελικά, για χάρη των μη εκλεγμένων Σκέρτσων και Πατέληδων, μη απαραίτητων για το κυβερνητικό έργο, ο Μητσοτάκης έχει επιβάλει ακραίες ατζέντες στην ελληνική κοινωνία, ανέχθηκε την κερδοσκοπία των τραπεζών και διέλυσε τη βάση μιας ιστορικής παράταξης. Τώρα ο ίδιος ο πρωθυπουργός υποχρεώνεται σε κυβιστήσεις και απολύσεις, μήπως και διασωθεί από την περαιτέρω μείωση των ποσοστών του.
Το βιογραφικό του Αλέξη Πατέλη
Ο Αλέξης Πατέλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970. Πήγε σχολείο στου Μωραΐτη και το 1988 εγκαταστάθηκε στο Σάσεξ της Αγγλίας για να σπουδάσει Οικονομικά. Το 1991 άρχισε μεταπτυχιακά στο Πρίνστον. Τη διετία 1993-95 έκανε τη θητεία του στο Ναυτικό και αμέσως μετά επέστρεψε στις ΗΠΑ, όπου άρχισε διδακτορικό με τον Μπεν Μπερνάνκε, τον μετέπειτα πρόεδρο της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας (Fed). Το 2010 ίδρυσε εταιρία που επικεντρώνεται στη μακροοικονομική ανάλυση. Εργάστηκε στη Merrill Lynch, στη Citi, στην Goldman Sachs κ.ά. Από το 2019 ανέλαβε προϊστάμενος στο Οικονομικό Γραφείο της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού της Προεδρίας της Κυβέρνησης. Στις 19 Οκτωβρίου ανανέωσε τους όρκους με τον σύζυγό του, Μιχάλη, 15 χρόνια μετά τον γάμο τους στο Λονδίνο.
#np2024 #PDM2882